fbpx

Prevc po prvem dnevu “le” drugi

Peter Prevc vodi je postavil rekord skakalnice in vodi po prvi seriji (foto: epa).

Peter Prevc je po prvem dnevu svetovnega prvenstva v poletih na drugem mestu. Za vodilnim Gangnesom slovenski orel zaostaja za 1,3 točke. Jutri sta na sporedu še dve seriji, a če vreme ne bo zdražalo, bodo obveljali današnji rezultati. To se je zgodilo na zadnjem svetovnem prvenstvu, ko je Prevc končal na tretjem mestu.

Peter Prevc je v prvi seriji svetovnega prvenstva v poletih z rekordom skakalnice 243 metrov prvo serijo dobil, a nato v težkih razmerah v drugi seriji skočil nekoliko slabše in po prvem dnevu zaostaja za Norvežanom Kennethom Gangnesom. Ostali trije naši orli so na mestih od osem do deset.

V prvi seriji predolg polet
Prevc je v prvi seriji s skokom, dolgim 243 metrov, sicer postavil rekord skakalnice, a je imel zaradi tega velike težave pri doskoku, za kar je dobil slabše ocene sodnikov. Vseeno je trenutno najboljši skakalec na svetu po prvem skoku vodil s prednostjo 1,5 točke pred drugouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom in še enim Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom. Čeprav smo vsi uživali ob ekstremno dolgem poletu Petra Prevca, je bil ta nekoliko predolg, saj je zaradi slabšega pristanka izgubil ogromno točk. Dobro so se odrezali tudi preostali slovenski orli. Po prvi seriji je bil Jurij Tepeš (218,5 m) 11., Anže Lenišek, ki je z 215 metri dosegel svoj osebni rekord 12., zmagovalec včerajšnjih kvalifikacij Robert Kranjec (204,5 m) pa 16.

V drugi seriji vsi naši popravili uvrstitev, le Prevc ne
Druga serija se je za slovenske ljubitelje smučarskih poletov začela dobro, saj so vsi trije slovenski orli poleteli odlično, tako da smo imeli v enem trenutku na vrhu trojno slovensko vodstvo. Toda zaključek prve serije se ni končal po slovenskih željah. Najprej je drugouvrščeni po prvi seriji Gangnes skočil odlično, Peter Prevc pa je v nekoliko slabših razmerah opravil enega svojih slabših skokov v zadnjem času. To je na koncu pomenilo, da je Prevc za Norvežanom zaostal za 1,3 točke. Preostali trije naši letalci so prvi dan končali med deseterico. Robert Kranjec je 8., Anže Lenišek 9. in Jurij Tepeš 10.

Da bi jutri vreme le zdržalo
Ker so organizatorji danes uspešno izpeljali dve seriji, obstaja strah, da bi jutri vreme ponagajalo in posledično ne bi videli tretje in četrte serije, kar bi pomenilo, da bi obveljali današnji rezultati. Razlog, da je takšen scenarij mogoč in nas lahko skrbi, je namreč v vremenski napovedi za jutri, ki je za polete precej neugodna, kar bi lahko pomenilo, da bi Peter Prevc na drugem svetovnem prvenstvu zapored ostal brez možnosti napada na prvo mesto. Pred dvema letoma sta bili v Harrachovu izpeljani le dve seriji, tako da se je moral Peter Prevc zadovoljiti le z bronasto medaljo, zato lahko le upamo, da bo vreme jutri zdržalo, kajti v tem primeru je 23-letni slovenski junak še vedno prvi favorit za naslov svetovnega prvaka.

R. V.