Odlična jesen, dober obet za naprej

Prava poživitev so nogometaši Krškega v Prvi ligi (foto: facebook).

V nedeljo se je zaključil jesenski del prvenstva v Prvi ligi Telekoma Slovenije. Že pogled na lestvico nam razkriva, da je za nami izredno zanimiva jesen. Vsi skupaj smo lahko zadovoljni, da je celotna liga stopila stopničko višje, k čemur so pripomogli tudi klubi, in samo želimo si lahko, da bi se tako tudi nadaljevalo. Sama statistika kaže, da se je vse skupaj začelo izboljševati, zato smo za vas pripravili nekaj najpomembnejših podatkov.

Pogled na lestvico nam pove ogromno. Na vrhu po številnih, morda celo preštevilnih letih Olimpija, ki je skupaj s predsednikom Milanom Mandarićem na čelu dala navijačem neke nove, dolgo pričakovane uspehe. Vendar so tudi letos jesenski prvaki še zelo oddaljeni od tega, čemur so bili pred tedni veliko bližje. Maribor se jim je v zaključku prvenstva približal precej bolj, kot je bilo pričakovati. Samo s tremi točkami zaostanka so jesen zaključili vijoličasti, ki so tudi lani med zimskim premorom gledali v hrbet, in sicer takrat Domžalčanom. Ravno Domžale so v prvenstvu najbližje omenjenima ekipama s svojo srčno željo, bi se jima zagotovo lahko prikradli za vrat. Tudi v spodnjem delu lestvice kaže, da je še marsikaj mogoče. Pet ekip, od šestega do vključno desetega mesta, ločijo samo štiri točke. Vseh teh bojev za zgornji in spodnji del lestvice ni bilo pričakovati. Vse je še odprto na lestvici, izključena niso niti presenečenja, gledalci se vračajo na tribune, vse to je letos postala Prva liga, ki bo po zimskem premoru postala še bolj napeta in zanimiva, kar smo si nenazadnje gledalci tudi želeli.

Letos precej boljši obisk kot lani
Pomemben dejavnik na tekmah so gledalci, brez katerih seveda ne gre. Lansko povprečje v celotni sezoni je znašalo 1081 gledalcev. Letos sta predvsem novinec v ligi Krško, kjer je njihove navijače zajela evforija, in Olimpija z dobrimi predstavami poskrbela za več navijačev na svojih tribunah. Tako se je lansko povprečje dvignilo za 300 gledalcev. Rekord letošnje sezone še naprej ostaja veliki večni derbi med Mariborom in Olimpijo, ko se je v Stožicah zbralo 13.500 ljubiteljev nogometa. Lahko smo samo veseli, da se slovenski nogomet in priljubljenost vračata na primerno raven.

Polne Stožice na derbiju z Mariborom (foto: facebook).

Polne Stožice na derbiju z Mariborom (foto: facebook).

Lestvica:
Olimpija      22  14  4  4    53 : 18  46
Maribor       22  14  4  4    55 : 23  43
Domžale     22  10  8  4    32 : 14  38
Gorica       i 22  11  2  9    34 : 33  35
Zavrč      i  i 22   8   6  8    25 : 26  30
Celje            22   5   5  8    18 : 36  23
Koper     i     22   6  4  12   25 : 37  22
Krka             22   5  7  10   17 : 31  22
Rudar         i 22   5  7  10   18 : 33  22
Krško           22   4  7  11   11 : 37  19

Najboljši napad lige: Maribor 55 doseženih zadetkov
Prebujeni stroj v napadu

Dvojec Bajde-Mendy je dosegel že 19 zadetkov (foto: facebook).

Dvojec Bajde-Mendy je dosegel že 19 zadetkov (foto: facebook).

Mariborčanom v začetku sezone ni šlo ravno po željah, izključeno ni niti doseganje zadetkov. Prvih sedem krogov niso ravno tresli mrež nasprotnikov, kot bi marsikdo pričakoval. Ko pa je trenerski stolček aktualnih državnih prvakov prevzel Krunoslav Jurčić, so se ti vendarle sprostili in v zadnjih 14 krogih dosegli neverjetnih 47 zadetkov, kar je v povprečju 3,35 zadetka na tekmo. Lani so v enakem obdobju Mariborčani dosegli 42 zadetkov, kar pomeni 13 zadetkov manj kot letos. Trije vijolični strelci so se podpisali pod 10 zadetkov: Agim Ibraimi, Marcos Tavares in Jean-Phillipe Mendy. V zaključku sezone se je “razstrelil” še mladi Gregor Bajde z 9 zadetki.

Najboljša obramba lige: Domžale 14 prejetih zadetkov
Trdnost in Nejc Vidmar
Veliko dela je potrebno vložiti v obrambo in celotno ekipo, da prejmeš malo zadetkov. V vratih imeti vratarja kova, kot je Nejc Vidmar, je zagotovo neprecenljiva stvar. Neštetokrat je že reševal svojo ekipo in Domžale lahko veliko uspehov pripišejo prav njemu. Luka Elsner je v to zasedbo prinesel trdnost in miselnost, da se vendarle vse začne v obrambi. 13-krat je mrežo ohranil nedotaknjeno in pogosto v obup spravljal nasprotnike gospod nepremagljivi Nejc Vidmar. Če bi Domžalčani, ki so v prvih šestih krogih prejeli 8 zadetkov, krenili v prvenstvo še malenkost bolje, bi bila njihova statistika prejetih golov za odtenek boljša.

Ekipa Domžal se lahko pohvali z najboljšo obrambo (foto: facebook).

Ekipa Domžal se lahko pohvali z najboljšo obrambo (foto: facebook).

Najboljši strelec:
Andraž Šporar, hvala za 17 zadetkov in adijo
Kako pomemben člen je bil kapetan, smo lahko videli na zadnjih treh tekmah Olimpije. Nemogoče bo nadomestiti napadalca, ki je bil hrbtenica ekipe. Neverjetno dobro je igral pod vodstvom Marijana Pušnika, na vrhu jesenske lestvice strelcev se je celo izenačil z Zoranom Ubavičem. Po derbiju, ko je sam priboril točko proti Mariboru, se mu je ustavilo in v zraku je bilo, da Šporar počasi zapušča barko Olimpije. Naposled se je to tudi zgodilo in Šporar je postavil nov rekord, saj je njegov prestop s tem postal najdražji v ligi.

Najboljša asistenta:
Henty in Skubic vsak po svoje, toda oba na vrhu
Ezekiel Henty
je napadalec, ki je ob osmih asistencah vpisal prav tako še osem zadetkov in bil najuspešnejši “zmaj” takoj za Šporarjem. S svojo hitrostjo je “ubijal” nasprotnike in jim tako povzročal ogromno dela. Hitro je znal zaiti v napačno smer in začel igrati sam, kar je zagotovo ena izmed njegovih največjih šibkosti. Mnogim se poraja vprašanje, ali bo znal dostojno zamenjati Andraža Šporarja v napadu.
Nejc Skubic, branilec z evropskimi izkušnjami, je letos zaigral še nekoliko bolj sproščeno in bil za svojo ekipo udeležen pri skoraj 1/3 doseženih zadetkov. Z osmimi podajami bo kmalu presegel lansko statistiko desetih podaj. Letos se je dvakrat vpisal celo med strelce, kar mu lani sploh ni uspelo. Ni pa udeležen samo pri zadetkih, ampak svojo vlogo opravlja več kot dobro tudi na branilskem položaju.

Presenečenje sezone:
Eleke in Gorica kot feniks iz pepela
Gorica je bila še lani na robu izpada, po dodatnih kvalifikacijah so vendarle obstali v ligi. Z novim vodstvom so si zadali nove cilje in naredili ogromne korake pri sanaciji kluba. Vse skupaj se je poznalo pri igralcih in na zelenici, kjer so Novogoričani naravnost blesteli. Četrto mesto in mlada ekipa, ki je željna upeha in trdega dela, je z Miranom Srebrničem na čelu navdušila slovensko javnost. Izpostaviti moramo

Prvi zvezdnik Gorice Eleke (foto: facebook).

Prvi zvezdnik Gorice Eleke (foto: facebook).

seveda trojico, ki je še nekoliko odstopila. Gregor Sorčan je kot eden izmed boljših vratarjev v ligi v obup spravljal napadalce. Mladi vezist Amel Džuzdanovič je bil glavni kreator in motor ekipe na sredini igrišča, s petimi zadetki in šestimi asistencami je prispeval velik delež k trenutnemu položaju na lestvici. Na žalost se je pred kratkim poškodoval in bo z igrišč odsoten kar nekaj časa. Blessing Eleke, še eno odkritje letošnje sezone, je poskrbel, da se je o njem praktično govorilo po vsaki tekmi. V svojo statistiko je zabeležil 12 zadetkov in štiri podaje in bo med zimskim prestopnim rokom zagotovo zapustil Gorico.

Razočaranje sezone: 
Koprski manevri ter boj za obstanek
Potem ko je obalni prvoligaš lani osvojil pokalno lovoriko in letos dobro zastopal Slovenijo v evropskih tekmovanjih – se je zdelo, da se bo vmešal v boj za sam vrh lestvice. Vendar temu ni bilo tako, po hitrem slovesu Vanolija je na stolček sedel Okčič. Nenajboljši rezultati so odnesli tudi slednjega in na klop je sedel tokratni trener Slavko Matić. Kot športni direktor se je ustoličil Dušan Petković in s tem prinesel tudi velike kadrovske spremembe. Ali se je kanarčkom vse skupaj obrestovalo, bomo še videli – kaj bo prinesla zima. Neizbežno dejstvo pa je, da se Koper vsaj zaenkrat bori za obstanek v ligi. Sedmo mesto in tri točke prednosti pred 10. mestom Koprčanom ne daje ravno mirnega spanca.

G. V.