Leteči Peter sporoča: “Kaj bi pa še radi?”

Končno ga je dočakal – veliki kristalni globus (foto: epa).

“Kaj bi pa še radi?” je po koncu koncu fantastične in neponovljive sezone dejal slovenski junak Peter Prevc. Letos je osvojil vse, kar se je dalo osvojiti: mali globus v seštevku poletov, veliki kristalni globus v skupnem seštevku, naslov svetovnega prvaka v poletih. ‘Pero mišica’ je postal nesporni kralj smučarskih skokov in postavil nove mejnike tega športa.

Postavil je tri neverjetne mejnike, ki jih bo skoraj nemogoče ponoviti ali preseči. To je bila sanjska sezona Petra Prevca, ki si je pokoril vso svetovno skakalno elito in presegel vse dosedanje skakalce. S svojo simpatičnostjo, iskrenostjo in preprostostjo je osvojil srca ljubiteljev smučarskih skokov po vsem svetu in postal nesmrten.

Prevc: “To je največji trenutek v mojem življenju!”
Za Petra Prevc je bila pri 23 letih to sedma sezona v svetovnem pokalu. Potem ko se mu lani ni izšlo in je rumeno majico in veliki kristalni globus izgubil v zadnjem skoku zadnje tekme, pa tokrat ni ničesar prepustil naključju. Prvič je majico vodilnega v svetovnem pokalu oblekel v ruskem Nižnem Tagilu in od takrat je ni več spustil iz rok. Kot nosilec rumene majice je dobil tudi novoletno turnejo ter osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih na Kulmu. Da je nepremagljiv in nesmrten, je dokazal s številnimi rekordi. Po zmagi v Almatyju, kjer si je že šest tekem pred koncem sezone tudi teoretično zagotovil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, je dejal: “To je največji trenutek v mojem življenju!”

Peter Prevc je z letošnjo sezono več kot zadovoljen in pravi: " Kaj bi pa še radi?" Foto: Nova24tv

Peter Prevc, ki je z letošnjo sezono več kot zadovoljen, pravi: “Kaj bi pa še radi?” Foto: Nova24tv

Prevc zadovoljen, da je v eni sezoni pobral vse, kar je mogoče
Toda takrat še ni čutil vseh razsežnosti uspešne sezone, saj ga je čakal še boj za mali kristalni globus v skupnem seštevku poletov. Tudi tu je priljubljeni ‘Pero mišica’ svojo nalogo opravil brez napak in si že pred zadnjo tekmo zagotovil še zadnjo možno lovoriko v tej sezoni. Na odru za zmagovalce najboljših letalcev mu je družbo delal njegov dobri prijatelj Robert Kranjec, ki je osvojil drugo mesto. Da bo uspeh težko ponoviti, se Peter dobro zaveda in zato je bil po zadnjem skoku še toliko bolj vesel. “Res sem zelo zadovoljen, da sem v eni sezoni pobral vse ,kar je mogoče,” je za Novo24tv dejal slovenski športnik leta.

Mejnike postavil pod nebo
Da bi bila sezona popolna, je Peter Prevc podrl še tri rekorde Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/2009. Prvi mejnik, ki ga je Prevc popravil, je število osvojenih točk v eni sezoni. Peter Prevc je osvojil neverjetne 2.303 točke in dosedanjega avstrijskega rekorderja presegel za 220 točk ter hkrati postal šele drugi skakalec v zgodovini, ki je v eni sezoni zbral več kot dva tisoč točk. Je pa Prevc svojo suverenost pokazal tudi z neverjetnimi 15 zmagami in kar 22 stopničkami v eni sezoni ter drugouvrščenega Nemca Severina Freunda premagal za rekordnih –  kaj pa drugega – 813 točk.

Rekordno sezono je Peter Prevc pred domačimi gledalci končal na najboljši možni način – z dvema zmagama (foto: Nova24tv).

Rekordno sezono je Peter Prevc pred domačimi gledalci končal na najboljši možen način – z dvema zmagama (foto: Nova24tv).

Zdaj mesec počitka, nato pa lov na nove uspehe in rekorde
Petra Prevca zdaj čaka še nekaj obveznosti, nato pa bo odšel na zaslužen počitek, ki pa ne bo dolg. Trener Goran Janus bo slovenske orle sklical že čez dober mesec, ko bodo Peter Prevc in ostali junaki začeli priprave na novo sezono, v kateri bo zlati orel Peter lovil dosežek Primoža Peterke, ki je pred skoraj 20 leti osvojil dva kristalna globusa v dveh sezonah.

R. V.