Fantastičen dan za Slovenijo: Kranjec in Prevc ‘zavladala svetu’

Peter Prevc (levo) in Robert Kranjec (desno) sta zavladala svetu in poskrbela za pravo planiško veselico. Tretje mesto je osvojil Norvežan Johann Andre Forfang (desno). Foto: epa

Robert Kranjec in Peter Prevc sta zavladala svetu. Svojo letalsko dominanco sta naša orla pred več kot 30.000 glavo množico potrdila tudi na predzadnji posamični tekmi letošnje sezone. S tem sta naša junaka nadaljevala tradicijo nepremagljivosti naših skakalcev na tekmah smučarjev letalcev pod Poncami. Peter Prevc je tudi teoretično osvojil mali kristalni globus v skupnem seštevku poletov ter po včerajšnjih dveh zgodovinskih rekordih danes dodal še en mejnik v zgodovino smučarskih skokov.

Robert Kranjec je bil najdaljši že v prvi seriji, svojo prednost pred odličnim Petrom Prevcem pa je 34-letni Ljubljančan v drugi seriji ubranil in tako dosegel še svojo sedmo zmago v karieri. Slovensko dominanco je dopolnil Peter, ki je v prvi seriji skočil nekoliko slabše, a je z daleč najboljšim skokom druge serije še 16. v letošnji sezoni stopil na oder za zmagovalce ter tako podrl rekord Gregorja Schlierenzauerja po številu stopničk v eni sezoni.

Nov mejnik Petra Prevca in osvojena še zadnja možna lovorika letos
Peter Prevc je z drugim mestom na današnji tekmi podrl še en mejnik Avstrijca Schlierenzauerja – potem ko je včeraj podrl rekord po številu točk in zmag v eni sezoni, je priljubljeni Peter podrl še rekord po številu osvojenih stopničk v eni sezoni. Zdaj ima Prevc v lasti pravzaprav vse rekorde, z izjemo najdaljšega poleta, ki mu ga je lani ‘ukradel’ Norvežan Anders Fannemel. No, morda pa Prevcu v soboto ali nedeljo uspe tudi to. Si je pa Peter Prevc z današnjim drugim mestom tudi teoretično že zagotovil mali kristalni globus v skupnem seštevku poletov, na drugo mesto v seštevku poletov pa se je z današnjo veličastno zmago prebil Robert Kranjec.

Leteči Robert Kranjec je zmagal še sedmič v karieri (foto: epa).

Leteči Robert Kranjec je zmagal še sedmič v karieri (foto: epa).

Kranjec z majhno prednostjo pred Forfangom, Prevc ne zaostaja veliko
Leteči Kranjec je imel po prvi seriji pred drugouvrščenim Johannom Andrejem Forfangom 3,3 točke prednosti, kar pa je na letalnici zelo majhna prednost. Na tretjem mestu je bil po prvi seriji še en Norvežan Kenneth Gangnes, ki pa je imel pred Prevcem le 6,9 točke, kar se je kasneje izkazalo za prednost, ki je bila za Petra Prevca ‘mala malica’. ‘Pero mišica’ je v drugi seriji dosegel daljavo dneva (242 metrov) in brez težav za sabo pustil vso svetovno konkurenco. Edini, ki je bil kos Prevcu, je bil seveda še en slovenski letalec – Peter Prevc, ki je po včerajšnji zmagi tokrat moral priznati premoč 11 let starejšemu ljubitelju motorjev in dolgih skokov.

Sedma slovenska zaporedna zmaga v Planici
Da je Planica snežena in slovenska kraljica, je jasno prav vsakomur. Planica pa je postala tudi neosvojljiva  trdnjava. Slovenci smo namreč dobili že sedem zadnjih tekem pod Poncami, nazadnje je v Planici izmed tujih skakalcev zmagal ravno Schlierenzauer, ki je bil najboljši leta 2013. Smo pa imeli na današnji tekmi poleg Prevca in Kranjca na tekmi še štiri Slovence: Jurij Tepeš je tekmo končal na 14. mestu, Anže Semenič je bil 27., medtem ko se Anže Lanišek (35.) in Tomaž Naglič (36.) nista uspela uvrstiti v finalno serijo.

V kvalifikacijah najdaljši Tande
V kvalifikacijah je bil najdaljši Daniel Andre Tande, ki je skočil 226,5 m, najboljši izmed Slovencev je bil Prevc (217,5 m), Robert Kranjec je pristal pri 205,5 m. V kvalifikacijah so obstali Jaka Hvala, Cene Prevc, Rok Justin, Matjaž PungertarMitja Mežnar in Andraž Pograjc, ki pa v kvalifikacijah sploh ni nastopil.

Rezultati:
1. Robert Kranjec
2. Peter Prevc
3. Johann Andre Forfang
4. Michael Hayböck
5. Kenneth Gangnes

14. Jurij Tepeš
….
27. Anže Semenič

35. Anže Lanišek

36. Tomaž Naglič

Trenutni vrstni red v seštevku poletov:
1. Peter Prevc                  350 točk
2. Johann Andre Forfang  228 točk
3. Robert Kranjec           220 točk
4. Keneth Gangnes          215 točk
5. Stefan Kraft                  191 točk
……
12. Jurij Tepeš                 92 točk
27. Jaka Hvala                 18 točk

34. Anže Lanišek             10 točk
40. Anže Semenič           2 točki

Trenutni vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            2.123 točk
2. Severin Freund        1.414 točk
3. Kenneth Gangnes    1.258 točk
……
13. Domen Prevc         486 točk
16. Robert Kranjec       423 točk

22. Jurij Tepeš              269 točk
24. Anže Lanišek          230 točk
45. Jaka Hvala                 46 točk
57. Bor Pavlovčič           20 točk
68. Andraž Pograjc          5 točk
73. Anže Semenič           4 točke

R. V.