fbpx

Gorica boljša od Reala in Barcelone

Foto: facebook

Nogometno društvo Gorica, ki je trenutno na četrtem mestu v prvi slovenski nogometni ligi, se je v raziskavi švicarskega CIES-a znašla na 8. mestu v Evropi. Švicarski inštitut je opravil raziskavo, koliko doma vzgojenih nogometašev dobi priložnost v članskem moštvu.

Raziskovalci univerze v Neuchatelu so po kriteriju Uefe, za doma vzgojene nogometaše, šteli igralce, ki so bili v med svojim 15. in 21. letom vsaj tri leta v klubu. V raziskavo je bilo zajetih 460 nogometnih klubov.

Lani skoraj brez Slovencev predzadnji, letos z domačimi fanti povsem pri vrhu
Zanimivo je, da so Goričani še lani igrali s skoraj samimi tujimi nogometaši. Falanga tujcev, ki jih je po večini posodila italijanska Parma, je ob koncu sezone zasedla predzadnje, 9. mesto, ki je prineslo dodatne kvalifikacije za obstanek. Na srečo Goričanov je sodelovanje z italijansko Parmo razpadlo, saj je šel italijanski klub v stečaj. Nekdanji italijanski prvoligaš Gorici sicer dolguje kar 800 tisoč evrov, ki jih v Novi Gorici ne bodo nikoli videli. Vseeno pa je propad Parme Gorici prinesel nekaj dobrega. Ob odhodu tujega partnerja, je novi predsednik Hari Arčon k projektu zvabil nekdanje goriške nogometaše, ki skupaj z igralci ene najboljših mladinskih šol, krojijo vrh prvenstvene lestvice.

Gorica pred Realom in Barcelono
Ena najboljših nogometnih šol v državi, ki je bila v zadnjih letih zaradi tujcev zapostavljena, zdaj spet v prvo ekipo pošilja domače fante. Po raziskavi švicarske univerze, v članskem moštvu Gorice priložnost dobi 59,1 % doma vzgojenih fantov. To Gorico uvršča kar na 8. mesto v Evropi. To je več kot jih imata Barcelona (40 %) in Real Madrid (34 %). Največ doma vzgojenih nogometašev ima sicer beloruski Gomel (97,1 %).

Kaj pa ostali slovenski prvoligaši?
Takoj za Gorico, ima med slovenskimi prvoligaši, največ doma vzgojenih nogometašev Kršo (43,5%). Na tretjem mestu je bil do nedavnega Koper (40%), a je po zadnjih rošadah v moštvu, ta odstotek padel za več kot polovico. Več kot petino lastnega kadra imajo še Krka (28%), Rudar (24%) in Celje (22,2%). Aktualni prvak Maribor ima v svojih vrstah 17,9 % doma vzgojenih nogometašev, Domžale in Olimpija 16 %, na zadnjem mestu pa najdemo Zavrč. Ta ima v svojih vrstah tako ali tako po večini tuje (hrvaške) nogometaše in le peščico Slovencev. Da bi bila mera polna, niti eden od nogometašev ni bil vzgojen v domači mladinski šoli.

R. V.