fbpx

Končno pravi “večni derbi”

Foto: STA

Nogometaši Maribora in Olimpije bodo danes odigrali 117. »večni derbi«. V ljubljanskih Stožicah se bodo vijoličasti poskušali maščevati za avgustovski poraz v Ljudskem vrtu.

Tokrat ne gre le za »večni derbi«, ampak hkrati tudi za dvoboj prvouvrščenih ekip. Ljubljanska Olimpija je po letih životarjenja v letošnji sezoni tista prava, kar potrjuje tudi pogled na lestvico. Pred aktualnimi prvaki iz Maribora imajo zeleno-beli sedem točk prednosti.

Olimpija nazadnje v Stožicah zmagala pred 616 dnevi
Takšnega tekmovalnega naboja pred “večnim derbijem” že dolgo ni bilo, ekipi pa že dolgo nista bili tako izenačeni. Mariborčani so bili vse od povratka Olimpije v Prvo ligo precej boljši, tako da jim Ljubljančani niso predstavljali resnejše konkurence. A tokrat je povsem drugače, saj je Olimpija letos tista, ki kaže precej boljše predstave in je v 8. krogu Mariborčane – prvič od povratka v Prvo ligo – premagala na njihovem stadionu. Naslednji cilj zmajev je domača zmaga na “večnem derbiju”, ki jo Ljubljančani čakajo že vse od 15. marca 2014 oziroma dolgih 616 dni.

Pušnik: “Seveda bomo zmagali!”
Ljubljančani imajo v letošnji sezoni najboljši napad in najboljšo obrambo lige, prav tako pa imajo v svojih vrstah tudi najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije. Andraž Šporar je na 16 prvenstvenih tekmah zabil kar 15 golov in tako še povečal zanimanje tujih klubov za svoje usluge.

Morda vas zanima tudi: Šporar v Liverpool?

Ni pa kapetan Šporar v tem trenutku edini vroči Ljubljančan. Vsi igralci Olimpije v letošnji sezoni igrajo na najvišjem nivoju, kar je na novinarski konferenci priznal tudi koroški strateg Marijan Pušnik, ki je dejal, da ima sladke skrbi glede sestave začetne enajsterice. Za konec pa je samozavestno odgovoril še na vprašanje, če bo Olimpija danes zmagala. “Seveda bomo zmagali!” je prepričan Marijan Pušnik, ki bo lahko računal tudi na novo okrepitev Hrvata Hrvoja Čaleta, ki pa danes najbrž še ne bo dobil priložnosti.

Zmaga vijoličastih za priključek
Tudi Mariborčani so po slabem uvodu v sezono ujeli ritem in se vrnili na zmagovalna pota. S petimi zaporednimi zmagami so se “vijoličasti” povzpeli na drugo mesto in zmanjšali razliko za vodilno ekipo lige na sedem točk. Toda v primeru današnjega poraza bi bili uspehi na zadnjih tekmah brez pomena, saj bi Ljubljančani spet ušli na deset točk. Povsem drugačen pa bi bil utrip v štajerski prestolnici, če bi četa Krunoslava Jurčića z zmago na “večnem derbiju” prišla na samo štiri točke zaostanka. Kako zelo pomembna je ta tekma, priča tudi podatek, da so v mariborskem klubu zaprosili makedonsko nogometno zvezo, da se je Agim Ibraimi predčasno vrnil z reprezentančne akcije.

Nobena ekipa nima težav s poškodbami ali kaznimi, tako da se nam obeta pravi spektakel pred polnimi tribunami ljubljanskih Stožic. Tekma se začne ob 20.15.

R. V.