fbpx

Deportacija Djokovića dobila še športni epilog: Rafael Nadal zmagal na OP Avstralije in osvojil rekordni 21 turnir za grand slam – Zdaj je sam “največji”

Rafael Nadal je zdaj pri 21 osvojenih turnirjih za grand slam, s čimer je prehitel oba svoja največja rivala, Rogerja Federerja in Novaka Djokovića.

Deportacija prvega tenisača sveta Novaka Djokovića tik pred začetkom prvega turnirja velike četverice v letošnjem letu je dobila tudi športni epilog. Djokovićev največji rival, 35-letni Rafael Nadal, je po epskem preobratu v Areni Roda Laverja v Melbournu v petih nizih strl ruskega tenisača Danila Medvedeva in osvojil rekordni 21. turnir za “grand slam”. Španec je zaostajal že za dva niza, potem pa kot že ničkolikokrat doslej v svoji karieri zbral dovolj energije za epski preobrat in je dobil naslednje tri nize. Končni rezultat 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4 in 7:5.

Številka 2 svetovnega tenisa, ruski as Danil Medvedev, bo moral še malo počakati na svoj prvi naslov v Melbournu.

Letos je odločitev avstralske vlade, da Srbu Novaku Djokoviću ne dopusti izjeme zaigrati na turnirju v Melbournu, ki ga je sicer Nole doslej osvojil rekordnih devetkrat (in je tudi rekorder v deželi “tam spodaj”), sprožila ugibanja o tem, ali lahko odsotnost prvega favorita turnirja izkoristi njegov največji rival Rafael Nadal, ki je v Avstraliji zmagal enkrat samkrat, davnega leta 2009 proti Rogerju Federerju. Nadal ni veljal za favorita, saj je bil zaradi poškodbe pol leta odsoten s teniških igrišč, za nameček pa je decembra prebolel še covid. A Španec je v dveh tednih v Avstraliji rastel iz dvoboja v dvoboj in se na koncu razveselil še zmage proti 26-letnemu ruskemu tenisaču.

Nadalova zmaga v Melbournu pomeni, da je prehitel tako Novaka Djokovića kot Rogerja Federerja po številu osvojenih turnirjev velike četverice, ki v tenisu pomenijo največjo nagrado, in je zdaj sam pri številki 21. Spomnimo, pred turnirjem je dogajanje okrog Djokovića vzbudilo veliko zanimanja tudi zato, ker so bili “veliki trije” poravnani pri “20 slamih”, med navijači pa je vladalo veliko zanimanje, kdo bo prvi pri številki 21 in kdo jih bo na koncu osvojil največ.

Ker so veliki trije že praktično teniški veterani, se namreč že leta ugiba, kdaj se bo njihova era zaključila. Federer, ki je star 40 let, se namerava na igrišča vrniti letos poleti, ko sanira dolgotrajno poškodbo, medtem ko lahko Nadala in Djokovića znova pričakujemo že konec maja v Parizu na drugem letošnjem turnirju za grand slam, kjer bosta znova največja favorita za zmago. Francoske oblasti so namreč spremenila pravila, po katerih bo Nole na Roland Garrosu lahko zaigral, čeprav ni cepljen, Nadal, ki velja za kralja peska, pa je tam absolutni rekorder s kar 13 naslovi.

Največja teniška zgodba vseh časov se še kar noče končati. In gre naprej.