Čeferinove sanje uresničene: postal je predsednik UEFE

Foto: Twitter

V Atenah so delegati članic Uefe izkazali zaupanje Aleksandru Čeferinu, ki je gladko premagal Nizozemca Michaela van Praaga. Že v tednu pred glasovanjem je požel mnoge simpatije in pridobil več kot 30 glasov evropskih nogometnih zvez. 

Svojega tekmeca je Čeferin premagal z 42 glasovi. Kandidata sta pred glasovanjem še nagovorila zbor delegatov, pri čemer sta zmagali Čeferinova neposrednost in iskrenost.

V uvodu je predsednik Slovenske nogometne zveze izjavil, da je njegov kompas odgovornost. Pri delu rad vključuje enakovredne tekmece in nikogar ne izključuje. Poudaril je, da ni neizkušen in premlad, saj vodi SNZ, ob tem pa vodi tudi svoje podjetje.

Grajenje igrišč namesto mostov
Nisem tu, da bi izpostavljal nepravilnosti. Nočem ustvarjati imperija strahu, ko nas bo vsak dan strah. Rad bi izpostavil dobre stvari, ki jih je Uefa počela. In ste jih počeli vi. Želim si normalnega obdobja, pozitivnih stvari, prijateljstva,” je poudaril in dodal, da ima jasno vizijo in da njegov pogled ni usmerjen v preteklost. “Veter sprememb piha skozi Uefo. To je konec enega obdobja in začetek novega.” 

“Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajanje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje,” je dejal Čeferin.


“Tu smo zaradi športa, športa, ki nas združuje. Rad bi postal predsednik, ki bo z vašo podporo igral enako vlogo v svetu nogometa. Predolgo nogometa ni na agendah. Postal je politiziran. Je v interesu denarja, tekmovanja, klubov … Najprej predstavljamo šport, navijače, moške in ženske, ki trenirajo, da bi igrali nogomet, ga trenirali, ga imeli radi. Mnogo držav nujno potrebuje igrišča, objekte. To sem videl med svojo kampanjo. Ponekod bi potrebovali zagon. Pomagal vam bom, lahko računate name. Uefa bo poslušala države članice, nekaj bo storila z vašimi predlogi,” je med drugim dejal van Praag in obljubil, da se bo zavzemal za transparentno, cenejšo, sodobno, enotno, komunikativno Uefo.

Van Praag je bil manj prepričljiv
Njegov tekmec van Praag pa je menil, da Uefa potrebuje človeka z izkušnjami. “V časih, v katerih živimo, ob vseh težavah, s katerimi se soočamo, ob politiki v Bruslju, Evropski uniji in zunaj nje, posebej pa ob dejstvu, da mora Uefa zmanjšati stroške, potem potrebuješ nekoga z izkušnjami, nekoga, ki lahko začne takoj delati,” pravi Nizozemec.

Predsednika je izbiralo 55 delegatov članic Uefe, od teh je 42 kandidatov volilo Aleksandra Čeferina.

Poročilo s tiskovne konference ob izvolitvi Čeferina za predsednika UEFE
Novinarji vsega sveta so čestitali novopečenemu predsedniku za izjemno podporo in zmago, ki jo je dosegel. Na vprašanje, od kod se je vzel in kako to, da je dobil takšno podporo, je naš junak pojasnil, da se je za ta korak odločil sam in ko se je z ljudmi srečeval, je spoznal, da si želijo novih obrazov in novih ljudi.

Na podrobna vprašanja glede sprememb Čeferin ni želel dajati preuranjenih izjav, saj je treba najprej preučiti dosedanje stanje. Glede prvih korakov v UEFI je predsednik je povedal, da se bo najprej seznanil z ljudmi, obiskal jih bo in se jim predstavil, da bo spoznal razmere.

Novinar BBC je komentiral njegov predvolilni pristop kot ‘koalicija z malimi državami, nato pa postopoma s srednjimi in velikim državami’. Na vprašanje, zakaj so ga podprle male in velike države, je odgovoril, da je predstavil svoje načrte in potem so mu nacionalne zveze izrazile podporo. Odgovoril je, da bi bilo najbolje vprašati njih, zakaj so se odločili, da ga bodo podprli.

“Verjamejo meni in mojemu programu. Želijo si določene spremembe.”

Spet drugi novinar je izrazil presenečenje nad mladostjo slovenskega predstavnika UEFE ter ga zbodel, katere aktivnosti je izvajal v ozadju, da je to dosegel,  Čeferin je pojasnil, da ni izvajal nobenih posebnih aktivnosti v ozadju.

Na vprašanje italijanskega novinarja o njegovem odnosu do italijanskih kolegov je Čeferin izrazil hvaležnost, saj so mu izkazali zaupanje in podporo. Takrat se je pričel zavedati, da je mogoče, da bi bil izvoljen. Na namigovanje, da so mu k zmagi pripomogle zveze z Giannijem Infantinom, je Čeferin je rekel, da sicer Infantina pozna še od takrat, ko je delal v UEFI, vse ostalo so samo namigovanja. »Če me sprašujete, ali me Infantino podpira, lahko rečem samo, da upam, da me je podprl, vem pa ne.«

Novinarje je zanimalo, kako bo prenašal pritiske pri pogajanjih z drugimi organizacijami, a je Čeferin poudaril, da je UEFA  močna zveza in da  je prepričan, da je to obvladljivo. Glede največjih izzivov v evropskem nogometu je naštel rasizem, dogovarjanje rezultatov tekem, varnost na tekmah in financiranje nogometa v nacionalnih zvezah. Na vprašanje o napačnem poimenovanju, da je Čeferin Slovak,  je odgovoril, da vsi pač ne vedo, kje je naša država in da bo morda ravno skozi to funkcijo, ki jo je zasedel, več ljudi to izvedelo.

Na vprašanje, kaj bi Čeferin rad sporočil Slovencem, je odgovoril: “Tudi majhni narodi so lahko pomembni. Slovenci smo bolj sposobni, kot priznamo sami sebi in kot priznamo drug drugemu.

A. B., STA

 • MižekFiga

  Evropska deželica korupcije in klientelizma VE KAKO USPETI! Dragi Danülo kako pa tebi bo ne uspelo. Socializem po komunistično ima veliko obrazov, manj enega Danülotovega.

  • MižekFiga

   Aleksander, čestiam !!!

 • Vera

  Čeferinu bo uspelo , ker je še mlad in nadarjen , Danülo bo pa na odličnem osmem mestu :) .

 • MižekFiga

  Z malo sreče, ker se ZKS ni preimenovala v NZS bo naš dragi osamosvojitelj ddr Milan Kučan brez problemov sončil svojo LGBT ritko na Jadranu in ne na UEFA.

 • Peter

  Super.
  Zdaj lahko spet mirno spimo.

 • Franc Šink

  In kako so glasovali Hrvatje? Zanimivo bi bilo vedeti.

 • tinta

  Aleksander čestitke !

 • Slovenka

  Čestitke.

 • Philosopher

  ”Najpomembnejše postranske stvari”; samo za tilkote debilkote

 • FraterMagnus

  fajn. slovenci to rule the world. nasledna sta trump in melanija, pa bomo spet ko v cajtu barbare celjske

 • Unikatna

  Čestitke!

 • dr Janez Sveti

  To, pa je kariera!
  DR Janez Sveti vesoljc

  • Franc Šink

   !00 procentov!

 • totex39

  Sposobni ljudje nas zapuščajo in gredo v tujino, ostajajo nam pa nesposobneži, ki bodo vse do konca uničili, še tisto kar je ostalo vredu.

  • Poštenje velja

   Saj prihajajo šiptarji(Kranj) Bosanci (Velenje, Škofja loka…) Srbjanci(Ljubljana….)
   Multikulturnost arijske balkanske rase, standard drek pucarjev in gobezdačev!

   • Nata

    + + + + + + + + + +

 • avtohtoni neandartalec

  Dobra novica, dobili smo prvega Slovenskega strica iz ozadja v nogometu, kar je za tretjerazredne nogometaše izjemen uspeh.
  Zdaj bomo pa videli za katerega od treh principov vodenja se je odločil, nič se ne bo spremenilo, zveza bo napredovala ali se bo še bolj razkrajala.
  Zanimivo je tudi zakaj so se odločili za pravnika, ki pri nas slovi po odmevnih procesih, v katerih praviloma zmaga, hočejo narediti red ali skriti korupcijo, vsekakor sem zanj prepričan, da bo zgolj opravljal svoje delo.

  • Nata

   No , pa tudi , če bo ” zgolj ” …………

  • Ruggedplant

   Lepo te prosim – stavim da tričetrt njegovih podpornikov ne zna niti pravilno zapisati njegovega priimka, kaj šele, da bi poznali njegove “principe vodenja”. Izbrali so navečjega anonimusa, nekoga ki se mu niti sanja ne o nogometu in izbrali so ga iz enega samega razloga: ker je s takšno marioneto najlažje upravljati.

 • Poštenje velja

  Sedaj bodo ljudje počasi vedeli kje je Slovenija.

  Vsi naši posranci vkup z vsemi vladami niso vredni toliko.

  • Vera

   Niti ministri te sedanje vlade , še manj poslanci SMC-ja ne znajo niti prav slovensko, kaj šele kakšen tuj jezik , že zato se nesposobni za mesta, ki jih zasedajo . Le kaj je na nekem mednarodnem sejmu delal Počivavšek ? ? ?

   • von Rhein

    Počival.

 • željudin

  odkar vem, da je dušan mramor v stalni pripravljenosti, mnogo bolje spim…zdaj bom pa šele zadrnjohal…

 • Stajerka

  čestitke, upajmo v poštenost…..sicer pa bi bilo bolje, da bi Čeferin in Matoz na novo spisala slovensko ustavo in zakonodajo……če kdo obvlada luknje in pomanjkljivosti le-te, so to vedno dobri odvetniki…….Klemenčič je copata, na več področjih…….žal

  • avtohtoni neandartalec

   Saj bi šlo, ampak zgleda edino v primeru, če bi postali vsi državljani podobni Janši. Odlična odvetnika, ki redko komu pomagata, zmagujeta predvsem v primerih, kjer obstaja močan politični in kapitalski interes, za malega človeka se tile še niso in tudi ne bodo stegnili, niti jih ne bomo slišali kritizirati do konca izrojenenga in skorumpiranega (brez)pravnega sistema.
   Sicer pa, kdo pravi da sta Matoz in Čeferin najboljša, najbolj pomembne primere rešujejo neopazne male pisarne, za katere ni javnost še niti slišala, diskretnost je pri nas velika vrednota.

   • tohuvabohu

    Ne serji, pitekantrop. Za Matoza točno vem, da je brezplačno pomagal človeku, ki so ga hoteli po krivici zabrisati iz njegove hiše. Pa tudi Čeferini so se že izkazali v tem smislu, žal se ne spomnim konkretnega primera.

    • Stajerka

     Čeferin je pro-bono pomagal “slavni” romski družini…….če mi spomin dobro služi

     • tohuvabohu

      Hvala, se je tudi meni tako zdelo.

 • Nata

  Samo ob nekaj se bom spotaknila .
  Grajenje centrov za mlade . Bilo bi Suuuuuuper !!!
  Ampak ? Kdo bo te centre upravljal……plačeval zaposlene ………in tako naprej !!
  Poznamo požrtnost raznih upravnikov takih podjetij.

  Brigajo njih mladi !
  Saj še šole ( odkar jim je župan odpovedal subvencije ) ne vidijo rade klubov , ki se ukvarjajo z raznimi športi mladih

  Raje imajo rekrativce , ki lahko plačajo ???

  • avtohtoni neandartalec

   Saj smo že imeli take vaške športne centre, takoj po osamosvojitvi, za popilarne športe pri nas ni dovolj prostora, zato sta se razvijala predvsem mali nogomet in ulična košarka. Navdušenje je bilo nad pričakovanji, tribune so bile polne pijanih in vznesenih vaščanov, mladi so se organizirali v majhne klube in športno tekmovali med seboj, preden bi lahko iz tega nastala kakšna resna scena, so lokalne korporacije pritisnile na skorumpirane krajevne oblasti, prevzele mladinske centre, zdesetkale športne klube ali preprosto ukinili lige, in hlapci so se umirili, dali so mir ter se raztepli po zanič in poceni delovnih mestih, kjer se do danes borijo za golo preživetje in boljši jutri. Za šport so poskrbeli tako, da so na igrišča namestili igrala za predšolske dojenčke, uvedli pa so tudi policijske ure do katere ure zvečer se lahko drhal dere na tekmah in koncertih, ki jih ne organizirajo in sponzorirajo oni ter z njimi ne upravljajo njihovi agenti.

   • Nata

    Na, vidiš . Veliko ljudi veliko ve in tudi pomni !!!

 • Vera

  Danes je za slovenski šport veselje, ko pa bodo izbirali ” generalnega sekretarja OZN ” , pa bo jok in škripanje z zobmi med levaki v Sloveniji .

 • karpelec

  Čestitke! Končno smo dobili človeka na mesto, ki ni bilo protežirano po znanih preverjenih postopkih, ampak z lastnim znanjem , sposobnostjo in vizijo.Želim mu veliko uspeha.
  Še en dokaz več, da se s poštenim delom , daleč pride.

  • Ruggedplant

   Ti pa ne veš kaj dosti o UEFI in njenih funkcionarjih, kaj? Še manj pa očitno o čeferinu in njegovem dosedanjem učinku v nogometu.

 • Ruggedplant

  Pomagal je uničiti NK Olimpijo ko je bil v njenem izvršnem odboru (2006-2011), nato je kot predsednik uspešno uničil NZS (2011-danes), zdaj pa so ga za marioneto izvolili funkcionarji najbolj skorumpirane športne zveze na svetu. Res imamo velik razlog za slavje.

  • dež

   Si pa zelo hud.
   Ali lahko za nas laike, ki ne poznamo vseh podrobnosti delovanja SLO nogometnih funkcionarjev, malo bolj natančno obrazložiš 1. in 2. trditev. S tisto zadnjo, o skorumpiranosti, se strinjam.

   • Ruggedplant

    Morda je 1. trditev malo preostra, ker je bilo to obdobje ko se je Olimpija prebijala iz 5. lige v prvo, je pa vsekakor sumljivo, da je tak ljubitelj Olimpije z ogromno denarja, zvezami in pa pravniškim znanjem sploh dopustil da je klub prestolnice bankrotiral in padel najnižje kot lahko klub pade. Je pa dejstvo, da ga ni bilo več na funkciji, ko je šlo zares – po uvrstitvi v prvo ligo. 2. teditev je precej bolj evidentna; leta 2011 ko je Čeferin prevzel mesto predsednika NZS, je bila Slovenija 26. na Fifini rang lestvici, zdaj, 5 let kasneje pa smo 59. Še en zanimiv detajl: obakrat ko je bil izvoljen za predsednika NZS, ni imel nobenega protikandidata. Greva še v kakšen detajl?

    • dež

     Če pogledaš ekipne športe v LJ, zadnjih 10 let, ugotoviš, da je šlo vse v maloro. NK Olimpija, Slavija, Slovan, Svoboda; RK Slovan, Krim, Krim Electa; KK Olimpija, Ježica, Slovan; HK Olimpija, Slavija, kakšnega sem zagotovo pozabil. Praktično vsi kolektivni športi so čisto spodaj, na amaterski ravni, čeprav so bila v nekatere vložena znatna sredstva in v klubu prisotni bogati ljudje (Jankovič, Zidar, Mermal, Kovačič, Pečečnik…). Po mojem mnenju Čeferin ni imel možnosti kaj dosti narediti, spulili bi mu denar, nato pa bi na takšen ali drugačen način dobil čevelj. Ugibam.

     Zakaj ni imel protikandidatov ? Najbrž so ocenili, da proti njemu ne bi imeli velikih možnosti ? Da je dober in sposoben v teh stvareh, je dokaz izvolitev za šefa UEFA.
     V času njegovega predsedovanja NZS, nekih silnih pretresov ni bilo, vse se vrti okrog slabih rezultatov članske reprezentance. Tu bi se lahko strinjal, da je soodgovoren. Vprašanje pa je, kaj bi lahko naredil, razen da zamenja Katanca. Ta reprezentanca bi morala premagati Litvo tudi brez trenerja ali selektorja pa jo ni. In še par podobnih tekem je bilo v preteklosti.

     Nisem se oglasil, da bi zagovarjal Čeferina, se mi pa le zdi, da je beseda UNIČIL malo prehuda. V večini ekipnih športov pri nas, tudi tistih kjer smo kvalitetnejši od nogometa (npr. košarka, rokomet), večinski delež nosijo kar igralci. Vsaj po mojem mnenju.

     • Aton

      > Če pogledaš ekipne športe v LJ, zadnjih 10 let, ugotoviš, da je šlo vse v maloro. NK Olimpija, Slavija, Slovan, Svoboda; RK Slovan, Krim, Krim Electa; KK Olimpija, Ježica, Slovan

      Pomisli malo na župana, navdušenega športnika. Vedmo je sedel za Milanom. Razen, če se je tja prerinil boksar.

     • dež

      O tem se ne sme govoriti preveč na glas.
      Si predstavljaš novinarja, ki bi se upal zapisati, da je Janković uničil ves ekipni šport v mestu ? In s Stožicami povzročil 100 milijonsko luknjo državi. Da o junaku, ki bi mu to očital pred TV kamerami, ne govorim.

     • Ruggedplant

      Si mi snel z jezika. Če je kakšna stvar, ki jo lahko dejansko v celoti priznam Zokiju in ne tudi njegovim udbomafijskim političnim botrom, je to prav pokop vseh ekipnih športov v Ljubljani, saj vse naštete sramote “naključno” sovpadajo z njegovim pričetkom županovanja – in zelo dobro vemo kako se ga je lotil, v kaj vse se je vtikal in kam vse je posadil svoje ljudi. In ker so ljubljanski športni klubi vedno bili glavno gonilo slovenskega nacionalnega športa, lahko brez slabe vesti rečem, da je souničil tudi slovenski šport – dobro, za zimske panoge so sicer odgovorni drugi ljudje, a iz istega partijskega gnezda. kdor je ušel izpod njihovih krempljev pa je “naključno” uspel že kmalu po tem – na primer Tina Maze. Tudi slovenski skakalci so zaenkrat ksreči precej daleč od ljubljanske greznice in rdečih funkcionarjev smučarse zveze, zato pa smo med najboljšimi na svetu.

     • Ruggedplant

      1. Res je, komunistična klika je dobesedno uničila ljubljanski šport, posredno (zaradi centraliziranosti države in zgoščenosti kapitala okoli prestolnice) tudi slovenskega. Čeferin je bil kot pravnik IN bogat človek nekaj časa del te scene, pa ni na njej naredil prav nič, da bi vsaj razgalil korupcijo, ki razjeda ljubljanski klubski šport. Še enkrat: je bogat, vpliven, ima zveze (vsaj tako pravite njegovi navijači in s tem argumentirate njegovo ustoličenje na UEFI) in predvsem je pravnik, pa ni uspel (hotel?) narediti prav nič, da bi se situacija spremenila. Ne rečem da je kriv, je pa vsekakor sokriv – če se ne bi čutil sposobnega postaviti stvari na pravo mesto, pač ne bi zasedal visokega funkcionarskega stolčka komu drugemu, kajne?

      2. “Zakaj ni imel protikandidatov ? Najbrž so ocenili, da proti njemu ne bi
      imeli velikih možnosti ? Da je dober in sposoben v teh stvareh, je dokaz
      izvolitev za šefa UEFA.”
      To bo, ja. To bo najbrž tudi razlog, da Al Capone ni nikoli imel resnih protikandidatov, Tito in Hitler prav tako…

      3. Zate slabi rezultati reprezentance in slovenske nogometne lige na splošno niso pretres? Kaj potemtakem je? Odkar je predsednik NZS Čeferin, se z reprezentanco nismo uvrstili niti na eno samo glavno tekmovanje, kljub temu, da smo imeli/imamo najboljšo reprezentanco doslej – po igralskem talentu. Ne trdim, da je SAM kriv za to porazno stanje, je pa kot predsednik definitivno najbolj odgovoren in je edini, ki mu je dovoljeno povleči prav vse potrebne poteze, da se liga dvigne na nivo, ki si ga zasluži, da se spremeni zakonodaja, ki dobesedno drži malho raznim partijskim tajkunčkom, da preko klubov (društev) perejo denar in jim je rezultat ter razvoj povsem nepotrebno opravilo, enako pa velja tudi za reprezentanco. Igralski kader, ki je na razpolago selektorju, je zmožen z normalnim vodenjem in pogoji redno prihajati med naj 16 reprezentanc Evrope. Realno smo po talentu pred Albanijo, Madžarsko, Avstrijo, Islandijo, Severno Irsko, Irsko, Švedsko, Turčijo in Walesom, ki si jih lahko spremljal na letošnjem EP-ju. In kaj smo naredili mi (predsednik)? Popolnoma nič, zamahnili smo z roko in rekli “saj bo drugič bolje”, medtem pa talenti te reprezentance stagnirajo, izgubljajo voljo in motivacijo do igranja, predvsem pa se starajo. Bo kdo prevzel odgovornost za to? OPčitno mu niti ne bo treba, saj bo nadalnjih n-let poslušal slavospeve slovencljev, ker je zasedel vrh kriminalne organizacije ki uničuje evropski nogomet, pred tem pa je so-uničil slovenskega.

      Tipičen primer kolektivne histerije in nenadne izgube spomina.

     • dež

      Sem bil odsoten, zato malo zamujam z odgovorom.

      Ad 1) – bi lahko rekel, da se v glavnem strinjam s teboj.
      Še vedno sem sicer mnenja, da če nimaš trdne večine, kakšnih večjih možnosti nimaš. Sploh, če kdo ponudi več denarja od tebe. Za ostale žalujoče vemo kako se običajno odločijo, ponavadi za tistega, od katerega si obetajo večjo korist.

      Ad 2) – tudi tukaj se v glavnem strinjam.
      Dokaz je izvolitev M. Bošnjaka za sodnika ESČP, ki je bilo zame več kot očitno kupljeno. Gospod ima dobre zveze povsod. Druga možnost je, da Čeferin kot odvetnik in lastnik odvetniške pisarne pozna veliko skrivnosti, zato lahko marsikoga drži za jajca.

      Ad 3) – z nekaterimi trditvami se strinjam, s tisto o kvaliteti naše reprezentance pa ne.
      Da smo talentirani bolj kot Madžari, Turki, Švedi, morda, ampak kvaliteta ekipe je nekaj drugega. Pri tem se vse preveč pozablja, da nas je samo 2M. Imaš 2 ključna super igralca v slabi formi (cel kup reprezentantov, ki igra v tujih klubih, so tam rezerve in malo igrajo) pa zanju nimaš enakovredne zamenjave. In se ti podre celoten sistem.
      Poglej angleške klube v zadnjih sezonah, katastrofa v evro ligah, čeprav imajo vse (talent, znanje, denar, gledalce, plače, naj trenerje,… ). Tipičen primer je Manchester United, poden v zadnjih dveh sezonah, nobene igre, kot da ne znajo igrati nogometa.

      Za konec, nisem noben zagovornik Čeferina, mu pa priznavam, da je sposoben možakar. Kako se bo izkazal zunaj, bomo šele videli, sčasoma bo tudi možno oceniti, od kje tako visoka podpora.
      Gotovo je kot predsednik NZS (so)odgovoren za kakšno od težav v našem nogometu, uničil pa ga zagotovo ni.

     • Ruggedplant

      Kdo ga pa potem je? Nimamo dobro plačanih in vplivnih funkcij prav zato, da potem ti prevzemajo odgovornost za svoje delovanje, ali pa smo ta pojem že popolnoma črtali iz slovenskega besednjaka?

      “Da smo talentirani bolj kot Madžari, Turki, Švedi, morda, ampak
      kvaliteta ekipe je nekaj drugega. Pri tem se vse preveč pozablja, da nas
      je samo 2M. Imaš 2 ključna super igralca v slabi formi (cel kup
      reprezentantov, ki igra v tujih klubih, so tam rezerve in malo igrajo)
      pa zanju nimaš enakovredne zamenjave. In se ti podre celoten sistem.”

      Čakaj čakaj, nas je bilo pred Čeferinovim prihodom v Sloveniji mogoče 5 milijonov, da so se rezultati takorekoč razpolovili v primerjavi s prejšnjimi leti, ko smo se uvrstili na 2 svetovni in 1 evropsko prvenstvo (s slabšim igralskim kadrom)? Ti ni nič sumljivo, da se ta “slaba forma” o kateri govoriš kaže le na reprezentančnih akcijah, medtem ko ti isti igralci v svojih evropskih klubih igrajo odlično in veselo zabijajo gole (ali pa jih branijo)? Nabor igralcev ima selektor več kot zadosten, koliko ga uporablja ter na kakšen način, je pa nekaj drugega. In še enkrat: ne krivim Katanca, ki vstraja pri dobro plačani službi, krivim izključno predsednika zveze, ki ima v rokah vse niti (če jih nima, potem je marionetni predsednik, tako kot bo to pri UEFI), pa vztraja pri svoji “viziji” tako da že 6 let nismo videli od blizu velikega tekmovanja (kljub razširitvi formata!) in si trenutno na Fifini lestvici delimo mesto z Burkino Faso (prvič slišim, da sploh imajo nogometno reprezentanco), pred nami pa so slovite reprezentance kot npr. Uganda, Arabski emirati, Gvineja, Japonska in podobni eksoti. Če bi bil Čeferin (govorim seveda zgolj o nogometnem poslu) vsaj povprečen, bi s tem kadrom in financami vsaj zadržal tisto 26. mesto pred njegovim prihodom, nas popeljal na vsaj eno veliko tekmovanje in to bi bilo to. Za tituli “nadpovprečnost in sposobnost” (še vedno govoriva zgolj o nogometu) po katerih bi si dejansko zaslužil mesto predsednika UEFE (če funkcionarji ne bi bili zgolj mafijski lobisti) pa bi moral Slovenijo izstreliti vsaj med naj 10 držav na svetu, uvrstiti pa bi se morali na obe prvenstvi, ki sta se vmes zgodili. Ne gre za moje osebno mnenje, ampak zgolj za definicijo besede povprečen oziroma nadpovprečen. Razen, če funkcijo predsedovanja NZS-ju razumeš povsem drugače in uspeh predsednika meriš recimo z lepoto dresov oblikovanih v času predsedovanja, številu podpisanih dresov in podobno…

     • dež

      Sva se na dolgo razpisala, v marsičem stvari vidiva podobno, v eni stvari pa zagotovo ne. V kvaliteti zdajšnje reprezentance.
      Zame osebno je bila tista z Zahovičem, Pavlinom & Co. veliko boljša od zdajšnje. Igralci so se veliko bolj trudili in igrali bolj odgovorno, čeprav je trener isti. Malo zaradi nacionalnega naboja, malo zaradi želje po osebnem dokazovanju (večina jih je igrala doma in so se želeli prodati v tujino). Pa še veliko sreče smo imeli v tistih letih (Ačimovič, Osterc, Rudonja,.. ), čeprav je res, da sreča vedno spremlja hrabre.
      Za trenutne reprezentante imam občutek, da igrajo nogomet le zaradi mesečne plače, v veselje pa jim ravno ni. Za kar nekaj od njih.
      In ko primerjaš obdobje pred in pod Čeferinom, poglej Angleže, Portugalce (do EP), Brazilce, koliko selektorjev so zamenjali v zadnjih letih, pa nobenega učinka. Včasih tako pride, na žalost enih in veselje drugih.

  • pokvarjeniSvet

   se strinjam kradlo se bo naprej, goljufije, prevare in spletke…vse se vrti dalje po starih uterjenih začrtanih tirnicah…lopov lopova, bandit bandita zamenja…itd.

   Skratka kot navaden povprečen državljan Slovenije ne boš imel nobene koristi od Čeferina na čelu UEFE vse finance bo usmeril sebi in svojim ožjim podpornikom.

   deja vu !

 • Domoljub in gej

  Inteligentni, pošteni in vztrajni ljudje so dobrodošli povsod… Tisti, ki pa mislijo, da bodo svoj uspeh zgradili na teptanju in poseganju v svobodo drugih pa se krepko motijo, morda za kratek čas, potem pa se jim vse sesuje… BRAVO ČEFERIN, GO HOME TURK.

 • von Rhein

  Ob tem dogodku sem popolnoma nevtralen.Vseeno mi je,vseeno bi mi bilo tudi,če ne bi uspel.Zamerim mu to,da je tako dolgo gledal na mestu selektorja Katanca,ki je imel ob nekem času veliko srečo (enako kot Osterc,Rudan,Ačimovič in še kdo),ki ga je v finalu spravila v jok.Katanca,ki potuje z ekipo po svetu,ni pa sposoben povedati dva povezana stavka brez mašil in fraze” to je to”.

 • Artur

  Ja in ?? Kaj bo od tega imelo koristi 13 % lačnih otrok pri nas ? Lahko je s polno ri.jo sr.t !

 • benasi

  Čestitke Čeferinu.
  En velik dokaz slovenskim levakom, da so lahko glavni samo pri nas.
  Za v svet pa potrebuješ znanje in voljo do dela.

  • Ivan Friderik Novak

   Čeferin je levičar.

 • Aton

  Če bo hotel ukiniti privilegije velikih, bodo šli na svoje. In Uefa bo postala drugorazredna liga.

  • pokvarjeniSvet

   kdo pa pravi da bo ukinil privilegije velikih ? kaj sanjaš človek…svizec zavije čokolado v folijo.

   • Aton

    Seveda jih ne bo. Preveč denarja.

 • Olga

  Čestitke!

 • Osti jarej

  ste videli modeldolfeta z njim?..

 • Osti jarej

  kaj paj e rekel švedski novinar?

 • Vrhovni sodnik

  Vse čestitke k briljantni zmagi Aleksandru Čeferinu. Kako se je cmerko danes hvalil, da sta kolega in da imamo še enega kandidata zelo visoko, sluzavca ki je med zadnjimi, kako je hotel lopov sluzavca dvigniti. Do danes ni država niti z besedo podprla Aleksandra, sluzavca pa povsod, seveda z našim denarjem. Aleksander čim delj stran od te lopovske vlade, ki ni vredna piškavega oreha.

 • AlojzZ

  Čestitke!

 • MEFISTO

  Zdaj, ko imamo končno še predsednika UEFA, se lahko dvignejo plače in pokojnine.

  Tudi gospodarska rast bo kar ponorela.

  In dolgov nam ne bo treba več vračati.

  • indijanka

   Hmmm..a potem misliš, da niti davki pričakovane 3 milijonče eur letne plače, ne bodo pristali v naši državi? Jo je že razdelil? V kuhinji :) na katero se vedno izgovarjamo. Bi si lahko želeli bolj tipičnega predstavnika naše družbe, ki bi pomagal graditi našo podobo navzven? Takle mamo. Nismo narod Nasa znastvenikov.

   • MEFISTO

    Saj vendar veš, da niso vajeni prinašati, temveč le odnašati.

 • Ivan Friderik Novak

  . . . in dr. Ivan je tvitnil.

  • tinta

   …….in dr. Ivan Friderik Novak tudi…

  • MEFISTO

   Ivan Friderik Novak, vulgo Petrovc.

   • Ivan Friderik Novak

    Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.

 • dob

  Čeferin: Slovenci smo bolj sposobni in pomembni, kot si sami priznamo!

  Veš kaj, Čeferin, ne mormo glih usi v Atene dokazovat svoje sposobnosti. Kle bi bil še Tesla nesposobnež. Razen Kardeljevega vnuka, ki je teslo. On je genij.
  Ampak v Atenah bi bil idiot. Kaj veš, kaj hočjo od nas.

 • tramal

  Ta slovenski mafijec bo šele pokradu uefo da jim jasno ne bo.Aje cel svet nor da daje na take položaje mafijsko družino.

  • Ivan Friderik Novak

   Nore gobe so škodljive.