fbpx

Roglič se je s tretjo zmago dirke po Španiji zapisal med velikane kolesarstva

Foto: epa

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je slavil tretjo zaporedno zmago na dirki po Španiji. Obenem je zadnji dan dobil še četrto etapno zmago v Santiagu de Composteli ter postavil piko na i sijajnim trem tednom na Iberskem polotoku.

Primož Roglič se je v anale španske pentlje vpisal kot tretji kolesar ob Švicarju Tonyju Romingerju (1992-1994) in Špancu Robertu Herasu (2003-2005), ki mu je uspelo trikrat zapovrstjo dobiti Vuelto. Zdaj zgodovinsko gledano skupaj z Romingerjem in še enim Špancem Albertom Contadorjem le še za eno skupno zmago zaostaja za rekorderjem s štirimi naslovi, Herasom.

Foto: epa

Nisem ravno osredotočen na statistike in številke, kot sem že večkrat povedal. Grem iz dneva v dan, skušam dati vse od sebe in v tem uživati. Počaščen sem, da sem med temi imeni,” je skromno v prvi izjavi po končani dirki organizatorjem dejal 31-letni Kisovčan. Letos je slavil z največjo razliko do drugouvrščenega po dolgih 24 letih. Na Vuelti 1997 je Švicar Alex Zülle pred domačinom Fernandom Escartinom zmagal s prednostjo 5:07 minute. Roglič je imel 4:42 minute naskoka pred Špancem Enricom Masom. “To je res neverjetno. Noro. Včasih zmagaš za res veliko, včasih pa za malenkost. Dokler lahko zmagaš, je vedno lepo,” je na to temo dejal Zasavec.

Kakšno prevlado uživata trenutno najmočnejša slovenska kolesarja na večdnevnih dirkah, Roglič in Pogačar, pove podatek, da je tudi Pogačar Tour osvojil z ogromno prednostjo, in sicer 5:20 minute. Tudi v prihodnje se zdi, da se bodo tovrstne predstave nadaljevale. Trend je statistično izjemen. Odkar je Pogačar presedlal v profesionalno karavano kolesarstva, sta namreč slavila na petih od devetih velikih pentelj. Rogliču so pripadle tri dirke po Španiji, Pogačarju pa zadnja dva Toura. Glede na prevlado Pogačarja na Touru in Rogliča na Vuelti, Slovencem v zbirki manjka le še skupna zmaga na dirki po Italiji, na kateri pa je v zadnjih treh letih nastopil le Roglič leta 2019, ko je bil skupno tretji.

Sara Kovač