fbpx

Ruski atleti bržkone ostali brez olimpijskih iger 2016

Foto: epa. Olimpijske igre, London 2012.

Krovna mednarodna atletska zveza (IAAF) je včeraj vse ruske atlete in atletinje začasno suspendirala z mednarodnih tekmovanj. To odločitev je sprejela po odmevni dopinški aferi ruske atletike v preteklem tednu.

Podobno potezo je po pregledu dokazov in poročil svetovala že krovna svetovna protidopinška organizacija (WADA). Po ugotovitvah neodvisnega poročila komisije je Rusija obtožena državno podprtih dopinških programov, razkrivajo pa tudi številne domnevne zlorabe in prevare ruskih atletov, poroča STA.

O dopinški aferi v ruski atletiki smo že pisali v začetku tedna. Preberite“Rusija bi morala biti izločena iz atletskih tekmovanj”

Obsežno poročilo o sumljivem delovanju ruske atletike
WADA je v 300 strani dolgem ponedeljkovem poročilu Rusom očitala, da so več let z načrtnim dopingom skrbeli za boljše izide svojih atletov. Suspenz si je prislužil tudi protidopinški laboratorij v Moskvi, ki naj bi skrbel, da pozitivni vzorci ne bi prišli v javnost. Obtoženi so tudi uničenja preko 1400 vzorcev, za katere je WADA zahtevala ohranitev.

Svet IAAF je v petek sprejel odločitev o usodi ruske atletike, in sicer je sklenil, da njihovi atleti do nadaljnjega ne smejo sodelovati na največjih atletskih tekmovanjih. To pomeni, da Rusije najverjetneje ne bo niti na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru.

“Začasna prepoved je najhujša kazen, ki jo trenutno lahko izrečemo. Preučili smo celoten sistem in ugotovili, da se napake niso dogajale samo v Rusiji. To naj bo opozorilni klic, da dopinga na kakršnikoli ravni ne bomo dovolili,” je odločitev IAAF pospremil njen predsednik Sebastian Coe.

A. D. , STA