fbpx

Kranjec po devetih letih do prvih slovenskih točk, nova zmaga Pinturaulta

Žan Kranjec je bil s 16. mestom edini Slovenec v finalu veleslaloma (foto: sta).

Kranjska Gora je danes gostila prvo izmed treh tekem za svetovni pokal. Čeprav je šlo za prestavljeno tekmo iz Garmisch-Partenkirchna, so imeli naši smučarji priložnost odpeljati eno tekmo več. In končno se je izšlo tudi za Slovence – Žan Kranjec je na današnjem veleslalomu osvojil prve slovenske točke po dolgih devetih letih.

Do nove zmage, že četrte zaporedne v veleslalomu, je spet prišel Francoz Alexis Pinturault, ki je zanesljivo vodil že po prvi vožnji, na koncu pa je drugouvrščenega Avstrijca Philippa Schörghoferja prehitel za 47 stotink, tretji je bil še en Avstrijec, in sicer Marcel Hirscher.

Kranjec po devetih letih rešil slovensko čast
V kako slabem stanju je bilo v zadnjih letih slovensko moško smučanje, priča tudi podatek, da Slovenci na domačem prizorišču skoraj celo desetletje niso osvojili niti ene točke. Tehnične discipline – nekdaj paradni konj slovenskega smučanja – so bile celo manj uspešne od hitrih disciplin. Toda na srečo so se v letošnji sezoni spremenile tudi te stvari, tako da smo spet priča veselim trenutkom tudi v veleslalomu (in tudi v slalomu). Žan Kranjec je po devetih letih prvi Slovenec, ki je v Kranjski Gori prišel do točk na tekmi svetovnega pokala. Pred tem so točke v sezoni 2006/2007 osvojili Aleš Gorza, ki je bil 20., Mitja Valenčič, ki je bil 26. ter Bernard Vajdič z 28. mestom.

Ne zamudite: v jutrišnjem športnem intervjuju bo naš gost Žan Kranjec

Kranjec jutri napada finale svetovnega pokala
Žan Kranjec je danes osvojil 16. mesto in se v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala prebil na 27. mesto, tako da bo jutri napadel 25. mesto v veleslalomski razvrstitvi svetovnega pokala. To mesto namreč še prinaša uvrstitev na zaključek svetovnega pokala. Za Kranjca, ki pravi, da se s tem ne obremenjuje, bi bil to lep uspeh in potrditev tega, da je na pravi poti, da se prebije med najboljše veleslalomiste na svetu. Na tekmi je sicer nastopilo še pet Slovencev, a se nobenemu od njih ni uspelo prebiti v finalno vožnjo. Klemen Kosi in Martin Čater sta odstopila na prvi progi, medtem ko so bili Mišel Žerak (52.), Jakob Špik (55.) in Žan Grošelj (58.) za finale prepočasni.

Jutrišnji veleslalom za pokal Vitranc se začne ob 9.30.

Rezultati današnje tekme:
1. Alexis Pinturault
2. Philipp Schörghofer
3. Marcel Hirscher
4. Henrik Kristoffersen
5. Mathieu Faivre

16. Žan Kranjec

52. Mišel Žerak
55. Jakob Špik
58. Žan Grošelj

Odstop: Klemen KosiMartin Čater …

R. V.