Škandal: ATP zadržala dokaze o podkupninah vrhunskih igralcev

Vir: EPA

Svetovne teniške avtoritete so priznale, da niso ukrepale zoper tenisače, za katere se je izkazalo, da so bili podkupljeni za izgubljanje dvobojev. Leta 2008 je izšlo skrivno poročilo, v katerem je bilo navedenih 28 vrhunskih igralcev, med njimi tudi zmagovalci Grand slamov, ki so za prirejanje rezultatov prejemali podkupnine. Nihče ni bil kaznovan, tretjina igralcev, ki je nadaljevala s “sumljivimi aktivnostmi”, pa je bila zgolj opozorjena. 

Preiskava se je začela leta 2007, kmalu po zaključku malo znanega turnirja v Sopotu. Na turnirju sta se pomerila Nikolay Davydenko in Martin Vassallo Arguello. Pred dvobojem so se na stavnicah začele dogajati precej nenavadne stvari. Kljub temu da je Davydenko po prvem nizu povedel, se je povečeval tok stav v prid njegovega nasprotnika.

Najslabši dvoboj na spletni strani
V tistem trenutku je Mark Davies, direktor spletne stavnice Betfair, od pravnega svetovalca družbe prejel klic, in ta mu je sporočil: “Na spletni strani imamo najslabši dvoboj, odkar obstajamo.” Kasneje se je izkazalo, da je proti Davydenku stavila skupina ruskih hazarderjev, ki so s svojimi vloženimi milijoni družbi Betfair povzročili precej velike izgube.

Sumljive okoliščine
Teniške oblasti so zaradi tega sprožile leto dni trajajočo preiskavo, ki so jo izvedli preiskovalci konjskih dirk, saj v tistem času na področju tenisa še ni bilo ustreznih strokovnjakov. Ugotovili so vrsto sumljivih okoliščin. Davydenko je v intervjuju dejal, da Arguella ne pozna oz. da ga pozna zelo slabo, malo kasneje pa so odkrili, da ima Arguello Davydenkovo telefonsko številko, čeprav niso mogli dokazati, da sta bila igralca tudi dejansko v stiku.

Dokazana pa je bila komunikacija Arguella s sicilijanskim hazarderjem. Preiskovalci so uspeli pridobiti fragmente SMS-jev, ki so dokazovali, da se je Arguello glede prirejanja rezultata tekme zagotovo dogovarjal.

Preiskovalci so se uspeli približati tudi ruskim hazarderjem, ki so grozili enemu izmed zaposlenih v moskovski izpostavi Betfaira, vendar so srečanje bržčas obžalovali. “To niso ljudje, s katerimi bi se lahko igrali,” je dejal eden izmed preiskovalcev.

Davydenko in Arguello oproščena
ATP, svetovna teniška organizacija, je potem, ko je dobila vpogled v izsledke preiskave, oba igralca oprostila. Tenisača sta si oddahnila, čeprav krivde za mnoge nista bila popolnoma oprana. V poročilu je bilo namreč zapisano, da bi preiskava lahko imela popolnoma drugačne zaključke, v kolikor bi imeli preiskovalci popoln dostop do Betfairovih stavniških računov in telefonskih izpisov sumljivih akterjev, poroča BBC.

Vpletenih več različnih kriminalnih sindikatov
Poznavalec goljufanja stavnic Mark Philips trdi, da je ugotovil način delovanja kriminalnih sindikatov. V svoji preiskavi je identificiral tri kriminalne združbe, ki so imele precej podoben vzorec delovanja. Ruska združba je stavila predvsem na dvoboje, kjer so nastopali ruski tenisači. Stavili so vsaj na 5 dvobojev, pri čemer so zaslužili okoli 250.000 funtov. Opazil je tudi združbo s Sicilije, ki je stavila na 12 dvobojev in pri tem zaslužila več kot 650.000 funtov, ter družbo iz severne Italije, ki je v 28 tekmah prav tako zaslužila približno 650.000 funtov.

Razočaranje po predaji poročila
ATP se je po predaji poročila odločila celotno afero pomesti pod preprogo, je prepričan Phillips. Kaznovali niso nikogar in kot da to ne bi bilo dovolj, so ignorirali tudi vsa opozorila preiskovalcev, tako da jim je kmalu postalo jasno, da so jim bili njihovi nasveti odveč. ATP se je sicer odločila ustanoviti posebno komisijo za preiskovanje korupcije v tenisu, vendar so mnogi prepričani, da ne gre za ukrep, ki bi obrodil sadove. Po Phillipsove mnenju ATP v tem primeru ščiti svoje blagovne znamke – igralce.

Obstajalo je jedro desetih igralcev, za katere smo predvidevali, da so pogosti prestopniki, ti so predstavljali jedro problema.”

Po Phillipsovih besedah so nekateri izmed osumljenih igralcev še vedno aktivni. Igrali bodo tudi na  Australia Open, ki se začenja prav danes.

Ž. K.