fbpx

Luka Špik se je poslovil – konec še ene velike kariere

Luka Špik (foto: sta)

Veslač Luka Špik se je odločil, da je dovolj. Po enoletnem premoru je prišel do spoznanja, da je čas, da zaključi svojo športno kariero. Slovenija tako ostaja brez še enega zelo uspešnega športnika in nosilca kar treh olimpijskih medalj.

Na novinarski konferenci na Bledu se je Luka Špik poslovil od uspešne športne kariere. V skoraj pol ure dolgem manifestu je v Špikovem imenu gledališki igralec Pavle Ravnohrib opisal trenutke in spomine iz kariere 37-letnega svežega “športnega upokojenca”.

Špik: “Čop mi je šel na živce”
Luka Špik je kar nekaj časa namenil tudi svojemu veslaškemu partnerju Iztoku Čopu. Najprej je Špik v manifestu potožil, da je bil vedno v Čopovi senci, da je bil vedno sprejet drugače, ker je bil mlajši in ker naj bi bil Čop idejni vodja. “Čop mi je šel pogosto na živce. Bila sva kot star zakonski par,” je priznal dobitnik treh olimpijskih medalj. Dodal je še, da je bil Čop morda res vodja na začetku, kasneje pa naj bi pobudo prevzel sam. “Brez mene ne bi bilo olimpijske medalje v Londonu, saj sem ravno jaz povabil Čopa k sodelovanju,” je na zadnjo medaljo spomnil eden najboljših slovenskih športnikov.

Luka Špik z banjo vozil bob
Ni pa pripravil presenečenja z napovedjo upokojitve le Luka Špik, ampak so “svežemu upokojencu” presenečenje pripravili tudi nekdanji veslaški kolegi. Jani Klemenčič je tako razkril skrivnost misteriozne poškodbe Luke Špika 28. 2. 2004. Takrat so Tomaž Pirih, Jani Klemenčič in Luka Špik po zasneženem gozdu sredi tekaškega treninga z banjo, ki so jo našli v gozdu, vozili bob. “Danes se temu lahko smejemo, takrat pa ni bilo zabavno,” se je dogodka spomnil Luka, ki si je takrat potrgal vezi.

Trikratni dobitnik olimpijske medalje
Luka Špik ima izjemno kariero, saj je trikratni nosilec olimpijske medalje. Skupaj z Iztokom Čopom sta bila v dvojnem dvojcu zlata v Sydneyu (2000), srebrna v Atenah (2004) in bronasta v Londonu (2012). 37-letnik ima v dvojnem dvojcu tudi tri svetovne naslove ter dve srebrni medalji v dvojnem dvojcu in dvojnem četvercu.

R. V.