fbpx

Lorenzo prvak, razočaran Rossi ni skoparil z ostrimi besedami

Foto: epa

Na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v Valencii je v elitnem razredu motoGP slavil Španec Jorge Lorenzo (Yamaha), ki si je tako privozil tudi naslov prvaka za sezono 2015. Njegov edini tekmec v boju za lovoriko, moštveni sotekmovalec Italijan Valentino Rossi, ki je zaradi kazni dirko začel z zadnjega mesta, je bil četrti, drugo in tretje mesto pa sta zasedla Španca Marc Marquez (Honda) in Dani Pedrosa (Honda).

Razplet zadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu je navdušil navijače Jorgeja Lorenza. Tisti Valentina Rossija so bili razočarani – tako kot on sam.

Teorija pred dirko je bila jasna – če bo Lorenzo zmagal, bi moral biti Rossi drugi, da bi postal prvak. Lorenzo je zmagal, Rossi pa ni bil drugi, ampak četrti, za Lorenzom pa je na koncu zaostal pet točk.

Stresal slabo voljo
Medtem ko so Španci proslavljali na zmagovalnem odru v Valencii, je Rossi po dirki slabo voljo stresel nad svojim najljubšim sovražnikom zadnjih tednov. Marc Marquez je po prepričanju italijanskega veterana kriv za to, da je ostal brez devetega naslova prvaka. Rossi je trdno prepričan, da je Marquez v zadnjih tednih namenoma pomagal Lorenzu, tudi incident v Maleziji, zaradi katerega je sam ostal s kaznijo in startom iz ozadja na današnji dirki, naj bi bil le del uspešnega načrta Hondinega dirkača, da ustavi Italijana.

“Sijajno delo Honde, kajne? Delaš za tekmeca v drugi ekipi, boriš se pa z moštvenim sotekmovalcem,” je španskemu časniku Marci dejal Rossi.

Marquez se je spremenil v osebnega telesnega stražarja
“Vedel sem, da bo na koncu tako. Marquez se je spremenil v osebnega telesnega stražarja Lorenza. Česa takšnega v našem športu še nisem videl. To je prava sramota, a moramo pač sprejeti stvari, kakršne so,” je bil kritičen Rossi.

Italijan je sicer posredno čestital moštvenemu sotekmovalcu za naslov, a dodal, da se ga Španec ne more veseliti povsem odkrito.

Rossijevo teorijo o tem, da zaradi španskega dogovora na dirki ni bilo neposrednih napadov na Lorenza, je v pogovoru za špansko televizijo delno potrdil tudi sam svetovni prvak. “Vedeli so, kaj je v igri v mojem primeru. Pomagalo je, da smo vsi Španci. A prepričan sem, da bi bilo z Rossijem, če bi imel za hrbtom italijanske dirkače, popolnoma enako,” je menil Lorenzo.

B. O., STA