fbpx

Objavljamo seznam slovenskih športnikov, vpoklicanih v vojsko – in kaj bodo delali

Foto: STA

Začel se je svetovni pokal smučarskih skokov in slovenski tekmovalci bodo v Klingenthalu na vzhodu Nemčije pod taktirko selektorja Gorana Janusa poskušali doseči še boljše rezultate kot v pretekli sezoni. Po besedah naših skakalcev so letos še bolje pripravljeni in tako lahko pričakujemo dobre nastope že na uvodnih tekmah. Žal med slovenskimi orli ne bo najbolj izkušenega Roberta Kranjca, ki si je oktobra pri treningu nesrečno poškodoval roko.

Slovenski športniki so v zadnjih letih resnično vir pozitivnega navdiha. Odbojkarji so postali evropski podprvaki, posamezniki, kot so Tina Maze, Anže Kopitar, Goran Dragič in drugi, kažejo vrhunskost vsak v svojem športu. Tudi medijsko manj poznani športniki – kot npr. športni plezalci – so z Mino Markovič, aktualno zmagovalko svetovnega pokala, v samem svetovnem vrhu.

Zakaj vploklicati športnike?
Ob vpoklicu rezervistov slovenske vojske, ki se je zgodil pred dnevi, lahko sklepamo dvoje. Prvič: redna slovenska vojska in policija sta kadrovsko tako podhranjeni, da ne omogočata zadostnega varovanja meje oz. preprečevanje ilegalnih migracij. Drugič: schengensko območje (brez Grčije, morda tudi Slovenije?) se bo kmalu bistveno bolj zaprlo.

Glede na ad hoc reagiranje predsednika vlade, njegovih ministric in sekretarjev nas je lahko pošteno strah za naše športnike! Šušlja se, da je v pripravi akcijski načrt, kjer naj bi športniki, zaposleni v vojski, policiji in carini, prevzeli sledeče varnostne naloge:

  • Primož Kozmus – opozorilni kamni
  • Jakov Fak – opozorilni streli
  • Peter Kauzer – patruljiranje na rečni meji
  • Vasilij Žbogar – patruljiranje na morski meji
  • Damir Dugonjič – neslišno patruljiranje nad in pod vodo
  • Tanja Žakelj – kolesarka patrulja
  • Sašo Kragelj – enota za hitro posredovanje in urgentno dostavo pošte
  • Vesna Fabjan – smučarska patrulja v zimskem času
  • Lucija Polavder – onesposobljanje nasilnih migrantov
  • Tomaž Jakofčič – tihotapljenje migrantov preko gora v primeru avstrijskega zaprtja meje.

Omenjenim naj bi pri opravljanju nalog varovanja države pomagali tudi ostali športniki, hkrati pa naj bi delovali kot inštruktorji vpoklicanim 200 vojaškim rezervistom.

Naš prvi skakalec Peter Prevc je odlično fizično pripravljen in lahko se veselimo njegove letošnje tekmovalne sezone. Upajmo le, da ga MNZ ne bo vpoklicalo zaradi preizkusa višine žičnate ograje v smislu »če Pero Mišica tega ne preskoči, potem je ograja dovolj visoka«. Za preverbo tega kriterija bi bilo bolj smiselno uporabiti skakalca ob palici Rožleta Prezlja.

Dobra novica za smučarje: prihaja sneg in v Bovcu so se dogovorili za bančno garancijo za obnovo smučišča Kanin.

Iztok Cukjati