fbpx

Na prvenstvu vse naše sosede, le Slovenije nikjer

Avstrija velja za reprezentanco, ki bi lahko letos presenetila (foto: twitter).

Danes je na sporedu še zadnji dan na prvenstvu, ko bosta odigrani dve tekmi prvega kroga. Današnji nogometni popoldan bo nekoliko skrajšan, saj sta na sporedu samo dve tekmi v skupini F. Zvečer bo svojo prvo tekmo odigral prvi zvezdnik prvenstva Cristiano Ronaldo, še pred njim pa se bosta med seboj pomerili dve naši severni sosedi – Avstrija in Madžarska. Kakšna žalost za Slovenijo – vse naše sosede so na evropskem prvenstvu, le nas ni nikjer.

Slovenija je tudi letos ostala brez velikega evropskega tekmovanja. Potem ko so bili leta 2010 v Južni Afriki Slovenci tako zelo blizu napredovanja, se je začela nekakšna reprezentančna kriza, ki še kar traja in traja. Letos so bili dokaj blizu, a so po dodatnih kvalifikacijah izpadli proti Ukrajini. Na prvenstvo se je uvrstilo kar nekaj reprezentanc, s katerimi bi se naši lahko povsem enakovredno kosali, na prmer Albanija in Islandija, prav gotovo pa bi se našla še kakšna. No, potem pa so tu še naše sosednje države, ki so se na letošnje prvenstvo uvrstile prav vse. Italija in Hrvaška kot dve veliki nogometni državi ter v zadnjem obdobju zelo dobra Avstrija in pa še Madžarska. V Franciji lahko zato prvenstvo spremljamo zgolj kot obstranski gledalci.

SKUPINA F

Avstrija – Madžarska (18:00)

Na zelo zanimivi tekmi bosta dve sosednji državi odprli še zadnjo skupino F. Nedvomno so favoriti v tej skupini Portugalci, vendar ne bi bilo presenečenje, če bi Avstrijci presenetili in končali kot prvi v skupini. Avstrijska reprezentanca je namreč ena od tistih, ki bi letos lahko presenetila in prilezla zelo daleč. Za kakšen res odmevnejši rezultat pa jim manjka še kakšen igralec nekoliko večjega kova. Na vsakem položaju imajo igralca, ki bo nosil veliko odgovornost: v napadu je to Marc Janko, na sredini oziroma nekoliko višje Marko Arnautović, v obrambi pa tudi prvi zvezdnik ekipe David Alaba. V kvalifikacijski skupini so opravili izjemno delo, in čeprav so imeli v skupini Rusijo in Švedsko, so samo enkrat remizirali. Na zadnjih prijateljskih tekmah sicer niso pokazali vsega, kar zmorejo, vendar si že danes celotna Avstrija želi, da bi videli pravo rdeče-belo ekipo. Nasproti jim bo stala Madžarska, ki se je v Francijo uvrstila šele preko dodatnih kvalifikacij, na katerih so premagali Norveško. Pravih zvezdnikov v ekipi ni, vendar je povsem realno, da računajo na tretje mesto, ki bi jim lahko prineslo uvrstitev v izločilne boje.

Portugalska – Islandija (21:00)

G. V.