fbpx

Kaj se dogaja z nogometaši in njihovimi zobmi

Foto: epa

Profesionalni nogometaši imajo zaskrbljujoče slabe zobe, kar bi lahko vplivalo na njihovo uspešnost na igrišču, v publikaciji British Journal of Sports Medicine opozarjajo britanski zobozdravniki. Raziskava, ki so jo opravili med igralci osmih klubov v Angliji in Walesu, je pokazala, da imajo skoraj 4 od 10 nogometašev luknje v zobeh.

Kot so opozorili strokovnjaki, imajo športniki tudi sicer pogosto slabše zobe od splošne populacije. Eden izmed razlogov za to bi lahko bilo redno uživanje sladkarij. V raziskavi, ki so se je lotili zobozdravniki z londonskega univerzitetnega kolidža, so preučili zobe 187 nogometašev. Pri tem so ugotovili, da jih je imelo 53 odstotkov erozijo zob, 45 odstotkom je stanje zob povzročalo težave, 7 odstotkov pa jih je povedalo, da to vpliva tudi na njihov trening in igranje. Okoli 40 odstotkov igralcev je imelo gnile zobe, medtem ko se s tovrstno težavo sooča 30 odstotkov ljudi primerljive starosti v splošni populaciji.

Klubi že začeli z izobraževanjem
Strokovnjaki sumijo, da je glavni krivec za zobno gnilobo in erozijo pogosto uživanje sladke ali kisle hrane med treningom, poleg tega lahko takrat v ustno votlino pride veliko zraka, kar pomeni manjšo zaščito zob s slino.

Po mnenju Needlemana so ugotovitve raziskave sicer zaskrbljujoče, a so ob tem klubi začeli izobraževati svoje igralce in sedaj večjo pozornost posvečajo zdravju njihovih zob.

B. O., STA