fbpx

[VIDEO] Poslovila se je velika boksarska legenda

Foto: epa

V bolnišnici v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona je v petek umrl slavni boksar Muhammad Ali. Star je bil 74 let in je bolehal za Parkinsonovo boleznijo. Boksarska in kulturna ikona je boksarske ringe zapustil leta 1981.

Aliju so Parkinsonovo bolezen diagnosticirali tri leta po tem, ko je končal kariero. V četrtek je imel težave z dihanjem, zaradi česar so ga sprejeli v bolnišnico, kjer je v petek umrl, je sporočil tiskovni predstavnik družine. Star je bil 74 let.

Prvi, ki je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka
Ali, ki velja za najboljšega boksarja v težki kategoriji vseh časov, se je rodil 17. januarja 1942 v Louisvillu v zvezni državi Kentucky kot Cassius Marcellus Clay, leta 1964 pa se je preimenoval po pridružitvi islamski verski organizaciji Nation of Islam, leta 1975 je tudi prevzel sunitsko islamsko vero.

Kot amaterski boksar je osvojil zlato olimpijsko medaljo v poltežki kategoriji na poletnih olimpijskih igrah 1960 v Rimu, kasneje pa je kot prvi trikrat osvojil naslov svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji.

Foto: epa

Foto: epa

Znan je bil tudi po svojem političnem udejstvovanju kot borec za človekove pravice temnopoltih Američanov in proti vojni. Kot navaja Wikipedia, je leta 1965 zavrnil služenje vojaškega roka zaradi veroizpovedi in nasprotovanja vietnamski vojni. Zaradi tega je bil aretiran, obsojen izogibanja služenja vojaškega roka, odvzet mu je bil naslov boksarskega prvaka, njegova boksarska licenca pa je bila začasno preklicana. Ni bil zaprt, toda skoraj štiri leta ni boksal, medtem ko je čakal na razsodbo vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi, ki je uspela.

The Greatest
Ali, prijel se ga je vzdevek The Greatest (slovensko Največji), je sodeloval v več zgodovinskih boksarskih dvobojih. Trije od teh so bili proti Joeju Frazierju, eden pa proti Georgeu Foremanu, ki ga je Ali premagal s prekinitvijo za svoj drugi naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji.

V svoji karieri je doživel le pet porazov in izjemnih 56 zmag.

https://twitter.com/Lux1Ferre/status/738965730738065408

Leta 1999 ga je znana ameriška športna revija Sports Illustrated proglasila za športnika stoletja, BBC pa za športno osebnost stoletja.

B. O., STA