fbpx

Kasai bo abrahama dočakal kot skakalec

Foto: STA

Japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai je neustrašen, svojo kariero bo nadaljeval tudi letos kljub spoštljivi starosti 43 let. Novembra lani – kar 22 let po svoji prvi zmagi –  je v Kuusamu vknjižil že svojo 17. zmago in tako postal najstarejši zmagovalec na skakalnici.

“Na najvišji ravni se želim s tekmeci meriti tudi, ko bom star 50 let,” je dejal Kasai za japonski športni časnik Nikkan Sports, preden je odbrzel na priprave v Evropo. Japonci imajo glede na poročila Svetovne zdravstvene organizacije v svetu najdaljšo življenjsko dobo, Kasai tako ni edini z visokimi športnimi ambicijami v “drugi mladosti”. Japonskih vrhunskih športnikov po 40. letu je še nekaj, Kasai pa si je med drugim zadal nastopiti še na najmanj enih olimpijskih igrah.

Želi še olimpijsko zlato
Naslednje zimske igre bo leta 2018 gostil korejski Pyeongchang, leta 2022 bodo igre v Pekingu, na slednjih bo Japonec star že 50 let. “Ko si star toliko kot jaz, si na skakalnici nekoliko bolj zakrčen, a če bom pazil nase, upam, da bom lahko v svetovnem pokalu spet posegal po stopničkah,” je dejal v Hokkaidu rojeni skakalec, ki ima resne ambicije poseči še po olimpijskem zlatu, kar mu doslej še ni uspelo.

“Vem, da ne bo lahko, a v Koreji želim skočiti do zlata. Vendar pa je do takrat še daleč, zato temu ne posvečam veliko pozornosti. Vprašajte me leto pred igrami,” je še dejal Kasai, ki je na olimpijskih igrah leta 1994 v Lillehammerju osvojil srebro, srebrn pa je bil tudi v Sočiju 2014. Za olimpijske igre 1998 v Naganu, kjer so Japonci osvojili ekipno zlato, ni bil izbran v reprezentanco.

B. O.