fbpx

Olimpijski komite: Ruski atleti ne bodo tekmovali na olimpijskih igrah v Braziliji

Foto: EPA

Mednarodni olimpijski komite je potrdil odločitev Mednarodne atletske zveze, ki je nedavno odredila, da ruski atleti ne bodo smeli tekmovati na prihajajočih olimpijskih igrah v Braziliji. Do prepovedi je prišlo zaradi razkritja, da so v Rusiji za doseganje boljših rezultatov sistematično uporabljali prepovedana poživila. Ruskim atletom kljub temu ostaja nekaj upanja, saj je predsednik MOK-a dejal, da bodo nekateri atleti vseeno lahko nastopili. 

Predsednik MOK-a, Thomas Bach, je na novinarski konferenci pojasnil, da se bodo posamezni atleti OI vseeno lahko udeležili, vendar bo morala njihov nastop predhodno odobriti Mednarodna atletska zveza. Tudi v tem primeru ne bodo smeli nastopiti pod rusko zastavo, temveč pod zastavo ruskega olimpijskega komiteja.

Atleti, ki bi vendarle lahko tekmovali, so tisti, ki niso trenirali v Rusiji, ali pa so veliko tekmovalnega časa preživeli zunaj države, kjer so bili podvrženi sistematičnemu testiranju. Tega v Rusiji niso bili deležni, ugotavlja mednarodna atletska zveza. Ne samo to – po tem, ko je atletinja Yulia Stepanova razkrila ozadje ruskega sistematičnega dopingiranja atletov, so razsežnosti goljufanja postale jasne.

Na tnalu tudi Kenijci
Podobno testiranje bodo morali prestati tudi atleti iz Kenije, tudi tam je namreč testiranje atletov neučinkovito in v neskladju s protokoli Svetovne protidopinške agencije. “V Keniji je problem premalo financiranje državnih agencij, v Rusiji pa gre za resne obtožbe o manipulaciji dopinškega sistema. Kljub temu prihajamo do enakega zaključka, zagotoviti moramo enake tekmovalne pogoje za vse atlete,” je prepričan predsednik MOK-a. Ruske športne oblasti so se na odločitev že odzvale. Trdijo, da je odločitev MOK-a pravno neubranljiva in da bodo svojo pravico iskali na mednarodnem Arbitražnem sodišču za šport (CAS).

Ž. K.