Luka Dončić: “Med najboljšimi štirimi na svetu, država z dvema milijonoma ljudi! Kakšen občutek!”

Foto: Instagram

Slovenski košarkarji so Nemce z izjemno pripravljenostjo premagali s 94:70, kar jih je kot prve uvrstilo v polfinale, le ena zmaga jih še loči od medalje na olimpijskih igrah. Košarkarji so skozi celotno tekmo z odličnimi zadetki in obrambo držali vodstvo. Po 30 minutah drugega polčasa je imela Slovenija že dvanajst točk prednosti, v zadnji četrtini pa je Nemcem povsem zmanjkalo energije. V polfinalu se bo Slovenija pomerila s Francijo ali z Italijo.

Najboljši strelci Slovenije so bili Zoran Dragić s 27 točkami, Luka Dončić, ki jih je dosegel 20, in Mike Tobey s 13 točkami. V četrtek ob 13. uri slovensko reprezentanco čaka polfinalna tekma, igrala pa bo z zmagovalko dvoboja med Francijo in Italijo – tekma med njima je na sporedu danes. V primeru uspeha v polfinalu bo igrala finale v soboto ob 4.30, ob porazu pa jo tekma za bronasto odličje čaka ob 13. uri.

Svoje zmage so se košarkaši neizmerno razveselili tudi na Instagramu, kjer so objavili nekaj utrinkov s tekme. “Vedno imamo na voljo nekoga, ki bo potegnil. Prepelič, Blažič, jaz. Seveda je stalno tu še najboljši igralec na svetu – Luka,” je po tekmi skromno dejal Dragić. “Ko smo prišli sem, smo si rekli eno stvar, da se bomo na vsaki tekmi skušali zabavati, dati vse od sebe in igrati kot prava ekipa. To nam uspeva, zato pa tudi prihajajo rezultati. Ne glede na to, kako drugi igrajo proti nam, se nikoli ne predajamo in se borimo do konca. Smo neka celota, skupina, ki se bori kot eno,” je dejal Edo Murić.

“Vsak v tej ekipi ve, kaj mora delati. To nas krasi. Poleg tega smo z glavo vselej pri stvari. Na Nemce smo se dobro pripravili. Vedeli smo tudi, da ne bodo popuščali. Dolgo se nismo mogli odlepiti. Pomembno je bilo, da smo vztrajali in stopnjevali naš tempo igre. Lepo, smo v polfinalu. Toda to tekmo je treba pozabiti. Najboljšo predstavo moramo prikazati v polfinalu,” je še povedal Dragić.

“Braćaaaa,” je pod fotografije na Instagramu zapisal Dragić.


It takes a team,” je prepričan Žiga Dimec, slovenska ekipa je resnično dokazala, da ni le dobra, ampak je odlična!


Slovenska ekipa deluje kot eno in skupaj so nepremagljivi – držimo pesti, da tako ostane še do zlate medalje!

Semi-finals je pod fotografijo zapisal Gregor Hrovat: “Vem, kaj se dogaja v Sloveniji. Vem, da danes ni nihče spal. Prelepo je, da bi se končalo v četrtfinalu. Tudi v polfinalu se ne sme.” Klemen Prepelič pa je dodal, da “za popolno sliko pravzaprav manjkajo le navijači. Zato pa se igralci še toliko bolj potiskamo naprej. Smo kot družina. V nekem slovenskem balončku, v katerega ne spustimo nikogar.


“Dobro jutro, Slovenija,” je zapisal Jaka Blažič, ki je sicer komentiral, da so veseli, ker so v polfinalu, niso pa še rekli zadnje besede. “Celotno poletje smo res garali. Ne bi si odpustili, če bi nato vse zapravili na eni tekmi. To je torej razlog za našo živčnost. No, tudi za kakšno besedo sodnikom. Na to moramo paziti. Tudi za nas je to opozorilo,” je še pojasnil.


“Fantje dobesedno krvavijo na parketu. Ponosen sem, da sem del te ekipe. Vsi po vrsti gledajo le na celo moštvo in med nami ni sebičnosti,” je ponosno dejal selektor Aleksander Sekulić, ki je priznal, da je ob taki ekipi njegova služba res zelo lahka.

Pet minut pred koncem tekme ob slovenskem vodstvu za 19 točk ni bilo več dvoma, da gre Slovenija v polfinale.

“Top 4 in the world, a country of 2M people! What a feeling!” – Med najboljšimi 4 na svetu, država z 2 milijonoma ljudi! Kakšen občutek!

Slika vsekakor pove več kot tisoč besed!

“Tudi Nemčija je padla. Moštvo Slovenije melje dalje. Slovenija gre naprej. Čestitke,” je zapisal predsednik vlade Janez Janša. “Hvala fantje za izjemno jutro in čestitam za še eno zmago,” je čestital minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, čestitkam pa se je pridružilo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: “Ekipa Slovenije v igri za medaljo! Iskrene čestitke za zmago na tekmi z Nemci, držimo pesti v polfinalu.” Minister za obrambo Matej Tonin pa je zapisal: “Sanjsko … gremo po medaljo!

Sara Bertoncelj