fbpx

V soboto 9000, v nedeljo pa še 20.000 tekačev na Ljubljanskem maratonu

V nedeljo bo v Ljubljani potekal tradicionalni, že 20. Volkswagen Ljubljanski maraton. Okrog 10:30, ob načrtovanem začeteku tekme, bo prestolnica preplavljena s tekaškimi navdušenci. Organizatorji jih pričakujejo okoli 30 tisoč.

Tekmovalci bodo prve korake napravili na Šubičevi ulici v središču Ljubljane. Če je verjeti statističnim trendom, ki od 1996 prav vsako leto zabeležijo rast števila tekmovalcev, bo letos samo na 42 kilometrov dolgo preizkušnjo odrinilo več kot 2000 tekačev.

Morda bo padel tudi rekord ljubljanske preizkušnje
Organizatorji zagotavljajo, da so zagotovili najboljše tekače doslej. »Naredili smo nabor tekačev, ki smo jih želeli dobiti, torej tiste, ki so že tekli okrog 2:05, uspešni pa smo bili polovično,” je za RTV povedal Gabrijel Ambrožič, predstavnik Atletske zveze Slovenije.

Večina rekreativcev
Velika večina tekmovalcev je rekreativcev. Po motivih za udeležitev na polnem in polovičnem martonu smo povprašali dva jutrišnja udeleženca.

Jože Jeraj: ”Na maraton grem že šestič zapored, petič na progo 21 kilometrov. Tečem predvsem zato, da skrbim zase in se gibam v naravi, maratona pa se udeležujem zaradi druženja z ljudmi.”

Mitja Petje:Maratona se bom letos udeležil prvič, in sicer na 21 kilometrov, se pa je potrebno na tak tek kar precej pripraviti. Tečem predvsem zaradi zdravja, na maraton pa grem zaradi družbe.”

Dogodki ob robu tekaške prireditve potekajo že ves vikend
V okviru maratona poteka tudi sejem po imenu »Tečem«. Organizatorji so ob najstniškem jubileju pripravili tudi himno in knjigo z naslovom Zgodba Ljubljanskega maratona, tehnični navdušenci pa si lahko namestijo mobilno aplikacijo, s katero bodo lahko dostopali do vseh informacij o samem dogodku.

Tek najmljaših
Že danes pa prireditelji pričakujejo okrog 9000 zlasti najmlajših, ki se bodo od 11. do 16. ure udeležili predšolskega, osnovno- in srednješolskega teka. Za nedeljski tek na 42 km se je prijavilo 2330 maratoncev in 630 maratonk, za 21 km 9695 in za 10 km 7450 tekačev. Lani je bilo na 42 km prijavljenih 2500 maratoncev, za 21 km 8500 in za 10 km 7000, skupna številka s sobotnimi teki je bila doslej rekordnih 26.700 udeležencev.

Prireditelji pozivajo tudi, da bi maraton postal dogodek brez odpadkov. Ob jubileju so pripravili knjigo in razstavo o zgodovini maratona, himno in film, izdana je bila tudi posebna znamka, proračun pa znaša 1,1 milijona evrov in tako kot v prejšnjih letih ne pričakujejo izgube.

Ž. K., STA