fbpx

Nemci razbili Špance in postali evropski prvaki

Nemčija je v velikem finalu razbila Španijo in drugič postala evropski prvak v rokometu (foto: epa).

Nemška rokometna reprezentanca je osvojila naslov evropskih prvakov, potem ko je v velikem finalu gladko, kar s 24 : 17 premagala Španijo. Nemci so tako drugič v zgodovini osvojili naslov najboljšega na stari celini. Tretje mesto je pripadlo Hrvaški, ki je v malem finalu premagala Norveško.

Nemci, ki so v skupinskem delu premagali tudi Slovenijo, so tekmo začeli odlično, predvsem so blesteli v obrambi 6-0, v vratih pa so imeli izjemnega Andreasa Wolffa, ki se je na koncu ustavil pri 16 obrambah in bil razglašen za najboljšega igralca finalne tekme.

Španci brez kakršnihkoli možnosti
Španci, ki so pred srečanjem veljali za rahlega favorita, so bili že v samem uvodu povsem nemočni, tako da je moral njihov selektor že kmalu vzeti svojo prvo minuto odmora. Toda tudi to ni nič pomagalo in Nemci so hitro prišli do vodstva 5 : 1. Zanimivo je, da so rokometaši Španije do polovice prvega polčasa dosegli le dva zadetka (7 : 2). Ob polčasu je še tlelo malo upanje, saj je po prvih tridesetih minutah na semaforju pisalo 10 : 6 za Nemčijo. Toda tudi v drugem delu je bilo upanja za Špance kmalu konec in Nemci so slavili zmago s 7 goli razlike. To je šele drugi evropski naslov rokometne velesile, ki je prvič lovoriko osvojila v Ljubljani leta 2004, ko je v finalu premagala reprezentanco Slovenije.

Hrvati bronasti, Entrerrios MVP prvenstva
V malem finalu so naši južni sosedi premagali Norveško z 31 : 24 in tako osvojili še tretjo bronasto medaljo na evropskih prvenstvih. Pred finalno tekmo je bila znana tudi najboljša sedmerka prvenstva, v kateri seveda ni bilo nobenega Slovenca, saj je naša reprezentanca že davno zapustila Poljsko. Najkoristnejši igralec prvenstva je postal Španec Raul Entrerrios, najboljši obrambni igralec pa Danec Henrik Möllgaard. V idealno sedmerko, kamor nista bila uvrščena MVP turnirja Entrerrios in najboljši obrambni igralec Möllgaard, so bili izbrani: vratar Andreas Wolff (Nemčija), levo krilo Manuel Štrlek (Hrvaška), levi zunanji Michal Jurecki (Poljska), srednji zunanji Sander Sagosen (Norveška), desni zunanji Johan Jakobsson (Švedska), desno krilo Tobias Reichmann (Nemčija) in krožni napadalec Julen Aguinagalde (Španija).

Finale:
Nemčija 24 : 17 Španija (10 : 6)

Tekma za 3. mesto:
Norveška 24 : 31 Hrvaška (11 : 15)

R. V.