Rekordni dan v Planici: Prevcu zmaga in trije rekordi, na stopničkah tudi Kranjec

Peter Prevc (v sredini) in Robert Kranjec (desno) sta dobro otvorila slovenski praznik v Planici. Dvojno slovensko zmago je preprečil Johann Andre Forfang (levo), ki se je vrinil med oba slovenska junaka (foto: epa).

Poker tekem v Planici se je začel izjemno. Na prvi tekmi, ki je bila sicer prestavljena iz Titisee- Neustadta, smo že videli prvi slovenski vrhunec. tridesettisočglava množica je na prvi planiški tekmi videla dvojne slovenske stopničke ter novo zmago letečega Petra Prevca. Robert Kranjec je bil tretji, Jurij Tepeš pa osmi.

Peter Prevc je veliki zmagovalec četrtkove tekme v Planici, njegov uspeh je s tretjim mestom dopolnil še Robert Kranjec, z osmim mestom pa je Jurij Tepeš napovedal slovensko zmago tudi na ekipni tekmi. Veličastni prvi dan tekmovanja v Planici je še toliko slajši, ker je Peter Prevc postal dvojni rekorder.

Po prvi seriji kazalo precej slabše
Po prvi seriji današnje tekme našim ni kazalo tako zelo dobro. Peter Prevc in Robert Kranjec sta bila šele na tretjem in četrtem mestu, medtem ko njuna razlika za vodilnima Severinom Freundom in Johannom Andrejem Forfangom ni bila neulovljiva. Vsi naši letalci so v prvi seriji napravili manjše napake, ki pa so jih v drugem skoku odpravili in vsi po vrsti pridobili mesta. Zablestela sta predvsem Robi Kranjec, ki so mu najprej znižali naletno mesto, ter nato še Peter Prevc, ki so ga spustili še z dveh dodatnih naletnih mest nižje. Kljub temu to ni bila ovira za novo zmagoslavje našega šampiona, ki je dve tekmi pred koncem izenačil rekord po številu stopničk v eni sezoni. Zdaj je pri 20 stopničkah, toda na voljo ima še dve tekmi in priložnost, da postane edini rekorder in prehiti Gregorja Schlierenzauerja, ki je v eni sezoni prav tako 20-krat stopil na stopničke.

Noriaki Kasai je ob svojem jubileju na tekmi nosil številko 500 (foto: epa).

Noriaki Kasai je ob svojem jubileju na tekmi nosil številko 500 (foto: epa).

Dan rekordov v Planici
Peter Prevc pa je danes postavil še dva nova mejnika smučarskih skokov: naš zlati orel je namreč podrl rekord po številu točk v eni sezoni ter po številu zmag v eni sezoni. Prevc je namreč zmagal že 14. v sezoni, medtem ko je prejšnji rekord – tako kot tudi preostala dva – ‘držal’ Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Peter Prevc je s 14. zmago v sezoni prišel do svoje 2123. točke v sezoni in tako letvico postavil neverjetno visoko. Svoj jubilej pa je ravno v hramu poletov dočakal tudi veteran Noriaki Kasai. Slednji je prav na naši velikanki danes že 500. v svoji karieri nastopil na tekmi svetovnega pokala. Veteran, ki je že pred časom napovedal, da želi kljub svojim 43 letom priti do številke 600, je danes osvojil odlično 6. mesto. Da bi neuničljivi Japonec res prišel do številke 600, bi moral v svetovnem pokalu nastopati vsaj še tri sezone.

Na tekmi vseh 11 Slovencev
Ker kvalifikacij pred današnjo tekmo ni bilo, saj je bila tokratna tekma, potem ko je v nedeljo odpadla tekma v Titisee-Neustadtu, potrjena tik pred zdajci, so na glavni tekmi nastopili vsi prijavljeni. Priložnost, da se predstavijo pred domačim občinstvom, je tako dobilo kar 11 Slovencev. Poleg trojke Prevc-Kranjec-Tepeš sta se v finalno serijo uvrstila še Jaka Hvala, ki je bil 26., in Anže Semenič, ki je osvojil 29. mesto. Preostali slovenski orli so bili za finalno serijo prekratki: Anže Lanišek je bil 35., Tomaž Naglič 40., Cene Prevc 46., Rok Justin in Mitja Mežnar sta si delila 58. mesto, 61. pa je bil Matjaž Pungertar. Današnja tekma je štela tudi kot kvalifikacije za jutrišnjo tekmo.

Prevc vodi v poletih, Kranjec je tretji
Do konca letošnje sezone sta na sporedu še dve posamični tekmi ter ena ekipna, ki bo na sporedu v soboto. Če je že od Kazahstana naprej jasno, da je Peter Prevc dobitnik velikega kristalnega globusa, je ‘Pero mišica’ na dobri poti, da osvoji tudi mali kristalni globus v poletih. Pred zadnjima dvema tekmama ima pred Forfangom 122 točk prednosti. V odličnem položaju je tudi Robert Kranjec, ki za Norvežanom zaostaja le 8 točk, a mora paziti, saj mu za ovratnik dihata Gangnes, ki za Kranjcem zaostaja le 5 točk, ter Avstrijec Stefan Kraft, ki ga do tretjega mesta loči 29 točk.

Jutri ob 15.15 je v Planici na sporedu nova posamična tekma.

Rezultati:
1. Peter Prevc
2. Johann Andre Forfang
3. Robert Kranjec

4. Severin Freund
5. Kenneth Gangnes

8. Jurij Tepeš
….
26. Jaka Hvala
29. Anže Semenič


35. Anže Lanišek
40. Tomaž Naglič
46. Cene Prevc
58. Rok Justin
58. Mitja Mežnar
61. Matjaž Pungertar

Vrstni red v seštevku poletov:
1. Peter Prevc                  350 točk
2. Johann Andre Forfang  228 točk
3. Robert Kranjec           220 točk
4. Keneth Gangnes          215 točk
5. Stefan Kraft                  191 točk
……
12. Jurij Tepeš                 92 točk
27. Jaka Hvala                 18 točk

34. Anže Lanišek             10 točk
40. Anže Semenič           2 točki

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            2.123 točk
2. Severin Freund        1.414 točk
3. Kenneth Gangnes    1.258 točk
……
13. Domen Prevc         486 točk
16. Robert Kranjec       423 točk

22. Jurij Tepeš              269 točk
24. Anže Lanišek          230 točk
45. Jaka Hvala                 46 točk
57. Bor Pavlovčič           20 točk
68. Andraž Pograjc          5 točk
73. Anže Semenič           4 točke

R. V.

 

 • Stajerka

  Čestitke…..ste slovenski ponos….slovenski ambasadorji doma in v tujini…..HVALA VAM!!!

  Politike pa vljudno prosim, da nehajo izvajat lastno promocijo na poštenih, delavnih in zavednih slovenskih športnikih!
  Včerajšnja slika Cerarja ob slovenskih letalcih je bila zelo bizarna slika predsednika vlade, cenena reklama, ki ima nasproten učinek od zastavljenega cilja! Sicer pa, kateri Cerarjev zastavljen plan je uspel prilezt do zastavljenega cilja – od morale do etike, preko cenenega političnega marketinga!!

  • Vera

   Pridružujem se vaši čestitki in tudi graji Cerarja , ki se vpleta tam , kjer ga nihče ne rabi . On naj raje dela v vladi , da nas izvleče iz krize , ” strice iz ozadja ” , zadnje čase že kar iz ospredja , pa naj raje nažene domov, saj so v pokoju !

   • benasi

    On naj raje dela v vladi , da nas izvleče iz krize , ” strice iz ozadja ” ???? Naj samo sedi in naj bo tiho. Bo najmanj škode naredil. Pahor je že spoznal da je najbolje če igra lutko.

  • pajot

   Se strinjam. In njegovo blebetanje o ne vem čem si tudi Prevc ni zapomnil,tako kot jaz ne.

 • benasi

  Peter in Robi… Hvala!

 • realnost

  bravo naši skakalci. Res ste pravi ambasadorji Slovenije. Prosim vas le to da se ogibljete brezdelnih klovnov ((cmerar, borat,…) ki se slinijo okoli vas. bravo Peter, Robert, Jurij, Jaka, …

 • Vera

  Cerar se naj raje loti dela , ne , da se slini zraven Prevca , ki dosega velike zmage ! Kako lepo bi bilo , če bi imeli predsednika vlade , ki bi imel kaj pokazati od svojega dela . Toda čakamo, čakamo in dočakamo samo afere , globoke bančne luknje , katerih se pa ne loti ( nadzornikov ) , ker se baje ne sme . Lutka res nič ne zna kaj je njegova prvenstvena naloga , zato naj raje odstopi , ter da mesto tistim , ki bodo znali in hoteli delati za našo domovino SLOVENIJO !
  Prevcu , Kranjecu pa iskrene čestitke za današnje stopničke, tudi Tepežu za 7mo mesto ! Edini ste , ki ponašate dobro ime o naši državi !

 • totex39

  To kar sta danes dosegla Peter in Robi je bilo danes sanjsko,vzdušje v Planici je bilo fantastično.
  ČESTITKE !!!!

 • dež

  Dva poleta 230+, od tega eden 240+. Moram priznati Jelku Grosu, da je izjemen strokovnjak za transformacijo smučarskih poletov v smučarske skoke. Našim seveda čestitke.

  • Peter

   Spet težijo s temi naleti. Kakšen smisel ima graditi letalnice, če komisije dovoljujejo samo skoke?

   • Nata

    Hja…..Peter , smo v Sloveniji , no !!

 • južnificirana_si

  jaz ne spremljam teh skokov. zame so skoki eden najbolj patetičnih športov. kaj če bi imeli svetovnega prvaka v balinanju bi vsa slovenija spremljala balinanje?

  • Peter

   Tvoj problem.
   Slovenija je v balinanju zelo dobra, imeli smo tudi svetovne prvake, vendar pa v tem športu ni sponzorjev, ni TV prenosov, ni denarja.

   • južnificirana_si

    v bistvu ni problem, samo ne spremljam skokov

  • Nata

   Sicer je napisal že Peter – vendar je res tudi balinanje vseslovenski šport !!
   Ne vem , kako je sedaj – se malo piše – bili pa so zelo dobri .
   Vsak šport je koristen …..zdrav………..vrhunski šport pa pač za Slovenijo veliko pomeni !
   Meni se zdi bolj patetično poleteti z naše velikanke !!

 • Nata

  Bravissimo Orli !!

 • Rožle

  Kako lepo je videti, ko ni na stopničkah…..Avstrijcev, Nemcev, Norvežanov…

 • Peter

  Cudno, v Planici pa nobenih rdecih cunj in zvezd. Tam se ocitno se ve, kako zgleda slovenska zastava, no.

 • indijanka

  Šele sedaj se pokorno javljam in z zamudo 6 ur sporočam, da se je Kučko pod pručko v Planici spomnil na vse Vas in mi naročil naj vas pozdravim. Tudi Admin-a. V Planici so vihrale naše zastave na vsakem koraku :).. tudi v rokah otrok.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!