Pravi hokejski derbi, nogometni rezultat in zmaga Jesenic

Jesenice so se veselile prve zmage v finalu (foto: HDD Jesenice).

Druga tekma finala državnega prvenstva v hokeju na ledu se je v Podmežakli končala z minimalno zmago Jesenic. V gorenjski prestolnici hokeja se je odvijal derbi v pravem pomenu. Tribune so bile že tako kot na prvi tekmi lepo zapolnjene, predstava obeh ekip pa je bila na zelo visokem nivoju tako, da so gledalci lahko samo uživali v hokeju.

Vzdušje v Podmežakli je naredilo svoje in tudi po zaslugi navijačev so železarji prišli do zmage in izenačenja v zmagah na 1 : 1. Ekipa Jesenic je res dihala kot eno, vendar brez vratarja Žana Usa in strelca edinega zadetka Andreja Židana bi bila slika popolnoma drugačna.

Gorenjska “trma” in borba za zmago ter izenačenje
Kakšno pohvale vredno predstavo so uprizorili Jeseničani, je po tekmi najbolje opisal eden izmed glavnih junakov Žan Us. “Zasluge gredo celotni ekipi, videlo se je, da smo se od prvega do zadnjega borili na igrišču in zasluženo zmagali.” Ravno brez ekipne igre in gorenjske trme Jeseničanom včeraj ne bi uspelo. Trije pomembni hokejisti so včeraj pri Jesenicah ponovno manjkali, vendar so kljub temu zaigrali pogumno od samega začetka in bili za odtenek celo boljši od svojih nasprotnikov. Najbližje zadetku so bili v drugi tretjini, ko je v 28. minuti prečko stresel Tadej Čimžar. Zmagovalca pa je z edinim zadetkom odločil v 43. minuti Andrej Židan. Olimpija se je ravno obranila z igralcem manj, ko je pravo bombo sprožil Židan in premagal nemočnega Roya, ki je sicer obranil 27 strelov. Marjan Manfreda bi lahko nekaj minut pred koncem odločil zmagovalca, ko se je sam znašel pred Royem, vendar ni uspel zadeti za mirnejši konec. Železarjem je na koncu vendarle uspelo zmagati in se veseliti prve zmage v finalu.

Slika iz lige EBEL: Odlični Roy in neučinkoviti napad
Glede na sliko iz prve finalne tekme se je zdelo, da Olimpija letos vendarle ne bo imela takšnih težav kot lansko leto z Jesenicami. Vendar tekma v Podmežakli je pokazala, da je lahko možen tudi lanski scenarij. Na trenutke so delovali premehko in preveč medlo, da bi si zaslužili zmago proti večnim tekmecem. V vratih so imeli razpoloženega Roya, ki enostavno nima slabega dneva, hrbtenica Olimpije je bil tudi včeraj. Napad zeleno-belih pa se še naprej sooča s težavami, “ekipa težko dosega zadetek, tudi v ligi EBEL, enostavno potrebujemo veliko priložnosti, da dosežemo zadetek. V Ljubljani smo hitro povedli in je bilo lažje nadzirati tekmo, danes pa je bila druga zgodba, nikakor nismo uspeli zadeti,” je nekoliko zaskrbljujoče dejal trener Bojan Zajc. Najlepšo priložnost so sicer zmaji zapravili v drugi tretjini, ko se je pred domačim vratarjem sam znašel Nardo Naagtzam, vendar je bil nenatančen. V zadnjih minutah tekme je Olimpija močno pritisnila, odlično je v vratih deloval Žan Us, ki je zaklenil svoja vrata, ob poizkusu Andreja Tavžlja pa je imel tudi veliko sreče, saj je njegov poizkus končal v vratnici.

HDD SIJ JESENICE : HDD TELEMACH OLIMPIJA :  1 : 1 – rezultat v zmagah
1 : 0 (0 : 0, 0 : 0, 1 : 0)
2.300; Židan 43.

G. V.