fbpx

Luka Dončić kot tretji izbor NBA odhaja v Dallas

Foto: Twitter/@luka7doncic

Slovenski čudežni deček Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je nocoj v Brooklynu izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks. Kot prvi je bil na nocojšnjem naboru s strani Phoenix Suns izbran DeAndre Ayton.

Po sanjski sezoni, med katero je postal evropski prvak s Slovenijo in evropski klubski ter španski prvak z Real Madridom, ob tem pa osvojil naziv najkoristnejšega igralca tako evrolige kot španskega prvenstva, bo 19-letni Luka Dončić svoje sanje zdaj lovil v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

(Foto: Twitter/@luka7doncic)

Čeprav so ga na naboru izbrali jastrebi iz Atlante, zadnjeuvrščena ekipa vzhodne konference v lanski sezoni, bo 199 centimetrov visoki Ljubljančan v naslednji sezoni zaigral v Dallas Mavericks, ki so njegove pravice pridobili v menjavi igralcev.

V zameno za Dončića je Atlanta dobila peti izbor letošnjega nabora Traeja Younga in pravico izbire v prvem krogu enega prihodnjih naborov. Mladi košarkar je za STA dogajanje okoli njegove menjave v Dallas pokomentiral na kratko: “Super, veselim se.”

(Foto: Twitter/@luka7doncic)

Že v prvi izjavi po izboru s strani Hawksa in napovedani menjavi je za ameriško televizijsko mrežo ESPN povedal, da je zadovoljen s potekom nabora, saj se mu s tem izpolnjujejo sanje igrati v najmočnejši ligi na svetu. Isti mreži pa je tudi pred naborom potrdil, da je “odločen igrati v ligi NBA naslednjo sezono” ne glede na izid nabora.

Po pričakovanjih je prvi izbor letošnje tržnice mladih igralcev, ki se želijo preizkusiti v NBA, postal 220 centimetrov visoki center z Bahamov DeAndre Ayton, ki so ga izbrali pri Phoenix Suns. Na drugem mestu so krilnega centra Marvina Bagleya III vzeli Sacramento Kings.

Luka Dončič (Foto: STA)

Novico o najvišjih izborih je v ameriških medijih zatem nekoliko zasenčila menjava med Atlanto in Dallasom, s katero je mladi slovenski branilec pristal v Dallasu. Prve neuradne informacije o kupčiji so zaokrožile tik pred izborom Atlante, novico pa je v posebnem obvestilu med dogodkom uradno sporočil komisar lige NBA Adam Silver. Dončića, ki si je sprva nadel čepico jastrebov, le podpis pogodbe zdaj loči od tega, da postane član ekipe iz tretjega največjega mesta v Teksasu, ki je lansko sezono z izkupičkom 24 zmag in 58 porazov končala na 13. mestu v zahodni konferenci.

Možnost takšnega razpleta so nekateri analitiki omenjali že v dnevih pred naborom, saj naj bi telički kazali veliko zanimanje za slovenskega zvezdnika, ki je po mnenju številnih ameriških poznavalcev najbolj izdelan igralec letošnjega nabora. Zanimanje Dallasa je v izjavi za ESPN potrdil tudi Dončić, ki je povedal, da je bila ekipa iz Dallasa v stalnem stiku z njim.

Luka Dončič (Foto: epa)

Nocojšnja menjava ne bo imela neposrednih finančnih posledic za Dončićevo pogodbo, saj je številka nabora tista, ki ima poleg prestižnega značaja tudi finančni učinek. Po pravilih lige NBA mu za tretje mesto na naboru v prvi sezoni pripada 4,7 milijona ameriških dolarjev, v drugi 5,6 milijona, v tretji 6,5 milijona, v četrti pa mu v primeru podaljšanja pogodbe z ekipo pripada 26-odstotna povišica.

Glede na namero, da zaigra v NBA že v naslednji sezoni, bo imel Dončić čas do začetka sezone 17. oktobra za podpis pogodbe z Dallas Mavericks. Verjetno pa bo uradno postal član teličkov že prej, saj se po navadi postopek izpelje precej hitreje. Ekipa tudi v primeru, da igralec ne želi podpisati pogodbe, obdrži pravice nad njegovim izborom v ligo NBA za obdobje enega leta.

Foto: Facebook.

Dončić je dvanajsti Slovenec, izbran na naboru lige NBA. Pred njim je bil v letu 2002 kot 15. s strani Houston Rockets najvišje izbrani Boštjan Nachbar.

D. Č.