fbpx

Prvi derbi dveh velikih reprezentanc Belgije in Italije

Belgijci kotirajo najvišje med evropskimi reprezentancami po lestvici FIFE (foto: twitter).

Izjemno zanimivo prvenstvo v Franciji se nadaljuje, včeraj so slavili svetovni prvaki in doslej smo na vsaki tekmi videli vsaj en zadetek. Danes bodo svojo prvo tekmo odigrali tudi branilci naslova – reprezentanca Španije, ki je na zadnjih dveh prvenstvih postala najboljša v Evropi, letos pa je pred težko nalogo, da še tretjič zapored osvoji EURO. Otvoritev bo doživela tudi najbolj zanimiva skupina prvenstva, že danes zvečer se bosta med seboj pomerili Belgija in Italija.

Četrti dan na prvenstvu bo danes najprej odprla Španija, ki je lahko včeraj v svoji skupini videla suvereno zmago Hrvaške nad Turčijo. Nekoliko pozneje bodo na delu tudi štiri reprezentance iz najbolj zanimive skupine tega prvenstva, že takoj se za uvod zvečer obeta derbi med Belgijo in Italijo.

SKUPINA E

 

Belgija – Italija (21:00)

Najbolj zanimiva tekma prvega kroga v skupinskem delu med Belgijo in Italijo bo odigrana v Lyonu. Belgija, ki je tudi favorit skupine, velja za nekakšnega tihega favorita letošnjega prvenstva. Imajo zelo mlado, kvalitetno in ambiciozno reprezentanco, ki kotira tudi najvišje na lestvici FIFE med vsemi evropskimi državami. Že takoj za uvod v tekmovanje pa jih čaka izjemno trd in težak nasprotnik, ki ima ogromno izkušenj z velikih tekmovanj, to je še ena naša soseda – Italija. Njihov selektor Antoni Conte bi si med izbranci zagotovo želel še kakšnega zvezdnika, vendar se bo moral znajti z dokaj povprečno ekipo, ki jo ima na voljo. Vendar azzurri ponavadi presenetijo v pozitivnem smislu in eksplodirajo – tako kot na zadnjem evropskem prvenstvu, ko so prilezli vse do finala in potem tam izgubili s Španijo – ali pa razočarajo – kot pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, ko so obstali že v skupinskem delu. Belgija je v zadnjem obdobju v nekoliko boljši formi, novembrsko prijateljsko tekmo z Italijo so dobili s 3 : 1.

Irska – Švedska (18:00)

V uvodu se bosta v skupini E udarili reprezentanci, ki sta bili že takoj po žrebu prikovani na tretje in četrto mesto. Današnji obračun bo zelo pomemben, saj bo zmagovalec tekme na zelo dobri poti, da se uvrsti v zaključne boje prvenstva. Po vsej verjetnosti se bosta Švedska in Irska na koncu borili za tretje mesto, slednji imajo v skupini najmanj možnosti. Italijani in Belgijci so na papirju močnejši tekmeci. Švedi so na današnji tekmi favoriti, sicer jim redko kdo pripisuje možnosti za kakšen večji uspeh, a jim z velikim Zlatanom Ibrahimovićem, vlečnim konjem ekipe, lahko uspe marsikaj. Obe ekipi sta se na prvenstvo uvrstili preko dodatnih kvalifikacij, v katerih so Irci izločili Bosno in Hercegovino, Švedi pa Dansko. Na prijateljski tekmi, kjer so se Švedi pred nekaj več kot tednom dni pomerili tudi s Slovenijo, niso pokazali ničesar posebnega in sicer brez prvega zvezdnika remizirali brez zadetkov.

SKUPINA D

Španija – Češka (15:00)

V skupini D je na sporedu še druga tekma, že včeraj je Hrvaška premagala Turčijo z evrogolom Modrića. Španijo čaka danes prva tekma na prvenstvu, pomerili pa se bodo s Češko, ki ima v skupini morda še najmanj možnosti. Furija brani naslov evropskih prvakov, ki ga je osvojila kar dvakrat zapored, letos bodo imeli še nekoliko težjo nalogo. Selektor Vicente del Bosque je postregel s kar nekaj zanimivostmi v kadru reprezentance, za nameček jo je zaradi seksualnega škandala zapustil odličen vratar De Gea. Nasproti jim bodo stali Čehi, ki so sicer v skupini osvojili prvo mesto, v zadnjem obdobju pa niso ravno v najboljši formi, kar pred prvo tekmo v zelo težki skupini zagotovo ni najboljša popotnica.

Turčija 0 : 1 Hrvaška (0 : 1)
Modrić 41.

SKUPINA E

G. V.