fbpx

Čeferinove sanje uresničene: postal je predsednik UEFE

Foto: Twitter

V Atenah so delegati članic Uefe izkazali zaupanje Aleksandru Čeferinu, ki je gladko premagal Nizozemca Michaela van Praaga. Že v tednu pred glasovanjem je požel mnoge simpatije in pridobil več kot 30 glasov evropskih nogometnih zvez. 

Svojega tekmeca je Čeferin premagal z 42 glasovi. Kandidata sta pred glasovanjem še nagovorila zbor delegatov, pri čemer sta zmagali Čeferinova neposrednost in iskrenost.

V uvodu je predsednik Slovenske nogometne zveze izjavil, da je njegov kompas odgovornost. Pri delu rad vključuje enakovredne tekmece in nikogar ne izključuje. Poudaril je, da ni neizkušen in premlad, saj vodi SNZ, ob tem pa vodi tudi svoje podjetje.

Grajenje igrišč namesto mostov
Nisem tu, da bi izpostavljal nepravilnosti. Nočem ustvarjati imperija strahu, ko nas bo vsak dan strah. Rad bi izpostavil dobre stvari, ki jih je Uefa počela. In ste jih počeli vi. Želim si normalnega obdobja, pozitivnih stvari, prijateljstva,” je poudaril in dodal, da ima jasno vizijo in da njegov pogled ni usmerjen v preteklost. “Veter sprememb piha skozi Uefo. To je konec enega obdobja in začetek novega.” 

“Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajanje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje,” je dejal Čeferin.


“Tu smo zaradi športa, športa, ki nas združuje. Rad bi postal predsednik, ki bo z vašo podporo igral enako vlogo v svetu nogometa. Predolgo nogometa ni na agendah. Postal je politiziran. Je v interesu denarja, tekmovanja, klubov … Najprej predstavljamo šport, navijače, moške in ženske, ki trenirajo, da bi igrali nogomet, ga trenirali, ga imeli radi. Mnogo držav nujno potrebuje igrišča, objekte. To sem videl med svojo kampanjo. Ponekod bi potrebovali zagon. Pomagal vam bom, lahko računate name. Uefa bo poslušala države članice, nekaj bo storila z vašimi predlogi,” je med drugim dejal van Praag in obljubil, da se bo zavzemal za transparentno, cenejšo, sodobno, enotno, komunikativno Uefo.

Van Praag je bil manj prepričljiv
Njegov tekmec van Praag pa je menil, da Uefa potrebuje človeka z izkušnjami. “V časih, v katerih živimo, ob vseh težavah, s katerimi se soočamo, ob politiki v Bruslju, Evropski uniji in zunaj nje, posebej pa ob dejstvu, da mora Uefa zmanjšati stroške, potem potrebuješ nekoga z izkušnjami, nekoga, ki lahko začne takoj delati,” pravi Nizozemec.

Predsednika je izbiralo 55 delegatov članic Uefe, od teh je 42 kandidatov volilo Aleksandra Čeferina.

Poročilo s tiskovne konference ob izvolitvi Čeferina za predsednika UEFE
Novinarji vsega sveta so čestitali novopečenemu predsedniku za izjemno podporo in zmago, ki jo je dosegel. Na vprašanje, od kod se je vzel in kako to, da je dobil takšno podporo, je naš junak pojasnil, da se je za ta korak odločil sam in ko se je z ljudmi srečeval, je spoznal, da si želijo novih obrazov in novih ljudi.

Na podrobna vprašanja glede sprememb Čeferin ni želel dajati preuranjenih izjav, saj je treba najprej preučiti dosedanje stanje. Glede prvih korakov v UEFI je predsednik je povedal, da se bo najprej seznanil z ljudmi, obiskal jih bo in se jim predstavil, da bo spoznal razmere.

Novinar BBC je komentiral njegov predvolilni pristop kot ‘koalicija z malimi državami, nato pa postopoma s srednjimi in velikim državami’. Na vprašanje, zakaj so ga podprle male in velike države, je odgovoril, da je predstavil svoje načrte in potem so mu nacionalne zveze izrazile podporo. Odgovoril je, da bi bilo najbolje vprašati njih, zakaj so se odločili, da ga bodo podprli.

“Verjamejo meni in mojemu programu. Želijo si določene spremembe.”

Spet drugi novinar je izrazil presenečenje nad mladostjo slovenskega predstavnika UEFE ter ga zbodel, katere aktivnosti je izvajal v ozadju, da je to dosegel,  Čeferin je pojasnil, da ni izvajal nobenih posebnih aktivnosti v ozadju.

Na vprašanje italijanskega novinarja o njegovem odnosu do italijanskih kolegov je Čeferin izrazil hvaležnost, saj so mu izkazali zaupanje in podporo. Takrat se je pričel zavedati, da je mogoče, da bi bil izvoljen. Na namigovanje, da so mu k zmagi pripomogle zveze z Giannijem Infantinom, je Čeferin je rekel, da sicer Infantina pozna še od takrat, ko je delal v UEFI, vse ostalo so samo namigovanja. »Če me sprašujete, ali me Infantino podpira, lahko rečem samo, da upam, da me je podprl, vem pa ne.«

Novinarje je zanimalo, kako bo prenašal pritiske pri pogajanjih z drugimi organizacijami, a je Čeferin poudaril, da je UEFA  močna zveza in da  je prepričan, da je to obvladljivo. Glede največjih izzivov v evropskem nogometu je naštel rasizem, dogovarjanje rezultatov tekem, varnost na tekmah in financiranje nogometa v nacionalnih zvezah. Na vprašanje o napačnem poimenovanju, da je Čeferin Slovak,  je odgovoril, da vsi pač ne vedo, kje je naša država in da bo morda ravno skozi to funkcijo, ki jo je zasedel, več ljudi to izvedelo.

Na vprašanje, kaj bi Čeferin rad sporočil Slovencem, je odgovoril: “Tudi majhni narodi so lahko pomembni. Slovenci smo bolj sposobni, kot priznamo sami sebi in kot priznamo drug drugemu.

A. B., STA