fbpx

Prijeli terorista, ki je načrtoval 15 napadov med evropskim prvenstvom

Prijeli so terorista, ki je načrtoval 15 napadov med prvenstvom (foto: facebook).

Danes je Ukrajinska služba državne varnosti sporočila, da je pred dnevi v drugi polovici maja na ukrajinsko-poljski meji prijela francoskega državljana, ki je načrtoval ne enega, ampak kar 15 napadov med bližajočim se evropskim prvenstvom v Franciji. Zaradi vseh dogodkov je vse več polemik, kako dobro so francoske oblasti na morebitne teroriste sploh pripravljene in kako prvenstvo mirno pripeljati do konca.

90.000 policistov in varnostniki naj bi bili razdeljeni na deset prizorišč. Zagotovo bodo v prihodnjem mesecu še kako obremenjeni, poleg vseh obveznosti pred stadionom in na njem  pa bodo morali skrbeti še za navijaške cone pred stadioni in v mestih, te cone naj bi bile po nekaterih podatkih celo večji magnet za teroriste kot pa sam stadion. Skupno organizatorji v celotnem mesecu dni pričakujejo približno sedem milijonov obiskovalcev in ljubiteljev nogometa.

Teroriste je potrebno dobiti, še preden te pridejo v državo
Terorističnega napadalca so prijeli na ukrajinski meji 21. maja. 52-letnik je državljan Francije, na napade pa se je pripravljal v Ukrajini. Na meji pa so ga prijeli in ga takoj aretirali; v avtu je imel namreč pravo skladišče orožja za napade, prevažal naj bi več kilogramov eksploziva in orožje. V svojih načrtih je imel več različnih tarč. Nezadovoljen naj bi bil predvsem s francosko vlado in njeno politiko priseljevanja, s širjenjem muslimanstva v državi in globalizacijo. Tarča njegovih napadov so bila mesta židovskih in muslimanskih verskih obredov. Izbral naj bi si tudi nekaj posameznih prizorišč evropskega prvenstva. Pa tudi vladne zgradbe. Zagotovo lahko pričakujemo še kakšne dodatne aretacije, vendar francoske oblasti in policija vse do konca prvenstva zagotovo ne bodo mogle mirno spati.

G. V.