fbpx

Marko Milič zaključil kariero

Foto: Facebook

Košarkar Marko Milič je včeraj zaključil svojo tekmovalno kariero. 38-letnik je eden najboljših slovenskih košarkarjev, nekdanji kapetan slovenske reprezentance in prvi Slovenec v NBA.

Svojo uspešno kariero je pričel v kranjskem Triglavu, nadaljeval pa pri Union Olimpiji. Skupno je igral za kar 13 različnih klubov, v osmih različnih državah na treh celinah. Pohvali se lahko s štirimi naslovi državnega prvaka, tremi pokalnimi naslovi, pokalom Uleb in z naslovom španskega prvaka. Temu lahko doda še dva državna naslova in en pokalni naslov v Kuvajtu.

Bogata reprezentančna kariera
Svoji bogati klubski karieri je dodal še mnogo reprezentančnih uspehov. Leta 2001 je bil kapetan slovenske reprezentance, skupno pa je nastopil na 59 uradnih tekmah. Igral je na šestih evropskih prvenstvih (1995, 1997, 1999, 2001, 2003 in 2005) ter na svetovnem prvenstvu leta 2006. Skupno je na uradnih tekmah dosegel 605 točk.

Znan po preskoku avtomobila
Marko Milič je javnosti znan kot predan košarkar, ki je gledalcem postregel z veliko atraktivnimi potezami. Slovencem bo verjetno najbolj ostal v spominu po atraktivnem zabijanju leta 1995, ko je na parketu preskočil osebni avtomobil.

Konec kariere, a ne konec košarke
Po poročanju STA je Milič ob koncu kariere povedal: ”Po več kot dvajsetletni profesionalni karieri je čas, da izstopim iz igre. Moja kariera je bila neverjetna, pa ne le zaradi doseženih lovorik, statistik in pogodb, temveč predvsem zaradi ljudi, ki sem jih spoznal po klubih in mestih na vseh celinah, na katerih sem igral. Čeprav se poslavljam od resnega igranja košarke, verjamem, da bom v kakšni drugi vlogi našel tako veselje in strast znotraj najlepše igre.”  Zaključil je z zahvalo družini, trenerjem, soigralcem in medijem.

M. G.