fbpx

Peter Prevc za več kot sedem metrov preskočil konkurenco, Kranjec drugi najdaljši

Petru Prevcu se spet na široko smeji. Vso konkurenco je namreč preskočil za kar sedem metrov in pol (foto: sta).

Po odličnih nastopih na treningih so slovenski orli dokazali, da so povsem pozabili na finske ‘neuspehe’ in da bodo v Kazahstanu spet krojili sam vrh. Potem ko dolgo časa – vse do finske turneje – ni bilo junaka, ki bi premagal slovenske orle, se vse bolj zdi, da se bo tudi v kazahstanskem Almatyju ponovil takšen scenarij.

Potem ko je bil na prvem treningu drugi ter najboljši na drugem treningu, je Peter Prevc v kvalifikacijah dokazal, da je še vedno za dva razreda boljši od vse ostale svetovne elite. Z nižjega naleta je bil kar za 7,5 metrov daljši od Roberta Kranjca. Izkazal se je tudi Jurij Tepeš, ki je bil drugi najboljši v kvalifikacijah.

Na tekmo šest Slovencev
Sicer je bil najboljši med kvalifikanti Poljak Maciej Kot (131 m; 130,8 točke), drugi najboljši pa Jurij Tepeš (132 metrov), ki je za Poljakom zaostal za pičlo stotinko. Robert Kranjec, ki je bil najdaljši med kvalifikanti – sicer pa je bil krajši le od Petra Prevca, je osvojil tretje mesto (133,5 m; 128,1). Na tekmi pa bomo imeli še tri tekmovalce: Jaka Hvala je bil 21. (124 m; 113,4), Anže Semenič 35. (116 m; 99,3), Andraž Pograjc pa 38. (98,1). Edini Slovenec, ki se mu ni uspelo uvrstiti na jutrišnjo tekmo je bil Tomaž Naglič, ki je bil 42. (109,5 m; 89,1).

Le še vprašanje je, kdaj bo Prevc tudi teoretično osvojil veliki kristalni globus
Peter Prevc, ki je skočil z nižjega naletnega mesta, je bil spet razred zase. Drugega najboljšega – Roberta Kranjca je preskočil za 7,5 metra, medtem ko je drugega najboljša med nekvalifikanti in drugega v skupnem seštevku svetovnega pokala Severina Freunda preskočil za neverjetnih 19 metrov. S tem je Pero dokazal, da je še vedno v vrhunski formi in da je bila finska turneja res zgolj nesrečen splet okoliščin. Se pa poraja vprašanje, kdaj bo Peter Prevc tudi teoretično osvojil veliki kristalni globus. Osem tekem pred koncem ima Prevc pred Freundom 550 točk prednosti. ‘Leteči Peter’ jutri še ne more osvojiti globusa, lahko pa mu to uspe že po nedeljski tekmi – če bo takrat prednost Prevca pred Freundom več kot 600 točk, se bomo že lahko veselili tretje zmage Slovenca v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Jutrišnja tekma v Almatyju se začne ob 13.00 po slovenskem času.

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Peter Prevc            1.698 točk
2. Severin Freund        1.139 točk
3. Michael Hayböck     1.018 točk
……
13. Domen Prevc         431 točk
19. Robert Kranjec       281 točk

21. Anže Lanišek          230 točk
28. Jurij Tepeš              159 točk
54. Jaka Hvala                 21 točk
55. Bor Pavlovčič           20 točk
68. Andraž Pograjc          5 točk
73. Anže Semenič           2 točki

R. V.