Olimpija pokazala svojo moč in odločitev o naslovu prestavila v Tivoli

Olimpija je dosegla prvi zadetek na tekmi in se na koncu veselila zmage za izenačenje v zmagah (foto:HDD Jesenice).

V Podmežakli se je zbralo 4.000 gledalcev, kar je rekord, ko je govora o hokejskih tekmah v zadnjih sezonah. Večina ljubiteljev hokeja, ki so prišli na tekmo, ni dočakala tistega, kar so si po koncu tekme tako zelo želeli videti. Olimpija je namreč Jesenicam z zmago s 3 : 0 preprečila, da bi dvignili pokal najboljšega v državi. Serija je sedaj izenačena na 2 : 2, odločilna peta tekma pa bo v ponedeljek v Tivoliju.

Tudi tokrat smo lahko v Podmežakli videli dobro hokejsko predstavo in odlično navijaško vzdušje. Olimpija je po dveh tekmah strelskega posta vendarle dosegla tokrat kar tri zadetke, za nameček pa svojo mrežo ohranila nedotaknjeno.

Dva zadetka z igralcem več in tehnični zadetek
Olimpija je za razliko od zadnjih dveh tekem tokrat delovala še nekoliko bolj poletno in hitro tudi prišla do vodstva. Po izključitvi Rajsarja so zeleno-beli prišli do vodstva z igralcem več, ko je po podaji Sotlarja v gneči plošček v mrežo spravil Luka Kalan in prekinil serijo dveh tekem brez doseženega zadetka, po dolgem času je klonil tudi vratar Jesenic Žan Us. V drugi tretjini so domači začeli napadalno, bili so tudi nevarni, vendar je izključitev prišla ob pravem času za goste in Anže Ropret je po samostojni akciji zadel za povišanje vodstva. V zadnjih minutah tekme so Jeseničani poizkusili brez vratarja in tako je Žiga Pešut prišel sam pred prazna vrata, kjer so ga na nedovoljen način ovirali domačini, plošček je sicer zletel mimo, vendar so sodniki potem priznali tehnični zadetek. Odločitev je močno razburila navijače, ki so začeli z metanjem predmetov, tudi nekaj pirotehnike je pristalo na igrišču, zato je bila tekma tudi za kratek čas prekinjena.

Navijači Jesenic se ob koncu tekme niso morali sprijazniti s porazom, nekaj bakel je namreč končalo na ledu (foto: HDD Jesenice).

Navijači Jesenic se ob koncu tekme niso mogli sprijazniti s porazom, nekaj bakel je namreč končalo na ledu (foto: HDD Jesenice).

Ponovitev prve tekme in nezadovoljstvo s sodniki
V taboru Olimpije je bilo tudi po tekmi veliko govora o sodnikih, ki po njihovem mnenju niso opravili najboljšega dela. Predvsem v zadnji tretjini se je trener Bojan Zajc kar nekajkrat pošteno razhudil na sodnike, ki so po njegovem mnenju pustili pregrobo igro Jeseničanov. Sicer pa je Olimpija danes pokazala podobno predstavo kot na prvi tekmi, ko so prvi zadeli in imeli pozneje tekmo pod nadzorom. O tem je spregovoril Aleš Mušič: “Mislim, da smo bili celotno srečanje veliko boljši nasprotnik, igrali smo podobno kot v Ljubljani, vendar za razliko smo danes dosegli zadetek. Enako moramo odigrati tudi v ponedeljek in na ta način bomo lahko dvignili pokal.”

Neučinkovitost in nezbranost v napadu tokrat kaznovani
Železarji so bili na tekmi daleč najbolj nevarni v drugi tretjini. Če bi jim uspelo zadeti, bi se tekma morda odvijala v drugo smer, tako pa so bili za svojo neučinkovitost kaznovani, pa čeprav so se tudi danes borili in pustili srce na igrišču. Nekdanji hokejist Olimpije Nejc Berlisk se je v 24. minuti znašel sam pred Royem in stresel prečko. Samo štiri minute kasneje se je zatresla še vratnica, Roy je bil že premagan, a ga je znova rešil okvir vrat – tokrat po strelu Gašperja Glaviča. V zadnji tretjini je Olimpija igrala pametno in domačinom ni puščalo veliko prostora, zato pravih priložnosti ob koncu tekme sploh ni bilo. Jeseničani so bili po tekmi poklapani, saj so se zavedali, da so zapravili lepo priložnost, da bi skupaj s svojimi navijači lahko dvignili lovoriko. Po tekmi je kapetan Jesenic Miha Brus opozoril na sedaj že nepisano pravilo v tem finalu, in sice da kdor prvi doseže zadetek, zmaga. “Tako kot vse tekme v tem finalu je tudi tokrat tekmo odločil prvi zadetek. Bilo je težko, še posebej potem, ko se je Olimpija zadovoljila z 2 : 0, so se zaprli. Težje je bilo prihajati do priložnosti, na koncu tekme veliko priložnosti sploh nismo imeli, vsekakor bi morali zadeti prej in to je na koncu odločilo tekmo.”

HDD SIJ JESENICE : HDD TELEMACH OLIMPIJA –  2 : 2 – rezultat v zmagah
0 : 3 (0 : 1, 0 : 1, 0 : 1)
4.000; Kalan 9., Ropret 33., Pešut 60.

G. V.