fbpx

Odlični Prevc ob slabem Tepešu – premalo za stopničke

Peter Prevc je bil najboljši Slovenec na ekipni tekmi (foto: epa).

Po kvalifikacijah za jutrišnjo posamično tekmo je bila takoj na vrsti še ekipna tekma, ki je bila iz Lahtija prestavljena v Kuopio. Slovenci so prvo serijo začeli zelo slabo, jo končali na tretjem mestu, v drugi seriji pa sta bila razpoložena spet samo Prevc in Kranjec, kar je bilo premalo za stopničke.

Slovenci so tokrat nastopili brez Domna Prevca in Anžeta Laniška, ki sta odpotovala na svetovno mladinsko prvenstvo v Rasnov. Kljub temu da je bil Peter Prevc v dveh skokih najboljši posameznik ekipne tekme, sta dva zelo slaba skoka Jurija Tepeša in nekoliko slabši drugi skok Jake Hvale našo reprezentanco stala stopničk.

Slab začetek, dobro nadaljevanje v prvi seriji
Kot prvi izmed naših se je po rampi podal Jurij Tepeš, ki je v današnjih popoldanskih kvalifikacijah zablestel z drugim najboljšim rezultatom. Toda skok v prvi seriji se mu je povsem ponesrečil, saj je skočil borih 106 metov. Slovenija je bila tako po prvem skoku šele šesta, njen zaostanek za vodilnimi Norvežani pa je znašal neverjetnih 39,9 točke. Kot drugi je od naših skočil Robert Kranjec, ki je imel najdaljšo daljavo današnjih kvalifikacij ter s skokom, dolgim 131,5 metra, naše orle tretjemu mestu približal na 2,7 točke zaostanka za Češko. Tudi Jaka Hvala (119 m) je dobro opravil svojo nalogo in našo reprezentanco popeljal na tretje mesto. Kot zadnji Slovenec v prvi seriji je skočil Peter Prevc (44. daljava kvalifikacij) in s skokom, dolgim 133,5 metra – kar je bila druga daljava dneva -, dokazal, da je bil slabši skok v kvalifikacijah zgolj splet nesrečnih okoliščin. Po prvi seriji so bili v vodstvu Norvežani, drugi so bili Nemci, tretji pa Slovenci, ki so za drugim mestom zaostajali 19,9 točke.

V drugi seriji dobro skočil le Peter Prevc
Potem ko so se naši nadejali celo boja za drugo mesto, je že po prvem skoku postalo jasno, da bodo naši skakalci lahko še kako zadovoljni s stopničkami. Kot prvi od naših je Jurij Tepeš v drugi seriji skočil borih 119 metrov in pol, Jaka Hvala pa v drugi skupini zgolj meter več, in zaostanek Slovenije za tretjim mestom je tako znašal 4,2 točke. Tudi Robert Kranjec v drugi seriji ni bil tako razpoložen kot v prvi in je s ponesrečenim skokom (110 m) zaostanek naših za stopničkami povečal na skoraj neulovljivih 14,4 točke. Kot edini od naših je svojo nalogo z odliko opravil Peter Prevc (129,5 m), a je bilo ob odličnih skokih preostalih reprezentanc to premalo za kaj več kot peto mesto.

Prevc najboljši posameznik, zmaga za Norveško
Na koncu so se zmage na ekipni tekmi veselili Norvežani, ki so imeli v svojih vrstah Daniela Andreja Tandeja, ki je v prvi seriji postavil nov rekord skakalnice v Kuopiu. Drugo mesto je pripadlo Nemcem, tretje pa Japonski. Kar nas lahko veseli pred jutrišnjo tekmo, je dejstvo, da je Peter Prevc spet pokazal dva odlična skoka in bil celo najboljši posameznik današnje tekme. Na drugi strani je spet razočaral Jurij Tepeš, ki je bil boljši le od šesterice tekmovalcev.

Jutrišnja posamična tekma v Kuopiu se začne ob 19. uri.

Rezultati ekipne tekme:
1. Norveška
2. Nemčija
3. Japonska
4. Avstrija
5. Slovenija
6. Poljska
7. Češka
8. Finska
….
9. Južna Koreja

R. V.