fbpx

Miha Zupan: “Na poti do uspeha mi ni bilo lahko in sem zelo garal”

Foto: STA

Svetovno znanemu košarkarju Mihi Zupanu na poti do uspeha ni bilo lahko in je zelo garal. Na današnji slovesnosti je ob prejemu priznanja jabolko navdiha iz rok Boruta Pahorja pozval tudi druge gluhe, še posebej mlade, naj se ne ustrašijo ovir in naj pogumno stopajo po poti, ki so si jo izbrali.

Zupan je vrhunski športnik, državni reprezentant in eden najboljših slovenskih košarkarjev. Športna pot ga je od Slovana in Olimpije vodila v Grčijo, Rusijo in Turčijo. Bil je prvi gluhi košarkar na evropskem in svetovnem prvenstvu. Košarko je začel igrati s 14 leti v košarkarskem društvu gluhih in leta 1997 z njim že sodeloval na olimpijskih igrah gluhih.

Največjo oviro je predstavljala komunikacija
“V prvi vrsti sem želel biti košarkar. Prijatelji in soigralci so mi verjeli, da bi bil lahko še boljši, zato sem vztrajal,” je Zupan povedal za STA. Edina ovira je bila po njegovih besedah komunikacija. A ker so mu soigralci in trenerji pomagali, mu je uspelo, je poudaril. Kadar mu je bilo težko, je šel korak za korakom. Še vedno ne more verjeti, da je prišel tako daleč.

Leta 2010 osvojil naziv najboljšega športnika leta
Njegovi uspehi navdušujejo profesionalce in športne navdušence doma in po svetu, so zapisali v utemeljitvi v Uradu predsednika RS. Ker je od rojstva gluh, je bila njegova športna pot daljša, trša in zahtevnejša od poti drugih vrhunskih športnikov. Na mednarodnih tekmovanjih rad predstavlja barve svojega kluba, svojega naroda in države, ob tem pa tudi barve gluhih z vsega sveta. Mednarodni komite za šport gluhih ga je leta 2010 razglasil za najboljšega športnika leta.

Zupan je bil prvi gluhi košarkar v Evroligi, prvi na evropskem in prvi na svetovnem prvenstvu. Premikal je meje zase in za druge. Z osebnostnimi lastnostmi in dosežki je navdih in zgled mladim športnikom ter vsem drugim pri spopadanju s težavami, ki jih prinaša življenje.

N. K., STA