fbpx

[Foto] EP v curlingu skupine C končano, prvaki so Estonci in Belorusinje

Foto: Urban Cerjak

S finalnimi tekmami se je danes končalo Evropsko prvenstvo skupine C, ki ga je gostila ljubljanska Ledena dvorana Zalog. V skupino B evropskega curlinga so se v moški konkurenci prebili Estonci, v ženski pa Belorusinje. Slovenkam je za preboj v končnico zmanjkalo nekaj sreče. 

Dve zmagi slovenskih reprezentantk žal nista bili dovolj za preboj v končnico prvenstva in v borbo za napredovanje v skupino C evropskega curlinga. Po rednem delu so se najbolje uvrstile Belorusinje in Avstrijke, sledile pa so Litvanke in Španke. V tekmi za zlato kolajno so bile boljše Belorusinje, ki so z rezultatom 7 proti 5 premagale Avstrijke. Te so se nato za zadnje mesto v skupini B pomerile z Litvo, ki je bila boljša od Španije.

Drugo vstopnico v skupino B si je priborila Litva, ki je bila z rezultatom 7 – 3 občutno boljša od Avstrije.

V moški konkurenci slovenske reprezentance ni bilo, saj so se fantje v letošnji sezoni prebili v skupino B. Po rednem delu so bili občutno najboljši Estonci, ki so do zaključnih bojev prišli neporaženi. Sledili so Francozi, Irci in pa Bolgari. Poleg Luksemburga, ki se je uvrstil na presenetljivo peto mesto, so prav Bolgari s svojimi dobrimi igrami poskrbeli za pozitivno presenečenje prvenstva.

V tekmi za zlato kolajno so se pomerili Estonci in Francozi, boljši pa so bili Estonci, ki so prvenstvo končali neporaženi. V polfinanem obračunu je Irska premagala Bolgarijo. V tekmi za drugo mesto so se nato pomerili Francozi in Irci. V izjemno napeti tekmi so o zmagovalcu odločali milimetri v zadnjem kamnu. Zmagali so Francozi in si priborili vstopnico v skupino B.

Prvo mednarodno prvenstvo za Slovenijo, sledi državno prvenstvo
Slovenija je prvič gostila mednarodni turnir v curlingu. Čeprav curling v Sloveniji obstaja le dobrih pet let, je bilo s strani uradne ekipe Svetovne curling federacije slišati same pohvale. Dogodka se je udeležilo več kot 100 igralcev curlinga s celotne Evrope, nekateri pa so s seboj pripeljali tudi navijače. Tribune zaloške dvorane so bile tako presenetljivo polne, kar je nekoliko presenetilo tudi igralce. Sezona mednarodnega curlinga se s tem dogodkom zaključuje, Slovence pa čez štiri dni na istem prizorišču čaka že sedmo državno prvenstvo, kjer bo nastopilo 5 ženskih in 14 moških ekip iz petih slovenskih klubov.

Končni vrstni red (moški): 
1. Estonija
2. Francija
3. Irska
4. Bolgarija
5. Luksemburg
6. Belorusija
7. Srbije
8. Romunija
9. Hrvaška
10. Andora
11. Islandija

Končni vrstni red (ženske):
1. Belorusija
2. Litva
3. Avstrija
4. Španija
5. Hrvaška
6. Slovenija
7. Irska
8. Romunija

Fotogalerija:

Maruša Gorišek