fbpx

Kranjca tista napaka na koncu stala finala v St. Moritzu

Žan Kranjec za uvrstitev na finale svetovnega pokala potrebuje 12. mesto (foto: facebook).

Žan Kranjec je bil po prvi vožnji veleslaloma v Kranjski Gori 13. in imel odlično izhodišče za napad v drugi vožnji. Če bi mladi Ljubljančan v drugem teku napredoval za eno samo mesto, bi prišel med 25 najboljših veleslalomistov na svetu, kar bi ga popeljalo v finale svetovnega pokala. In vse je kazalo odlično do … Ah, tista napaka na koncu!

Po štirih zaporednih zmagah v veleslalomu je Francoz Alexis Pinturault tokrat moral priznati premoč Avstrijcu Marcelu Hirscherju, tretji je bil Norvežan Henrik Kristoffersen. Žan Kranjec je bil edini slovenski predstavnik v finalu, a kljub lepemu rezultatu ostaja kanček grenkobe.

Bil v lovu za 12. mesto, ki bi prineslo finale svetovnega pokala
Kranjec je prvo vožnjo odpeljal dobro, brez kakršnihkoli napak, kar je bila lepa vzpodbuda za drugi tek, v katerem je najboljši slovenski veleslalomist lovil uvrstitev med najboljših 25 veleslalomistov v skupnem seštevku. Žan Kranjec je bil pred tekmo 28., za 25. Rolandom Leitingerjem pa je zaostajal za 21 točk. Po prvi vožnji je vse govorilo v prid našega tekmovalca – Leitinger je bil na prvi progi diskvalificiran, tako da bi Kranjcu zadoščalo že 12. mesto, ki prinaša 22 točk. Tudi zaradi 26. Aksla Lunda Svindala, ki je že dlje časa poškodovan, in Hrvata Filipa Zubčića, ki je v prvi vožnji odstopil, mlademu Ljubljančanu ni bilo potrebno skrbeti za nič drugega kot le za to, da v drugi vožnji napreduje za eno mesto in osvoji 12. mesto, ki bi ga popeljalo v finale svetovnega pokala v St. Moritz.

Do začetka strmine je vse kazalo na St. Mortiz, nato pa …
Tudi drugo vožnjo je Kranjec začel zelo obetavno in vse do začetka zaključne strmine je kazalo naravnost odlično, nato pa je Kranjec napravil napako in upanje na St. Moritz je mlademu Ljubljančanu spolzelo iz rok. Nekaj upanja je še tlelo, da bi za njim zaostalo šest tekmovalcev, a glede na ne preveč zahtevno postavitev, ki ni terjala odstopov, ter glede na to, da je bil veleslalom zaradi slabih razmer skrajšan, je bilo jasno, da bo moral Kranjec na svojo uvrstitev v finale svetovnega pokala počakati vsaj še eno leto. Za Žanom Kranjcem je najuspešnejša sezona doslej, vseeno pa bo ostalo nekaj grenkobe ob zapravljeni priložnosti.

Ostali Slovenci spet brez finala
Na štartu smo imeli Slovenci še pet predstavnikov, ki pa se po pričakovanjih niso uvrstili v finalno vožnjo. Martin Čater (36.) in Žan Grošelj (39.) sta bila blizu uvrstitvi v finale, medtem ko so Klemen KosiMišel Žerak in Jakob Špik odstopili.

Rezultati prvega teka:
1. Marcel Hirscher
2. Alexis Pinturault
3. Henrik Kristoffersen
4. Felix Neureuther
5. Thomas Fanara

16. Žan Kranjec

36. Martin Čater
39. Žan Grošelj

Odstop: Klemen KosiMišel Žerak, Jakob Špik

R. V.