fbpx

Po sramoti proti Islandcem odstopil angleški selektor

Foto: epa

Roy Hodgson ni več angleški selektor. Oseminšestdesetletni angleški strateg je takoj po ponižujočem porazu angleške izbrane vrste v Nici v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji podal nepreklicno odstopno izjavo. Nogometnega velikana Anglijo je s prvenstva stare celine izločil nogometni palček Islandija z 2 : 1.

Polprofesionalni igralci Islandije so na evropskem prvenstvu pripravili prvovrstno senzacijo ter na zadnji tekmi prvega dela bojev na izpadanje izločili nogometnega velikana pionirjev nogometa, za katerega igrajo nogometaši iz vrhunske, najbogatejše in najbolj gledane nogometne klubske lige Premier league.

Islandija, ki ima vsega skupaj le 330.000 prebivalcev, je bila z le 100 registriranimi profesionalnimi nogometaši pred turnirjem v Franciji med najnižje uvrščenimi reprezentancami na svetovni lestvici. A si je povsem zasluženo priigrala nedeljski četrtfinale z gostitelji prvenstva Francozi v Saint-Denisu. Medtem pa so Angleži morali predčasno pospraviti kovčke ter se odpraviti na prvo letalo iz Nice domov.

Takoj po koncu tekme je odstopil selektor Hodgson, ki je angleško reprezentanco vodil vsega skupaj štiri leta. Angleška nogometna zveza FA je Hodgsona imenovala 1. maja 2012. Na angleško klop se je usedel po odstopu njegovega predhodnika Fabia Capella. Hodgson glede na podani nepreklicni odstop ne bo vodil izbrane vrste v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji, ko se bo Anglija pomerila tudi s Slovenijo.

Krivdo v popolnosti prevzel nase
“Zelo mi je žal, da se je končalo na tak način, vendar se takšne stvari v nogometu dogajajo. Upam, da se bo Anglija kmalu znova prebila v finale velikega tekmovanja,” je po enem najbolj grenkih porazov v zgodovini angleškega nogometa povedal 68-letni angleški strokovnjak. Hodgsonu, ki je na angleški klopi dobil 33 izmed 56 tekem, bi se ob koncu turnirja iztekla njegova pogodba in bi se, upoštevajoč uspeh kolektiva, bržkone pogajal za novo ter podaljšanje.

“Napočil je čas, da nekdo drug vodi te mlade, uspehov lačne in zelo nadarjene igralce. Moram priznati, da so na tem prvenstvu igrali zelo dobro in izpolnili vsa moja navodila,” je še dodal Hodgson ter krivdo za prezgodnje slovo s prvenstva kot velik gospod v celoti prevzel nase in s tem nekoliko razbremenil člane izbrane vrste pred senzacij željnim angleškim tiskom.

Anglija osvojila zgolj en naslov
Hodgson je odstopno izjavo z mesta angleškega selektorja podal na novinarski konferenci na Stade de Nice nekaj minut po bolečem porazu z 2:1 proti reprezentanci, v kateri se polovica njenih članov z nogometom niti ne ukvarja poklicno in ima redne službe drugje. Petdesetletno čakanje Angležev na naslov prvakov na velikih nogometnih prvenstvih se tako nadaljuje. Prvi in zadnji naslov je reprezentanca Anglije, ki slovi za nogometne pionirje, osvojila leta 1966 na svetovnem prvenstvu. Na prvi naslov evropskega prvaka Anglija, ki ima več nogometnih stadionov, kot ima Islandija profesionalnih igralcev nogometa, bo tako prisiljena še naprej čakati.

M. P., STA