fbpx

Maribor šele po enajstmetrovkah s pokalno lovoriko rešil sezono

Nogometaši Maribora so zmagovalci letošnjega Pokala Slovenije (foto: NK Maribor).

Nogometaši Maribora so postali zmagovalci Pokala Slovenije. Prvo in hkrati edino lovoriko v letošnji sezoni so osvojili šele po enajstmetrovkah in tako vsaj malo omilili vse nekoliko slabše rezultate v letošnji sezoni. Celjani, ki so znova pokazali, da znajo igrati nogomet, a se v finalu očitno ne znajdejo najbolje, so v velikem finalu izgubili še osmič. Za uvod v novo sezono se nam tako obeta večni derbi v superpokalu med Olimpijo in Mariborom.

Aleš Mertelj je šele v osmi seriji odločil zmagovalca, potem ko je mladi Pungeršek zgrešil strel z bele točke za Celjane. Redni del srečanja se je končal z 1 : 1, v podaljšku smo prav tako videli po en zadetek na vsaki strani. Končni rezultat je bil 9 : 8 v korist vijoličastih.

Finale pokala:

Celje – Maribor 8 : 9* (1 : 1, 1 : 1)
Podlogar 18., 111.; Kabha 6., Vršič 108.

Nepopustljivi Celjani so se dvakrat vrnili v igro
Mariborčani so že v samem uvodu prišli do prednosti, po prekinitvi je v šesti minuti v kazenskem prostoru najvišje skočil Kabha in zadel za dober začetek vijoličastih. Sledil je hiter odgovor grofov, ki so do zadetka prišli tudi z veliko mero sreče, na koncu je žogo v mrežo porinil Podlogar. Celjani so bili za odtenek celo boljši nasprotnik, predvsem v večjem delu drugega polčasa so si priigrali kar nekaj lepih priložnosti, ki pa jih niso znali izkoristiti oziroma, bolje rečeno, je v vratih svoje delo dobro opravil J. Handanović. Nekaj minut po vstopu Vršiča pa so tudi gostje postali nevarni, a se je redni del končal brez zmagovalca. Prvi podaljšek je na Bonifiki postregel z uspavanko. Drugi podaljšek so vijoličasti odprli s prekrasnim zadetkom Vršiča iz kota. Pevnik je takoj odgovoril z menjavo, v igro je vstopil De Sousa in samo dve minuti kasneje serviral odlično žogo na glavo Podlogarju, ki je še drugič zadel za izenačenje. Neodločeno je bilo tudi po dveh urah igre in pokalnega zmagovalca je odločila loterija kazenskih strelov.

Hadžič; Filipović (brani Kotnik) 3 : 2
Miškić; Vršič 4 : 3
Vidmajer; Janković 5 : 4
De Sousa (brani Handanović); Tavares 5 : 5
Vrhovec; Novaković 6 : 6
Kous; Kabha 7 : 7
Travner; Viler 8 : 8
Pungaršek (mimo vrat); Mertelj 8 : 9

Zakaj ni streljal Podlogar?
Sledila je loterija kazenskih strelov in že takoj v prvem poskusu je nogometaš Maribora Željko Filipović zapravil enajstmetrovko, ki mu jo je dobro ubranil Kotnik. V samem uvodu strelov z bele točke so se Mariborčani znašli v zaostanku in, kot se je pozneje izkazalo, so zgrešili samo v prvi seriji. Celjani so počasi že začeli upati o Evropi, vendar je Handanović v četrti seriji ubranil strel De Souse. Serija se je nadaljevala in zaključila pri številki sedem. K žogi je stopil mladi Pungeršek in streljal mimo leve vratnice, bočni branilec Maribora Aleš Mertelj je darilo izkoristil in poskrbel za eno in edino lovoriko Maribora v letošnji sezoni. Velika večina se sprašuje, zakaj trener Pevnik priložnosti pri strelih z bele točke ni ponudil odlično razpoloženemu Podlogarju, ki je na tekmi zablestel z dvema zadetkoma. Matej Podlogar se ni znašel med sedmerico nogometašev, ki so streljali, Pevnik je v sedmi seriji namreč priložnost ponudil raje mlademu Pungaršku, ki pa je pod pritiskom klonil in zaupanja trenerja ni upravičil.

Celje: Kotnik, Travner, Klemenčič, Hadžić, Vidmajer; Pajač (61./Pungaršek), Vrhovec, Miškić, Čirjak (109./De Sousa), Podlogar, Omoregie.

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler, Sallalich (69./Vršič), Janković, Kabha, Filipović; Bajde (74./Novaković), Mendy (91./Tavares).

G. V.