fbpx

Pistorius plačal 650 evrov in odšel iz zapora

Oscar Pistorius in njegov zagovornik Barry Roux (foto: epa)

Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius, ki je bil prejšnji teden obtožen naklepnega umora svojega dekleta Reeve Stenkamp, je po plačilu smešno nizke varščine zapustil zapor. Nekdanji atletski zvezdnik bo nadaljevanje sojenja dočakal doma.

Oscar Pistorius, ki je na valentinovo 2013 s streli skozi zaklenjena vrata kopalnice ubil svoje tedanje dekle Reeve Stenkamp, je bil sprva obtožen nenaklepnega umora, a je vrhovno sodišče prejšnji teden obtožbo spremenilo v naklepni umor, za kar Pistoriusu grozi najmanj 15 let zapora.

Za naklepni umor le smešnih 692 dolarjev oziroma okoli 650 evrov varščine
Zanimivo je, da so prvemu paraolimpijcu, ki je tekmoval na pravih olimpijskih igrah, dovolili, da novo sojenje dočaka na prostosti. Še bolj čudna, če ne kar smešna, pa je višina varščine, ki jo je moral plačati 28-letni atlet. Aubrey Ledwaba, sodnik na višjem sodišču v Severnem Gautengu, je namreč Pistoriusu naložil smešnih 692 dolarjev varščine. Južnoafriški atlet bo tako sojenje, ki se bo nadaljevalo prihodnje leto, dočakal na svobodi.

Pistorius se lahko prosto giblje skoraj kadarkoli
Čeprav so Pistoriusu nadeli elektronsko sledilno napravo, se bo nekdanji južnoafriški zvezdnik lahko gibal precej svobodno. Najboljši paraolimpijski športnik vseh časov, ki se je včeraj prvič po enem letu udeležil razprave, bo živel na posestvu svojega strica v Pretorii, a se bo lahko gibal v krogu 20 km okoli posestva. Sodnik je Pistoriusu naložil, da mora biti med polnočjo in sedmo uro zjutraj v hišnem priporu, sicer pa se lahko giblje v dovoljenem območju. Pistorius je moral policiji predati tudi svoj potni list.

Sojenje Pistoriusu se bo nadaljevalo 15. aprila 2016.

R. V.