Chelsea in Zenit pred domačimi gledalci po zmago in napredovanje

Na prvi tekmi v Franciji so si Parižani priigrali prednost z 2:1 (foto: EPA).

Današnji evropski nogometni večer nam prinaša veliko bolj zanimive obračune, predvsem ko je govora o prednosti iz prve tekme. Za razliko od včeraj imata pred današnjo tekmo prednost obe gostujoči ekipi Benfica in PSG, ki se bosta morala pokazati v pravi luči, če bosta želela napredovati v četrtfinale.

Potem ko sta se v četrtfinale uvrstila že Real Madrid in Wolfsburg, bomo danes dobili še dve ekipi, ki bosta še naprej ostali v boju za najprestižnejšo evropsko lovoriko.

Zenit – Benfica (0:1) ob 18:00
Tekma v Rusiji se bo kot ponavadi zaradi tamkajšnih razmer začela prej kot običajno. Benfica je po prvi tekmi v kar lepi prednosti, ki jo je v sodniškem dodatku prinesel Brazilec Jonas. Že na prvi tekmi se je Zenitu poznal dolg zimski premor, ki so ga v Rusiji zaključili šele ta mesec. Za nameček so v zaključku tekme ostali še brez branilca Domenica Criscita, ki je prejel rdeči karton in danes tako ne bo smel pomagati svoji ekipi. Videli bomo, ali lahko kakšno presenečenje pripravi Portugalec na klopi Zenita André Villas-Boas, ki še kako dobro pozna Benfico. Nogometaši iz Lizbone so se na dolgo pot v daljno Rusijo odpravili s popotnico, ki ne bi mogla biti boljša. Konec tedna so doma namreč premagali mestnega rivala iz Lizbone Sporting in s tem tudi prevzeli vodilno mesto na lestvici. Pričakovanja v Rusiji so visoka, Zenita pa lov za zadetkom ne bo smel preveč ponesti, saj bi jih vsak prejeti zadetek dodatno oddaljil od četrtfinala.

Chelsea – PSG (1:2) ob 20:45
V Londonu se nam obeta zanimiva tekma, kjer bo Chelsea lovil minimalni zadetek. V Parizu je bil zagotovo še kako pomemben edini zadetek Chelsea, ki ga je dosegel John Obi Mikel. PSG bo pred izjemno težko nalogo, saj bo moral zdržati vse pritiske domačih, letos so si namreč Francozi v tem tekmovanju zadali visoke cilje, zato bi bil izpad že v osmini finala prava mala tragedija. V prvenstvu so nekoliko popustili in vse od prve tekme proti Chelseaju zabeležili svoj prvi poraz v prvenstvu in k temu dodali še en remi. Res pa je, do so si že devet krogov pred koncem skoraj zagotovili prvo mesto, zato si takšne spodrsljaje lahko privoščijo. Trener Guss Hiddink je, odkar je konec decembra prevzel modre,  doživel prvi poraz ravno proti Parižanom. V prvenstvu se Londončani počasi, a vztrajno pobirajo, vendar je za vse že nekoliko prepozno. Glavno vprašanje pri gostih je zagotovo, ali bo mož odločitve na prvi tekmi Edinson Cavani začel od prve minute, saj na večjih tekmah ponavadi ne začenja tekem. V lanski osmini finala je PSG po dveh tekmah uspel izločiti Chelsea, kdo izmed tega para bo tokrat napredoval, pa bomo še videli.

G. V.