Liga prvakov se vrača z dvobojem milijonov

Chelsea in PSG sta se že lani srečala v osmini finala Lige prvakov (foto: sta).

Po trimesečnem premoru se na sceno vrača najprestižnejše evropsko klubsko tekmovanje. S prvima dvema tekmama osmine finala se začenjajo zaključni boji v Ligi prvakov. Že takoj bomo videli dvoboj zapravljivih klubov, PSG-ja in Chelseaja, v drugem dvoboju pa bo Benfica gostila Zenit.

Morda se komu letos zdela Chelsea popoln ‘avtsajder’, toda klub ruskega milijonarja Romana Abramoviča ima svoje adute. Čeprav mu na prvenstvu ne gre, je potrebno vedeti, da Londončani od odhoda Joseja Mourinha in prihoda Guusa Hiddinka še niso izgubili tekme. Svojo moč so v soboto demonstrirali na angleškem prvenstvu, kjer so Newcastle premagali kar s 5 : 1. PSG na drugi strani v francoskem prvenstvu nima pravega tekmeca, a je vse preveč odvisen od Zlatana Ibrahimovića.

Benfica – Zenit
Izjemno zanimiv obračun bomo spremljali v prestolnici Portugalske, kjer se bosta pomerili po imenih nekoliko manj zveneči ekipi med vsemi klubi, ki so še ostali v tem tekmovanju. Benfica je v zadnjem krogu v skupini izgubila dvoboj z Atleticom in tako končala na drugem mestu in posledično prejela nekoliko težjega nasprotnika v osmini finala. Klub iz Lizbone je imel pri žrebu ogromno sreče, saj so prejeli enega izmed lažjih nasprotnikov, ki je končal na prvem mestu. Zenit je zgolj z enim porazom brez večjih težav osvojil prvo mesto v izjemno lahki skupini. Danes bo seveda šlo za še kako pomemben obračun. Pričakovati gre lahko izjemno zaprto tekmo, saj bi vsaka napaka na prvi tekmi dala ogromno prednost nasprotniku. Forma obeh ekip v zadnjem obdobju je več kot solidna. Morda gre nekaj več možnosti pripisati celo Zenitu, ki je na zadnjih dveh tekmah premagal današnjega nasprotnika. Sicer sta obe ekipi v zadnjem obdobju v dobro formi, vendar je Benfica v petek izgubila na derbijuproti Portu.

PSG – Chelsea
Za razliko od prejšnjega para bo to dvoboj dveh zvenečih ekip, ki sta na popolnoma drugačnih bregovih. PSG na eni strani na prvenstvu ne najde sebi primernega nasprotnika in je tako že praktično osvojil prvenstvo, medtem ko se Chelsea v večjih tekmovanjih na velikih tekmah ne znajde najbolje. Tako je bilo tudi v skupinskem delu, ko so proti Realu na dveh tekmah osvojili zgolj točko. Chelsea je v svoji najhujši krizi v zadnjih letih na prvenstvu šele na 12. mestu, kar pove dovolj o njihovi letošnji formi. Mourinha je zamenjal Guss Hiddink, ki pa na klopi modrih še ni doživel poraza, tako da bodo Parižani pred veliko težjo nalogo, kot se je sprva zdelo. Tudi lani sta se ekipi pomerili v osmini finala, kot zmagovalci so naprej odšli Francozi, ki imajo letos s še močnejšo ekipo in jasen cilj: pokoriti Evropo.

G. V.