fbpx

Mourinho proti svojim za svoj obstoj

Bo Joseju Mourinhu njegov nekdanji klub zagrenil življenje? (foto: epa)

Danes bomo dobili še zadnje udeležence osmine finala Lige prvakov. Najbolj napeto bo v skupini G, kjer bo Mourinhov Chelsea reševal svojo sezono proti Portu. Kevin Kampl bo z Leverkusnom poskušal presenetiti Barcelono in upal na spodrsljaj Rome.

Skupina E:

Bayer Leverkusen – Barcelona
Pred Kevinom Kamplon in njegovimi soigralci je sila težka naloga. Za napredovanje med najboljših 16 ekip potrebujejo zmago proti Barceloni, ki v letošnji sezoni v Ligi prvakov še ni doživela poraza. Ob morebitni zmagi potrebuje Bayer tudi pomoč Belorusov, ki morajo “sinovom volkulje” odščipniti točko.

Roma – Bate Borisov
Če ima Bayer težko delo in poleg tega niti ni odvisen zgolj od samega sebe, ima Roma vse v svojih rokah. Roma je v primeru enakega števila točk zaradi boljših medsebojnih tekem v boljšem položaju od Bayerja. Svojo računico ima tudi beloruski prvak, ki za napredovanje potrebuje zmago nad Romo, ob čemer pa Bayer ne sme premagati Barcelone.

Barcelona                                     5  4  1  0  14 : 3    13
Roma                                            5  1  2  2  11 : 16   5
Šahtar                                           5  1  2  2  12 : 11   5
Malmö                                           5  1  1  3   5 : 12    4

Skupina F:

Dinamo Zagreb – Bayern München
Dvoboj dveh ekip, ki že pred zadnjim krogom vesta, kje je njuno mesto. Bavarci bodo ne glede na razplet zadnjega kroga končali na prvem, Zagrebčani pa na zadnjem mestu v skupini. Nemci so v tej skupini rutinirano odigrali svojo vlogo, medtem ko so Hrvatje lahko zadovoljni, saj po dolgem času niso bili “kanta za nabijanje”, kot se je to dogajalo v zadnjih letih. Še več, na Maksimirju je padel londonski Arsenal.

Olympiakos – Arsenal
Če prva tekma v tej skupini ne odloča o ničemer, pa je precej drugače s tekmo v Atenah. Grki imajo, predvsem zaradi zmage na prvem medsebojnem srečanju, še večjo prednost, kot kaže lestvica. Londončani morajo za napredovanje namreč zmagati z vsaj dvema zadetkoma prednosti ali pa z enim zadetkom, ob čemer pa mora biti rezultat višji od 2 : 3. S tem rezultatom se je namreč končalo prvo srečanje teh dveh tekmecev.

Bayern München                        5  4  0  1  17 : 3   12
Olympiakos                                5  3  0  2    6 : 10   9
Arsenal                                       5  2  0  3    9 : 10   6
CSKA Moskva                           5  1  0  4    3 : 12   3

Skupina G:

Chelsea – Porto
Čeprav ima od vseh najlažjo nalogo, pa se zdi, da “The Special One” že dolgo ni bil v tako slabem položaju. Po še enem debaklu v angleškem prvenstvu, ko je skromni Bournemouth premagal Portugalčevo četo ter Chelsea pahnil na 14. mesto, so navijači začeli na glas zahtevati menjavo Joseja Mourinha. Londončani danes za napredovanje potrebujejo samo točko, toda naloga bo vse prej kot lahka, saj bo nekdanji Mourinhov klub lovil zmago, s katero bi si Portugalci zagotovili napredovanje v osmino finala.

Dinamo Kijev – Maccabi Tel Aviv
Čeprav so šele na tretjem mestu, imajo Ukrajinci najlažjo nalogo od vseh. Ker se vodilna merita med seboj, Dinamo za zanesljivo napredovanje potrebuje le zmago proti zadnjemu Macabiju. Naloga ne bi smela biti pretežka, sploh zato ker Izraelci v letošnji sezoni Lige prvakov še niso osvojili niti ene točke.

Porto                                            5  3  1  1    9 : 6  10
Chelsea                                       5  3  1  1  11 : 6  10
Dinamo Kijev                               5  2  2  1    7 : 4    8
Maccabi Tel Aviv                        5  0  0  5    1 : 15  0

 Skupina H:

Valencia – Lyon
Najbolj nezanimiva in po kvaliteti najslabša skupina Lige prvakov bo postregla z navideznim derbijem dveh nekdanjih velikanov. Lyon, ki je v letošnji sezoni povsem pogorel, že nekaj časa ve, da so njegove evropske sanje letos zaključene. To bi lahko pomenilo, da bo imel novi trener Gary Neville ob svojem evropskem trenerskem derbiju nekoliko lažjo nalogo. Toda “netopirji” o svoji usodi ne odločajo sami, saj za napredovanje v Ligi prvakov potrebujejo pomoč Zenita, ki pa je že zagotovo prvi in bo tekmo vzel kot dober trening.

Gent – Zenit
Vse se je začelo z dobro predstavo v prvem krogu proti Lyonu, ko so Belgijci z igralcem manj osvojili točko ob svojem debitantskem nastopu v Ligi prvakov. Nihče si ni mislil, da bodo vse do konca v igri za napredovanje, toda Gent je z igrami dokazal, da si zasluži preboj v drugi del tekmovanja. Glede na to, da aktualni belgijski prvak igra doma in da bo Zenit igral z mešano postavo, bi Belgijcem lahko uspel veliki met, to je uvrstitev med 16 najboljših ekip v Evropi.

Zenit                                                5  5  0  0  12 : 4   15
Gent                                                5  2  1  2    6 : 6    7
Valencia                                          5  2  0  3    5 : 7    6
Sevilla                                             5  0  1  4    3 : 9    1

R. V.