fbpx

Danes pomembne volitve za prihodnost nogometa

Glavna kandidata na volitvah sta šejk Salman Ali in Gianni Infantino (foto: EPA).

Današnji dan bo zelo pomemben dan za nogomet. Vsa športna javnost bo z zanimanjem spremljala dogajanje v Zürichu. Mednarodna nogometna zveza bo namreč dobila novega predsednika.

Za predsednika FIFE se bodo jutri potegovali sekretar Uefe Gianni Infantino, princ Al bin Al Husein iz Jordanije, Tokyo Sexwale iz Južnoafreiške republike, Jerome Champagne iz Francije in šejk Salman Bin Ibrahim Al Kalifa iz Bahrajna.

Pomembne volitve za prihodnost nogometa
V zadnjih letih je Fifa doživela veliko pretresov. Na plano so prišle vse informacije o korupciji in sporna delovanja v zvezi. To je z mesta predsednika “odneslo” do takrat nedotakljivega Seppa Blatterja. Te volitve naj bi pomenile nov začetek in ponovno zaupanje javnosti v to mogočno in najbogatejšo športno zvezo. Novi predsednik bo vodil svet, vendar bo brez moči odločanja, javne pa bodo tudi vse plače. Poostrili bodo nadzor nad vsemi odločitvami, sestavljenih bo več komisij. Predsedniških kandidatov je kar pet, kar je največ v zgodovini Fife. Favorit za mesto predsednika je šejk Salman, saj ima podporo Afrike in Azije. Mesto mu lahko odvzame samo Gianni Infantino, ki ga podpira evropska nogometna organizacija Uefa, zanj bo med drugim glasovala tudi Slovenija. Ostali kandidati bolj ali manj nimajo možnosti.

Odločali bosta Oceanija in Concacaf
207 članic bo jutri odločalo, kdo bo novi predsednik. Oceanija in Concacaf imata skupaj 46 glasov, ki bodo verjetno odločilni. Za zmago v prvem krogu bo potrebno 138 glasov, saj si je na svojo stran potrebno pridobiti dve tretjini vseh glasov. Pričakujemo lahko, da se bo vse odločalo v drugem krogu. Zmagovalec bo tisti, ki bo v tajnem glasovanju dobil večino glasov, in sicer 104.

G. V.