fbpx

Judoistka Tina Trstenjak vnovič postala evropska prvakinja! Andreja Leški je bila tretja!

Tina Trstenjak (Foto: epa)

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila zlato odličje v kategoriji do 63 kilogramov. V velikem finalu je z vazarijem ugnala Rusinjo Darjo Davidovo. Druga slovenska judoistka Andreja Leški pa je v isti kategoriji osvojila bron.

Slovenski športnici sta postavili nove mejnike juda pri nas. Leškijeva je postala 15. slovenska reprezentantka s posamično kolajno na SP, Trstenjakova pa je osvojila jubilejno 50. kolajno za slovenski judo na evropskih prvenstvih, kjer se je doslej nabralo 48 posamičnih in dve ekipni odličji, poroča STA.

Olimpijska prvakinja Trstenjakova je v okviru taktičnega finala le še potrdila svojo vlogo prve nosilke in tekmico obvladala. Ob tem je potrebno dodati, da boj vendarle ni bil lahek, saj sta si obe tekmovalki do polovice finala prislužili po dve kazni. Minuto in 15 sekund pred koncem je varovanki Marjana Fabjana iz Sankakuja uspel odločilni met. Celjanki so izkušnje nedvomno pomagale pri tem, da je svojo prednost uspela ohraniti vse do konca.

Leškijeva je uspela tik pred tem osvojiti bronasto kolajno v isti kategoriji, ko je ugnala poljsko nasprotnico Agato Ozgoda Blach. Tekom celotnega dvoboja je naša judoistka obvladovala devet let starejšo tekmico, ki je bila v preteklosti nosilka kolajn in svetovnega in evropskega prvenstva.

Sara Kovač