fbpx

Nova kazen za Katalonce: Tokrat bo morala Barca plačati kar 47 milijonov evrov

Foto: epa

Španski nogometni velikan iz Katalonije je doživel nov finančni udarec. Domače špansko sodišče je namreč presodilo, da bo nogometni klub Barcelona prisiljen plačati 47 milijonov evrov nepremičninskemu podjetju zaradi načrtovanega, a nikoli uresničenega gradbenega projekta na območju Can Rigalt v kraju L’Hospitalet de Llobregat.

Zadeva ima že daljšo brado. Barca je leta 2005 prejela vsega skupaj 35,4 milijona evrov v zameno za prodajo 10.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju L’Hospitalet de Llobregat. A iz urbanističnega načrta – na tem območju naj bi zraslo apartmajsko naselje s 1000 enotami, hotel in transformatorska postaja, ob tem pa bi to območje urbanistično uredili še z novimi cestami – ni bilo nič. Vmes se je na Iberskem polotoku razpočil velikanski nepremičninski in gradbeni balon, projekt pa je ostal narisan le na papirju.

Niso povrnili kupnine
Klub propadu načrta pa Barcelona gradbenemu in nepremičninskemu podjetju Inmobiliaria Mar ni nikoli povrnila kupnine, ki je postala in ves ta čas ostala del proračuna nogometnega kluba. Podjetje se je pritožilo, sodišče pa je razsodilo v škodo nogometnemu velikanu, ki bo moral povrniti celotno kupnino vključno s pravdnimi stroški in zamudnimi obrestmi, ki so se nabrale v 11 letih. Predsednik kluba v času sklenitve omenjenega dogovora je bil Joan Laporta. Barcelona bo ostala brez neupravičene finančne injekcije, nepremičninsko-gradbeno podjetje pa bo nogometnemu kolektivu vrnilo nazaj zemljišče.

Barca pred sodiščem
Gre za novi finančni spodrsljaj slovite zvezdniške nogometne zasedbe. Barcelona se je znašla v postopku pred španskim sodiščem tudi pod plazom obtožb o izogibanju plačila oziroma utaji davkov pri prestopu brazilskega napadalca Neymarja. Katalonci so bili minuli mesec tako priseljeni plačati kazen v višini 5,5 milijona evrov zaradi napak in nepravilnosti, ki so se pripetile pri čezatlantskem transferju iz Santosa v letu 2013.

Šest klubov mora vrniti 48 milijonov
Poleg tega Evropska unija od sedmih španskih nogometnih klubov, med njimi sta tudi najbolj slovita Real Madrid in Barcelona, terja vračilo vsaj 48 milijonov evrov. Gre za denar, ki so ga nogometni klubi neupravičeno pridobili od države iz naslova financiranja športnih klubov in uveljavljanju denarnih olajšav ter s tem kršili davčno zakonodajo.

Največ denarja, kar 20,4 milijona evrov, bo morala vrniti Valencia. Real Madrid bo državi nakazal 18,4, Hercules 6,1, Elche pa 3,7 milijona evrov. Tudi Barcelona, Athletic Bilbao in Osasuna so si od države izborili nekatere denarne ugodnosti, španska davkarija pa mora v kratkem ugotoviti natančen znesek.

Kazen Barce ne bo preveč prizadela
Tudi vse kazni ne bodo huje prizadele katalonskega nogometnega in finančnega velikana. Na podlagi poročila revizijske hiše Deloitte je bila Barca drugi najbogatejši klub v minuli sezoni Lige prvakov s skupnimi prihodki v višini 560,8 milijonov evrov, tik za najbogatejšim večnim rivalom madridskim Realom, ki je prijavil prihodke v višini 577 milijonov evrov.

N. K., STA