fbpx

Izjemen uspeh naših orlov – trojna slovenska zmaga v Sapporu!

Prekrasen pogled na stopničke v Sapporu. Od leve proti desni: Domen Prevc (2.), Peter Prevc (1.) in Robert Kranjec (3.). Foto: epa

Po včerajšnjem izjemnem dnevu na obeh treningih in kvalifikacijah smo se tokrat prebudili v še lepše jutro. Na tekmi svetovnega pokala v Sapporu smo videli kar trojno slovensko zmago – zmagal je Peter Prevc, drugi je bil Domen, tretji pa Robert Kranjec. Izjemen uspeh so z uvrstitvijo v finale dopolnili še Lanišek, Pavlovčič ter Hvala.

Slovenski skakalci so v Sapporu postavili nov mejnik. Drugič v zgodovini smo videli trojno slovensko zmago. Peter Prevc je zmagal pred bratom Domnom Prevcem in Robertom Kranjcem. To je bila tudi druga bratska zmaga bratov Prevc.

Izjemna prva serija in izjemno izhodišče za trojno zmago
Potem ko so bili naši skakalci že na obeh včerajšnjih treningih ter tudi v kvalifikacijah najboljši, so v prvi seriji vse skupaj samo še nadgradili. Najboljši je bil Peter Prevc, ki je imel po prvem skoku 5,6 točk pred drugouvrščenim Robertom Kranjcem in 6 točk pred bratom Domnom. Blizu vodilni trojki sta bila zgolj Norvežan Kenneth Gangnes (+6.3) in Nemec Severin Freund (+7.0). Odlično je skočil tudi Anže Lanišek, ki je bil sicer šele četrti najboljši Slovenec, toda seveda odličen šesti med vsemi tekmovalci. Svoj cilj sta z uvrstitvijo v finale dosegla Jaka Hvala, ki je v Sapporu prejšnji konec tedna zmagal na tekmi kontinentalnega pokala, ter debitant v svetovnem pokalu Bor Pavlovčič.

Izjemni Slovenci razred boljši od ostalih
Jaka Hvala in Bor Pavlovčič sta svojo nalogo v drugi seriji opravila nekoliko slabše, pa tudi Anže Lanišek s svojim skokom ni uspel prevzeti vodstva. Pred zadnjimi tremi tekmovalci je bil v vodstvu domačin Noriaki Kasai, ki je vodil pred rojakom Daikijem Itom. Toda na vrhu so bili seveda še trije slovenski orli, ki Japoncema niso prepustili zmage. Najprej je odlično skočil Domen Prevc, ki je včeraj postavil rekord skakalnice. Takrat je že postalo jasno, da bomo v Sapporu videli slovensko zmago. Predzadnji je svoj skok opravil Robert Kranjec, ki je za najmlajšim izmed bratov Prevc zaostal za 0,9 točke, toda uspel prehiteti japonski dvojec. Če je pred skokom najboljšega skakalca na svetu Petra Prevca kdo morda dvomil o trojni slovenski zmagi, je naš junak s fantastičnim skokom ‘v poden’ še enkrat več deklasiral vso slovensko in svetovno smučarsko elito ter zmagal s kar 17,8 točk prednosti.

Post Petra Prevca na facebooku ob slovenski trojni zmagi: "Zgodil se je najboljši scenarij. Tri slovenske zastave za prva tri mesta. Prav tako sem vesel, da vidim transparent v slovenskem jeziku."

Post Petra Prevca na facebooku ob slovenski trojni zmagi: “Zgodil se je najboljši scenarij. Tri slovenske zastave za prva tri mesta. Prav tako sem vesel, da vidim transparent v slovenskem jeziku.”

Gangnes diskvalificiran, Freund padel
Peter Prevc z novo zmago podira rekorde in zgolj povečuje svojo prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najbližja zasledovalca Kenneth Gangnes in Severin Freund danes nista imela svojega dne. Norvežan je bil, tako kot Nemec Richard Freitag, diskvalificiran zaradi nepravilne obleke, medtem ko je Freund v drugi seriji padel in tekmo končal na desetem mestu. Peter Prevc ima zdaj v skupnem seštevku svetovnega pokala 383 točk prednosti pred Freundom in 409 točk pred Gangnesom. Domen Prevc je v skupnem seštevku 8., Anže Lanišek 17., Robert Kranjec pa 26.

Jutrišnja tekma v Sapporu je na sporedu že ob 2.00 po slovenskem času.

R. V.