Po premoru morda prelomni gostovanji za Olimpijo in Maribor

Maribor je proti Gorici v letošnji sezoni na vsaki tekmi zabil štiri zadetke (foto: NK Maribor).

Po reprezentančnem premoru se na zelenice vrača Prva liga Telekoma Slovenije. V 27. krogu bo največ oči uprtih v gostovanji obeh vodilnih ekip – Olimpije in Maribora. Oba glavna kandidata za naslov čakata težki tekmi, glavno vprašanje pa je, kakšen bo izkupiček obeh ekip.

Na sporedu je še zadnji krog prvenstva, preden se začne zadnja četrtina Prve lige Telekoma Slovenija. Kakšna bo razlika na vrhu pred zadnjimi devetimi krogi, pa je še naprej najbolj aktualno vprašanje.

27. KROG

Krka – Olimpija (15:00)
Olimpija si spodrsljajev ne sme več privoščiti. Med tednom so prejeli novico, da se bodo do konca sezone morali za naslov prvaka boriti brez najodmevnejše okrepitve te zime – Danka Lazovića. So pa zato podaljšali pogodbo s še enim mladim upom in talentom, ki veliko obeta. Miha Zajc je svojo zvestobo klubu podaljšal do junija leta 2019. Eden izmed boljših igralcev Olimpije te spomladi bo glavni adut Marka Nikolića tudi proti Krki. Že na zadnji medsebojni tekmi v Novem mestu je zablestel z dvema zadetkoma. Na zadnji tekmi so se zeleno-beli vendarle uspeli razbremeniti v napadu, kjer so Rudarju zabili kar pet zadetkov, njihova mreža pa – od kar je med vratnici stopil Nejc Vidmar – še naprej miruje. Pritisk pa še naprej ostaja na Elekeju, ki – od kar je postal najdražja okrepitev Olimpije – še ni dosegel zadetka. Krka je v zadnjem krogu v Ljudskem vrtu pokazala, da se zna še kako kosati z največjimi ekipami, danes bodo njihove namere najbrž enake, še naprej so namreč v ostrem boju za obstanek. Še z dvema ekipama so s 25 točkami še naprej na dnu lestvice.

Gorica – Maribor (16:55)
Tudi aktualni državni prvaki se bodo odpravili na zahtevno gostovanje v Novo Gorico. Tokrat bodo vijoličasti še pod dodatnim pritiskom, saj bo Olimpija svojo tekmo odigrala pred neposrednimi konkurenti. To se v spomladanskem delu še ni zgodilo, tako da bomo videli, kako se bodo na to odzvali Mariborčani. Kot vemo, so daleč od svoje najboljše forme, vendar so imeli med premorom z Milaničem sedaj kar nekaj časa za uigravanje in predvsem za skovanje načrta, kako bodo prehiteli Olimpijo. Zadnja tekma v Ljudskem vrtu je bila za pozabo, vendar se je končala z zmago – in ravno na takšnih tekmah, bi lahko rekli, da se osvajajo lovorike. Zaradi rdečega kartona na tej tekmi bo posledično manjkal Dare Vršič. Da bo pred Mariborom še težja naloga, je Gorica v formi, ki je marsikdo ni pričakoval. Že pet tekem je minilo od njenega zadnjega poraza, ko so ji na prste stopili nogometaši Krke. Spomladi so zapisali tri remije in eno zmago, prav na vsaki tekmi pa so nasprotniku zabili zadetek. V Športnem parku Nova Gorica bo danes tako še kako vroče.

Rudar – Celje (19:00)
Na stadionu Ob Jezeru bo na sporedu že 70. savinjsko-šaleški derbi med Rudarjem in Celjem. Obe ekipi sta v popolnoma različnih formah – Rudar zaseda skupaj še z dvema ekipama zadnje mesto, medtem ko je Celjanom uspel skok na lestvici. Z današnjo zmago pa bi se ekipi že lahko izenačili. Pri Rudarju je bilo med premorom ogromno špekulacij, ali bo Jernej Javornik še naprej ostal trener knapov – in v ponedeljek je bilo to tudi potrjeno. Klub se z velikimi težavami bori za obstanek, za kar pa bo potrebno še ogromno storiti. Celjani so odlično dolgo serijo nepremaganosti prekinili na zadnji tekmi proti Domžalam, ko so izgubili po dveh zadetkih iz prekinitev. Na zadnjih petih tekmah so igrali samo proti ekipam, ki zasedajo zgornji del lestvice, in osvojili zavidljivih šest točk. Statistika medsebojnih tekem je izredno izenačena, danes pa so morda v manjši prednosti celo Celjani. Pri Rudarju bodo namreč manjkali trije pomembni členi – prvič letos bo to vratar Matej Radan, prav tako ne bo Klemna Bolhe in Stjepana Babića.

Domžale – Krško (19:00)
Domžale po slabem začetku vendarle prihajajo v željeno formo. Po izjemno težkem spomladanskem uvodu so se igralci veselili že dveh izjemno pomembnih zmag, nazadnje jim je uspel velik preobrat, ko so – preko dveh prekinitev – prišli do zmage proti Celju. Sicer se danes marsikomu zdi, da so rumeni pred lahko nalogo, vendar je resnica daleč od tega. Krško je vendarle ekipa, ki kaže spomladi popolnoma drugačen obraz kot pred zimskim premorom. Dve zanesljivi zmagi sta jo morda ponesli celo previsoko in je sedaj pristala v seriji dveh zaporednih porazov. Zadnje uvrščena ekipa proti Domžalam v svoji zgodovini še ni uspela slaviti, tako da še vedno čaka na svojo prvo zmago. Danes delo Tomažu Petroviću otežujeta kaznovana Gregor Sikošek in Jure Petric.

Nedelja:
Zavrč – Rudar (14:55)

Lestvica:
Olimpija     26  16  6  4    60 : 18  54
Maribor      26  14  8  4    60 : 25  50
Domžale    26  12  9  5    37 : 19  45
Gorica        26  11  5  9    37 : 36  41
Zavrč         26   9   8  9    28 : 29  35
Celje          26   6  10 10  20 : 38  28
Koper         26   7  5  14   27 : 40  26
Krka           26   6  7  13   21 : 38  25
Rudar         26   6  7  13   19 : 42  25
Krško         26   6  7  13   15 : 39  25

G. V.