fbpx

[FOTO] Cleveland na krilih LeBrona do zgodovinskega preobrata za prvi naslov

Clevelandu je na krilih LeBrona uspelo priti do zgodovinskega preobrata za prvi naslov (foto: twitter).

Cleveland Cavaliersi so postali novi prvaki lige NBA. Uspelo jim je neverjetno in nemogoče. V finalu so premagali daleč najboljšo ekipo rednega dela – Golden State. Warriorsi so v tej seriji vodili že s 3 : 1, ampak nato izgubili kar tri zaporedne tekme, od tega dve pred domačimi gledalci. Še nikoli v zgodovini pa ni ekipa, ki je zaostajala s 3 : 1 na koncu slavila naslova. Kdo je postal MVP finala, ni potrebno posebej poudarjati, kajti LeBron James je bil v končnici enostavno ubijalski. To je prvi naslov za Cleveland v zgodovini franšize.

Golden State je imel serijo in končno zmago že v svojih rokah, saj je v seriji vodil že s 3 : 1, vendar so se Cavaliersi v serijo uspešno vrnili in izenačili na 3 : 3. Končnega zmagovalca lige NBA pa je torej odločila zadnja, sedma tekma – in še nikoli v zgodovini ni na koncu slavila ekipa, ki je zaostajala s 3 : 1 kot letos Cleveland. A “konjenikom” je za navijače uspelo priigrati naslov najboljšega.

Človek LeBron James ali kaj drugega?
MVP finala je postal kdo drug kot LeBron James. Kaj vse je ta silak v svoji ekipi že storil zato, da je le-ta postala najboljša. Gre za nekakšnega košarkaškega Cristiana Ronalda, ki rekorde prav tako podira kot za šalo. To je tretji prstan za LeBrona – in vselej, ko je prišel do le-tehga, je postal tudi MVP. O zmagovalcu tokrat ni bilo niti najmanjšega dvoma, na zadnjih treh tekmah je popolnoma zasenčil Stepha Currya. Kot prvi v zgodovini je na dveh zaporednih tekmah dosegel 41 točk. Če bi, recimo, pogledali njegovo statistiko, je to zares zelo neverjetno, LeBron je bil zelo konstanten skozi celotno sezono, in ko so prišle največje tekme, je svojo formo le še stopnjeval in jo pripeljal do vrhunca. Danes bi vseeno lahko odigral še bolje (5 izgubljenih žog), a se je kljub odlični igri spet vpisal v zgodovino in se pridružil dvema košarkarjema, ki sta na sedmi tekmi finala lige NBA zbrala trojni dvojček. LeBron je danes (27 točk, 11 skokov in asistenc) podelil kar tri blokade, eno tudi v zelo pomembnem trenutku. S strani novinarjev mu je bil znova enoglasno podeljen naslov MVP finala in po koncu tekme je planil v jok, ki je povedal vse o tem, koliko mu pomeni naslov s Clevelandom.

LeBron James je povsem zasluženo postal MVP finala lige NBA (foto: twitter).

LeBron James je povsem zasluženo postal MVP finala lige NBA (foto: Twitter).

Golden State 89 : 93 Cleveland
Green
32 (11/15 iz igre, 6/8 za tri), 15 skokov in 9 podaj, Curry 17 (6/19 iz igre, 4/14 za tri), K. Thompson 14, Barnes 10, Livingston 8, Iguodala 4, Barbosa 3, Varejao 1; James 27, 11 skokov in podaj, Irving 26, Smith 12, Love in T. Thompson po 9, Shumpert 6, Jefferson in Williams po 2.

MVP finala LeBron James je takoj po koncu tekme planil v jok (foto: twitter).

MVP finala LeBron James je takoj po koncu tekme planil v jok (foto: Twitter).

Drugi polčas je brez dvoma pripadel Clevelandu, ki je hitro izničil zaostanek. Na krilih Jamesa in Irvinga so hitro prešli v vodstvo. Golden State je deloval nebogljeno se je nekajkrat nekako še vrnil v igro, vendar njihova predstava ni bila na nivoju tiste iz rednega dela sezone. Steph Curry je storil ogromno napak, zapravil nekaj ključnih metov in bil na koncu vidno razočaran. Nekaj več kot minuto pred koncem je bil izid izenačen, Irving je zadel trojko, ravno ko ga je pokrival Curry – letošnji MVP rednega dela sezone. Ker Golden State ni izkoristil svojega napada, je na drugi strani James zadel en prosti met – in tekma je bila odločena. Ko je bilo tudi uradno konec tekme, je večina Cavaliersov – pričakovano, saj je to sploh prvi naslov za Cleveland v zgodovini franšize – planila v zmagovalni jok.

James je blokade delil kot za šalo, eno je prilepil tudi Curryu (foto: twitter).

James je blokade delil kot za šalo, eno je prilepil tudi Curryu (foto: Twitter).

1. polčas:

Golden State 49 : 42 Cleveland

Vse do zadnjih minut prvega polčasa je bila tekma neverjetno izenačena, nobena ekipa ni prišla do prednosti več kot treh točk. Še kako je bilo v zraku čutiti tudi nervozo nekaterih igralcev, saj je šlo za zadnjo odločilno tekmo. Golden State je bil v prvem polčasu izjemno učinkovit, zadeli so kar 10 od 21 trojk. Najbolj dejaven pri lanskoletnih prvakih je bil Draymond Green, ki je že v prvem polčasu zbral 22 točk, njegove trojke danes so bile 5/5. Danes pa očitno znova ni bil dan Stepha Currya, ki si je nabral že tri osebne napake in dosegel samo 9 točk. Na drugi strani Cleveland Cavaliersi po dveh odličnih predstavah danes vsaj zaenkrat še niso imeli tistih pravih idej, ki bi jih lahko približale šampionskemu prstanu. LeBron James danes ni bil najbolj zbran, saj je izgubil že štiri žoge, dosegel pa je 12 točk. Gostje so dosegli samo eno trojko, so pa zato toliko bolj uspešni z obarvanega dela rakete. Prednost Warriorsov pred drugim polčasom glede na potek prvega dela torej znaša kar velikih 7 točk prednosti.

G. V.