fbpx

Poljski košarkarji razblinili slovenske sanje

Luka Dončič ujet med metom. Vir: EPA

Slovenski košarkarji so četrtfinalni tekmi evropskega prvenstva pomorili proti Poljakom. Na žalost so morali v izjemno napeti tekmi priznati premoč razpoloženim prvakom. Poljaki so se tako v polfinalu pridružili Špancem, Nemcem in Francozom. S slednjimi pa se bodo pomerili že v petek. 

Poljaki so pred tekmo na vse pretege hvalili Slovenijo, celo v smislu, da bodo se bodo potrudili in šele nato videli, kaj se bo iz dvoboja izcimilo. To je seveda povsem drugačna Poljska, ki je nato pričakala Slovenijo. V prvem polčasu so bili naši košarkarji povsem nadigrani, v drugem pa se je zgodil dramatični preporod. Slovenci smo v kratkem času skoraj povsem stopili vodstvo Poljakov, kar pa ni zadostovalo za končno zmago.

Slovenija je prvo polovico tekme začela slabo. Naš edini resnični center, Američan s slovenskim potnim listom, Mike Tobey, si je hitro pridelal dve osebni napaki. Selektor Sekulić ga je zaradi tega umaknil iz igre in poskusil z nižjo petorko, ki pa se nikakor ni mogla razigrati. Poljska obramba je uspešno ustavila Luko Dončića, naša obramba pa je popustila. Na Poljski strani so blesteli A. J. Slaughter, Mateusz Ponitka, Aleksander Balcerowski. Slednji je bil s svojo zavidljivo višino eden izmed glavnih groženj za slovensko obrambo, saj jim je na samem začetku tekme nasul 9 točk. Polčas se je zaključil z 19 točkami prednosti za Poljaki.

Vir: EPA

V drugi polovici tekme so naši košarkarji pokazali povsem drugačen obraz. Slovenski košarkarji so kakor vstali iz pepela in nasuli Poljakom neverjetnih 21 točk, nebogljeni Poljaki pa so v tem času dosegli le ti tri točke. Po neverjetnem povratku naše reprezentance je bila tekma ponovno povsem v zraku. Zagrizena nasprotnika pa sta se borila povsem do konca, tako da se je o zmagovalcu odločalo v zadnjih minutah. Žal so imeli na koncu mirnejšo roko Poljaki.

Mešan uspeh na četrtfinalih tekmah
Slovenci imamo sicer deljen uspeh na četrtfinalnih tekmah. Do danes se nam je iz četrtfinala uspelo prebiti dvakrat. Pet let nazaj smo premagali Latvijo v Istanbulu, pred tem pa leta 2099, ko s košem razlike premagali Hrvate. Štirikrat smo morali premoč priznati nasprotnikom. Leta 2055 Nemcem, leta 2007 Grkom, leta 2011 Špancem, 2013 pa Francozom. K tem porazom, pa lahko sedaj še prištejemo današnjega.

Gal Kovač