Čeferinova Uefa prevzela odgovornost za katastrofo v finalu Lige prvakov

Aleksander Čeferin ne sprejema odgovornosti, raje jo je preložil na celotno Uefo. (Foto: epa)

Po kaotični organizaciji lanskoletnega finala Lige prvakov, ki se je ne le začel s 37-minutno zamudo, ampak celo s posredovanjem policije, so številni organizacijo označili za “nevredno finala Lige prvakov”. Logično in pričakovano bi bilo, da bi odgovornost prevzelo vodstvo Uefe, torej predsednik Aleksander Čeferin, ki pa je  odgovornost preložil na Evropsko nogometno zvezo, češ da je ta odgovorna za varnostne napake, ki so skoraj vodile do katastrofe na finalu Lige prvakov 2022 v Parizu med madridskim Realom in Liverpoolom.

Komisija, kot navaja poročilo, je ugotovila, da je Uefa kot nosilka dogodka odgovorna za napake pri organizaciji finala Lige prvakov 2022. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki naj bi bil odgovoren za delo celotne ekipe, pa je  svojo odgovornost preložil kar na celotno Evropsko nogometno zvezo.

Lanskoletni finale Lige prvakov v Parizu, ki se je končal z zmago Reala z 1:0, se je začel z več kot polurno zamudo, razlog pa naj bi bil po navedbi organizatorjev najprej varnostni, potem pa prepozen prihod navijačev na stadion. Vse to je razjezilo številne privržence Liverpoola, ki so na družbenih omrežjih poročali, da so pred stadionom čakali več ur. To je povzročilo kaos, v katerem je morala posredovati policija s solzivcem. Po kaotični organizaciji tako enormnega dogodka bi pričakovali, da se bo odzval tudi sam predsednik Uefe, ta pa se ni oglasil.

Obvestilo za javnost je posredoval Teodore Teodoridis, generalni sekretar Uefe. V njem se je opravičil za napake in se zahvalil Brandau Rodriguesu in komisiji za poročilo. Neodvisno preiskavo dogodka so naročili 30. maja lani, objavili pa danes. Doslej je to stalo skoraj pol milijona evrov.

Aleksander Čeferin (Foto: epa-efe/Jean-Christophe Bott)

Koliko napak bo še treba?
Uefa je zavezana učiti se iz dogodkov,” so še dodali v opravičilu pri krovni evropski zvezi in obljubili tesnejše delo z vsemi deležniki, da bi navijačem zagotovili uživanje na tekmah v varnem okolju. Ob tem se poraja vprašanje, koliko napak se mora še zgoditi, da se to ne bo ponovilo. Spomnimo, da so bili lanski kaotični prizori podobni tistim z evropskega prvenstva v Wembleyu leta 2020. Takrat je predsednik Uefe Aleksander Čeferin zagotovil večjo varnost v prihodnosti, vendar Uefi pod njegovim vodstvom sodeč po incidentu to ni uspelo. Izgovor za incident naj bi bilo na tisoče navijačev Liverpoola, ki so skušali na tekmo vstopiti z lažnimi vstopnicami.

Potem ko je francoska policija na dogodku finala Lige prvakov s solzivcem napadla navijače kluba vključno z nosečnicami in majhnimi otroki, je klub Liverpool zahteval preiskavo, saj je bilo to zanj absolutno nesprejemljivo. Vodstvo Uefe je nato kot uradni razlog za zamudo navedlo, da je na tisoče navijačev želelo vstopiti na stadion s ponarejenimi vstopnicami. To naj bi povzročilo zastoje pri vhodu na stadion, zato je Uefa dobronamerno prestavila začetek finala, češ da bi si tekmo lahko ogledalo čim več navijačev z veljavnimi vstopnicami.

Klub Liverpool je bil nad dogodkom in slabo varnostjo ogorčen, zahteval pa je tudi takojšnjo preiskavo, za tuje medije pa povedal, da se “nihče od navijačev ne bi smel na največji evropski tekmi soočiti s čim takim”. Na desetine težko oboroženih policistov je bilo posnetih, kako udarjajo navijače, med katerimi so bile tudi nosečnice in majhni otroci. Eden od družinskih članov igralca Liverpoola je ostro obsodil organizacijo na stadionu in okoli njega. Izjavil je, da “ni bila vredna finala Lige prvakov” in opozoril na nevarnost uporabe solzilca v prisotnosti otrok.

Tanja Brkić