Peter na mestu, kjer se ne počuti kot doma

Datum:

Avstrijec Michael Hayböck je zmagal na drugi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Lahtiju na Finskem (98,5 m, 117,9); najboljši je bil že na prvi tekmi v petek. Drugi je bil Nemec Karl Geiger (96 in 99,5 m, 232,2), tretji pa Japonec Taku Takeuchi (96 + 95,5 m, 229,9). Vodilni skakalec zime Peter Prevc je bil deveti (89 in 95,5 m, 223,8).

Domen Prevc je bil 15. (92,5 in 96,5 m, 221,5), tretji slovenski finalist Jurij Tepeš pa 19. (90,5 in 95,5 m, 216,3). Ostali Slovenci se niso uvrstili v finale. Jaka Hvala je bil 31. (87,5 m, 97,6) in je za 1,2 točke zgrešil trideseterico, Andraž Pograjc je bil 33. (88 m, 96,3), Anže Lanišek 34. (87,5 m, 95), Robert Kranjec pa 49. (78,5 m, 80).

Finska nesrečna za Slovence
Lahti ostaja med prizorišči, na katerem slovenski skakalci niso dosegli veliko uspehov. Primož Peterka je 8. marca 1998 zabeležil edino slovensko zmago, Peter Prevc pa je bil najvišje doslej četrti, kar mu je uspelo štirikrat, enkrat z ekipo, posamično pa je bil na tem mestu nazadnje lani.

Tokrat je bil od stopničk krepko oddaljen že po uvodni seriji, čeprav je dosegel najboljšo daljavo v kvalifikacijah (98,5 m) in je imel tudi najboljši izid poskusne serije. Hayböck je vodil po prvi seriji, drugi je bil Nemec Andreas Wank, tretji Takeuchi, Domen Prevc pa je bil na 10. mestu najboljši Slovenec.

Peter Prevc je bil šele 22., dve mesti pred Tepešem, saj je imela najboljša deseterica svetovnega pokala razen Hayböcka najslabše razmere za skok.

Prehitel mlajšega brata
Peter je v finalu vodil vse do nastopa Nemca Severina Freunda, 14. po prvi seriji. Oba sta v drugo skočila 95,5 m in Nemec je povedel z dvema točkama prednosti. Ko je nastopil Domen Prevc, je bil njegov brat Peter tretji, saj se je na začasno drugo mesto prebil Avstrijec Stefan Kraft.

Domen je sicer skočil 96,5 m, vendar je dobil več kot 15 točk odbitka zaradi zelo dobrih vetrovnih razmer in je nazadoval po razpredelnici. Tako Tepeš, ki je v finalu skočil meter manj, kljub velikemu zaostanku po uvodnem skoku po mestih ni veliko zaostal za njim.

Drugo zmago v nizu in tretjo skupno je zabeležil Hayböck. Branilec velikega kristalnega globusa Freund ni bil najvišje uvrščeni Nemec na tekmi, Karl Geiger je z drugim mestom dosegel najboljši izid kariere, doslej je bil najvišje na šestem mestu. Takeuchi je dvanajstič stopil na zmagovalne stopničke, Čeh Roman Koudelka pa je na četrtem mestu tudi prehitel Freunda.

Svetovni pokal se bo na Finskem nadaljeval že v prvi polovici naslednjega tedna, ko bo v torek, 23. februarja, ob 19. uri v Kuopiu naslednja tekma. Pred njo ima Prevc, ki je na čelu pokala, pred najbližjim zasledovalcem Freundom še vedno velikih 541 točk prednosti. V pokalu narodov vodi Norveška, Nemčija pa je na drugem mestu prehitela Slovenijo.

B. O., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...